© Uzbekijos (Uzbekistano) virtuvė

8 Rgp


Uzbèkijos (Uzbekistãno) virtùvė – valstybės Vidurinėje Azijoje nacionaliniai patiekalai. Tai riebūs, aromatingi ir aštraus skonio patiekalai. Tai riebūs, aromatingi ir aštraus skonio patiekalai.
Uzbekų tauta įsikūrusi Centrinėje Azijoje, o tautinių mažumų esama Afganistane, Tadžikijoje, Kirgizijoje, Kazachijoje, Turkmėnijoje, Kinijoje, šiek tiek uzbekų yra ir Irane, Turkijoje, Pakistane, Šiaurės Amerikoje ir Vakarų Europoje.
Uzbekijoje labai išvystyta gyvulininkystė, paukštininkystė ir bitininkystė. Surenkami didžiausi kukurūzų, ryžių, kviečių, sojų ir kitų augalų derliai. Auga daug įvairių daržovių bei vaisių, prieskoninių augalų ir riešutų. Svarbiausia maisto pramonės produkcija – sviestas ir riebalai, žuvų produktai, mėsa.
Uzbekų virtuvės specifiškumą lemia krašto klimatas, žemės dosnumas, ilgaamžių buities tradicijų įvairovė, įvairių tautų, gyvenančių šalyje ir už jos ribų, kulinarinių pasiekimų asimiliacija, technologinis ir empirinis patiekalų ruošimo charakteris.
Uzbekijos virtuvės pagrindą sudaro augaliniai, pieno ir mėsos produktai. Svarbią vietą užima paplotėlių formos duona, kepama iš kvietinių miltų.
Dažnai daržovių ar vaisių patiekalai gaminami su pienu, sriubos, mėsos valgiai ruošiami iš poros ar trejeto produktų. Dėl prieskonių gausos patiekalas įgauna nepakartojamą aromatą ir malonų skonį.
Vasarą dažniausiai valgomos daržovės ir vaisiai bei iš jų gaminami įvairūs patiekalai, o žiemą – džiovinti vaisiai, marinuotos daržovės.
Labai mėgstami miltiniai patiekalai: lakštiniai, įvairaus dydžio virtiniai (Mantai). Uzbekų maistas – augaliniai, pieno ir mėsos produktai. Sriubos, ryžių ir pupų košės pagardinami aliejumi arba karvių sviestu, rūgpieniu, raudonaisiais pipirais ir įvairiais žalumynais.
Nacionalinę uzbekų virtuvę sudaro plačiai vartojama mėsa. Pagal tradicijas uzbekai pirmenybę teikia avienai, rečiau – jautienai, dar rečiau – arklienai (pvz., gaminant virtas dešras), rečiausiai – kupranugarienai ir ožkienai. Vartojami prieskoniai: paprastasis raugerškis, kalendra, mėta, bazilikas, raudonieji aštrieji pipirai (džiovinti, šviežiai nuskinti ir kt.) bei anyžiai.
Uzbekų virtuvė neįsivaizduojama be daržovių (morkų, moliūgų, bulvių, pomidorų, ropių, česnakų, ridikų ir kt.), nors bulvės, kopūstai, pomidorai, baklažanai pradėti kultivuoti tik XIX a. pabaigoje. Plačiai vartojamos kultūrinės ir laukinės žolės: kalendros, mėtos, bazilikas, raudonieji pipirai ir kt. Dažnai kepama sviestu ir avienos taukais. Daržovės – patiekalo pagrindas ir prieskonis.
Daugelis nacionalinių patiekalų ruošiama garais, taip pat valgiai iš miltų ir grūdų, pvz., makaronai, skirti pirmiesiems ir antriesiems patiekalams; mėsėčiai, pyragėliai. Mėgstamos sriubos, ypač kruopų, tirštos košės iš ryžių su mėsa. Paskaninama pipirais. Iš vaisių dažniausiai valgomos vynuogės, arbūzai, melionai.
Svarbią vietą mityboje užima paplotėlių formos duona, kepama iš kvietinių miltų. Tautiniai uzbekų valgiai – daržovių sriuba su aviena ir ryžiais (Mastava), avienos troškinys su daržovėmis (Žarkopas), uzbekiški kotletai (Tuhum Dulma), gariniai vyniotiniai, įdaryti avienos faršu, avienos čeburekai.
Nacionalinės uzbekų virtuvės pasididžiavimas – šašlykas ir įvairių rūšių plovas, gaminamas iš ryžių su mėsa, svogūnais ir morkomis, dedama daug taukų, avienos lašinių. Plovas gaminamas ir iš ožkienos, arklienos, paukštienos. Plovo gamyboje naudojamos kepintos daržovės, pakepintos mėsos gabalėliai ir ryžiai, kartais dedama razinų ir kitų vaisių (džiovintų ir šviežių slyvų, cidonijos, granatų sėklų).
Pusryčiai dažnai apsiriboja arbata be saldumynų, retkarčiais su slyvomis ir nuo virinto pieno putomis. Per dieną lengvai užkandžiaujama: geriama juodoji ir žalioji arbata su duona, vasarą valgomi vaisiai, pomidorų salotos, kepami paplotėliai ir įvairių rūšių duona. Į paplotėlius dažniausiai dedama įvairių priedų: daržovių, vaisių ar mėsos.
Tautinį koloritą išlaiko indai ir užstalės etiketas.
Žr. Nepriklaũsomų Valstýbių Sándraugos virtùvė

Uzbek (Uzbekistan) cuisine – state in Central Asia, the national dish. It is greasy, aromatic and pungent taste of food. It is greasy, aromatic and pungent taste of food.
The Uzbek people located in Central Asia, but there are minorities in Afghanistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, Kazakhstan, Turkmenistan, China, Uzbekistan and some are in Iran, Turkey, Pakistan, North America and Western Europe.
Uzbekistan highly developed animal husbandry, poultry farming and bee-keeping. Collected in maize, rice, wheat, soy and other plant yields. It grows a wide variety of vegetables and fruits, herbs and nuts. main food products – butter and oils, fish products, meat.
Uzbek cuisine specificity due to the edge of the climate, agricultural largesse, domestic long-lived tradition of diversity, the various peoples living in the country and outside the culinary achievements of assimilation, technological and empirical characteristics of the preparation of meals.
Uzbek cuisine is based on , vegetable, dairy and meat products. Occupy an important place cake shaped bread, baked from wheat flour.
Often vegetables or fruit dishes are made with milk, soups, meat dishes are prepared in a couple or three products. The abundance of spicy dish gets a unique flavor and sweet taste.
Now, usually eaten in summer vegetables and fruits and are produced from a variety of dishes in the winter – dried fruits, pickled vegetables.
It is the favorite dish of flour : , noodles, dumplings of various sizes (Manti). Uzbek food – vegetable, dairy and meat products. Soups , rice and bean porridge , seasoned with olive oil or cow butter, sour milk, red peppers and various herbs.
Uzbek national cuisine is widely used in meat . According to Uzbek tradition of preference for sheep and less frequently – for beef, not less – horsemeat (eg, the production of cooked sausages), seldom – camel meat and goat meat. Spices used: Berberis vulgaris, coriander, mint, basil, spicy red pepper (dried, fresh picked, etc.). And aniseed.
Uzbek cuisine can not be imagined without vegetables (carrots, pumpkins, potatoes, tomatoes, turnips, garlic, radish, etc..). While potatoes, cabbages, tomatoes, eggplants begin to cultivate only the nineteenth century at the end. It is widely used in cultural and wild grasses : , coriander, mint, basil, red pepper and others. Often baked butter and mutton fat. Vegetables – a dish base and flavor.
Many national dishes prepared by steaming, as well as dishes from flour and cereals, for example., pasta for the first and second dishes, dumplings, cakes. Favorite soups, , especially grains, a thick porridge of rice with meat. Disseminated pepper. In the fruit usually eaten grapes, watermelons, melons.
Occupies a prominent place in the diet cake shaped bread is made from wheat flour. Ethnic Uzbek dishes – vegetable soup with lamb and rice (Mastava), lamb stew with vegetables. Uzbek meatballs (Tuhum Dulma) steamed rolls stuffed with minced mutton, lamb Chebureki.
The national pride of the Uzbek cuisine – kebab , and various types of pilaf, is made from rice with meat, onions and carrots, put a lot of fat, mutton fat. Pilaf made with goats, horses and poultry. Washed the production of fried vegetables, fried pieces of meat and rice are sometimes added raisins and other fruits (dried and fresh plums, cidonijos, pomegranate seeds).
Breakfast is often limited to tea without the sweetness, occasionally with plums from boiled milk and foam. Daily easily eating: drinking black and green tea with bread, edible fruits in summer, tomato salad, baked scones and breads. The cake often placed in different applications: vegetables, fruit or meat.
Coloring of the ethnic Indians and maintain compliance with the etiquette of the table.
See . Commonwealth of Independent States cuisine

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: