© Urugvajaus virtuvė

8 Rgp


Urugvãjaus virtùvė – valstybės Pietų Amerikos pietryčiuose nacionaliniai patiekalai.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys – ryžių, javų, bulvių, ankštinių augalų, vaisių plantacijos. Gerai išvystyta galvijininkystė ir žvejyba.
Maistui dažniausiai vartojamos daržovės – pomidorai, bulvės, lęšiai, svogūnai, česnakai, pupelės ir pupos, o prieskoniai – juodieji pipirai ir paprikos, žalumynai, marinuoti pipirai. Patiekalams virti, kepti ir troškinti vartojama citinos rūgštis arba citrinų sultys, aliejus arba sviestas, arba lajus.
Pirmieji urugvajiečių patiekalai – piurė pavidalo sriubos, verdamos su pjaustytais ropiniais svogūnais, česnakais, sijotais miltais, maltais juodaisiais ir saldžiais raudonaisiais pipirais. Viena iš jų – lęšių sriuba, patiekiama su kapotais kietai virtais kiaušiniais.
Mėgstamiausios eršketinės žuvys sūdomos, džiovinamos, kepamos ant grotelių ir patiekiamos su virtomis bulvėmis, sviestu ir citrina.
Populiariausia mėsa – kalakutiena ir aviena. Kalakutienos filė, įtrinta juodaisiais pipirais, kepama kaip šašlykas arba valgoma troškinta. Garnyras – virti ryžiai su kalakuto viduriais ir razinomis arba salotomis. Aviena kepama kepamojoje krosnelėje ir paduodama savose sultyse su garnyru – keptomis bulvėmis, virtomis morkomis, pupelėmis ir žiediniais kopūstais (kalafiorais).
Nacionalinis urugvajiečių patiekalas – virti lęšiai su pomidorais (pomidorų pasta arba pomidorų piurė). Valgiui gaminti pomidorai vartojami be sėklelių ir žievelės. Puošiama žalumynais (dažniausiai petražolėmis arba krapais).
Vertinami įvairūs troškiniai. Tradicinis patiekalas – virti ryžiai su juodosiomis pupelėmis, kurie su rūkyta mėsos krūtinėle, pakepinta česnakais, svogūnais, marinuotais pipirais, troškinami ir patiekiami kaip atskiras patiekalas arba kaip garnyras.
Urugvajuje mėgstamas desertas – džiovintų figų pudingas, gaminamas iš kiaušinių trynių, baltos duonos (be plutos), cukraus, pieno ir maltų džiūvėsėlių.
Urugvajuje geriamas vynas: iš penkių vyno regionų šalyje svarbiausias – Montevidėjo. Čia vyndariai daugiausiai italų ir ispanų imigrantų palikuonys. Geriausi vynai gaminami iš prancūziškos ir vokiškos vynuogių veislių. Pats įdomiausias vynas daromas iš Tannat veislės vynuogių. Ji kilusi iš Prancūzijos pietvakarių. Malbec vynų būna labai skirtingų: sunkių, aitrių, tirštų, juodų – ir pakankamai tvirtų, svarių, bet ne sunkių, aromatingų, elegantiškų.
Nacionaliniai patiekalai: Alfajores – sumuštinis iš kukurūzų krakmolo ir miltų su karamelės užpildu, glaistytas šokoladu, uogiene, kokosu, Buseca – sriuba, Chivito al Platonas – sumuštiniai, Chaja – biskvitinės tešlos valgis su uogiene ir grietinėle, Churrasco – keptos mėsos kepsnys, Empanada – jautiena, vištiena džiūvėsėliuose su daržovėmis, Milanesa – kepsnys džiūvėsėliuose (paduodamas karštas ar šaltas), Milhojas – tradicinis sluoksniuotas pyragas su grietinėle ir uogiene, Dulce – Urugvajaus Kalėdų duona, Parrillada – sultinga kepta jautiena, Pascualina – tipiškas Urugvajaus pyragas su mangoldais, špinatais ir kiaušiniais, Puchero – mėsos troškinys (skanėstas), saldus obuolių sidras.
Žr. Pietų Amèrikos virtùvė

Uruguay cuisine – South America’s southeast state of national dishes.
Main agricultural areas – rice, corn, potato, pulses, fruit plantations. Well-developed , cattle and fishing.
Most commonly used for food vegetables – tomatoes, potatoes, lentils, onions, garlic, beans and legumes, and spices – black pepper and red peppers, greens, pickled peppers. Meals served boiled, fried and baked Citin used acid or lemon juice, oil, or butter, or tallow.
The firsts dishes of Uruguay – in the form of puree soup, cooked with chopped kohlrabi, onions, garlic, graded flour, minced sweet red and black pepper. One of them – lentil soup, served with chopped hard-boiled eggs.
Favorite sturgeon fish brining, dry roast on the grill and served with boiled potatoes, butter and lemon.
Featured meat – turkey and lamb. Turkey fillets mixture of black pepper, baked, or eaten as a pot kebab. roast – boiled rice with turkey guts and raisins or a salad. Mutton baked oven and fed with juice garnish – fried potatoes, boiled carrots, beans and cauliflower (cauliflower).
The national dish of Uruguay – lentils cooked with tomatoes (tomato paste or tomato puree). Cooking tomatoes used without pips and peel. Adorned with greens (usually parsley or dill).
Assessing various stew. traditional dish – boiled rice with black beans, which are cured with breast meat, roasted garlic, onions, pickled peppers, stewed and served as a separate dish or as a garnish.
Uruguay favorite dessert – dried fig pudding, made from egg yolks, white bread (no crust), sugar, milk and malted crumbs.
Uruguay drinking wine: from the five major wine regions in the country – Montevideo. Here winemakers mainly Italian and Spanish descendants of immigrants. The best wines are made from French and German grape varieties. The most interesting wine made from Tannat grapes. It originates in southwestern France. Malbec wines are very different: heavy, bitter, thick, black – and strong enough, strong but not heavy, aromatic, elegant.
Uruguay dishes: Alfajores – sandwich of corn starch and flour with caramel filling, chocolate, jam, coconut, Buseca – soup, Chivito al Plato – sandwiches, Chaja – pasta dish sponge with jam and cream, Churrasco – grilled meat dish, Empanada – beef, breaded chicken with vegetables, Milanese – breaded steak (fed with hot or cold), Milhojas – traditional layered cake with cream and jam, Dulce – Uruguay Christmas bread Parrillada – juicy roast beef, Pascualina – Uruguay typical pie with chard, spinach and eggs, Puchero – stew meat (delicacy), a sweet apple cider.
See . South American cuisine

Advertisements

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: