© Vakarų Afrikos virtuvė

8 Rgp


Vakarų Ãfrikos virtùvė – Gvinėjos įlankos šalių (Nigerijos, Benino, Togo, Ganos, Dramblio Kaulo Kranto, Liberijos) ir Sahelio virtuvės (Senegalo, Gambijos, Gvinėjos, Malio, Burkina Faso, Nigerijos, Čado, Darfūro (valstybės vakarų Sudane)) nacionaliniai patiekalai.
Pagrindinės Nigerijos, Benino, Togo, Ganos, Dramblio Kaulo Kranto, Liberijos žemės ūkio kryptys – jamsų (dioskorėjų), taro, manijokų, žemės riešutų, pupuolių, ogbono, egusi, bananų, vernonijos, okrų, pomidorų, mango vaisių, ananasų, papajų, raudonųjų pipirų, imbierpipirių, iru auginimas. Svarbiausia maisto pramonės produkcija – palmių aliejaus gamyba. Arealo šalių virtuvėms įtaką padarė Europos šalys, todėl čia daug introdukuotų kultūrų iš Amerikos.
Gvinėjos įlankos maistas palyginti sunkus, desertai dažniausiai nenaudojami, tačiau vaisiai po maisto priimtini. Maitinamasi kelis kartus arba vieną kartą (vakarais). Pradedama valgyti įvairiai. Jei pirmiausia valgomi užkandžiai, po jų patiekiamas pagrindinis patiekalas (fufu su sriuba). Baigiama gėrimu (gali būti ir vanduo) ir kartais vaisiais ar vaisių salotomis.
Kaip ląstelienos šaltiniai, Gvinėjos įlankos maistui vartojami baltieji ir geltonieji bei kartieji jamsai, kurie yra garbinami, jiems rengiamos šventės, taip pat valgomosios kolokasijos (mėlynosios vandens lelijos), manijokai ir kukurūzai, kaip riebalų šaltiniai,- gausiai naudojamas žemės riešutų bei kitos aliejų rūšys. Palmių aliejus patiekalams suteikia specifinį skonį ir kvapą.
Vakarų Afrikos pakrantės valstybių virtuvių pagrindą sudaro mėsa (jautiena, ožkiena), žuvies produktai, krevetės, moliuskai, vėžiai. Mėsa labai dažnai maišoma su žuvimi. Populiariausi patiekalai – mėsos troškinys su pomidorais ir žemės riešutais (Maafe), fufu ir palmės riešutų sriuba. Nevartojama pieno produktų.
Iš ankštinių šeimos kultūrų labiausiai paplitę žemės riešutai, pupuolės, kvapūs ogbono riešutai (Irvingia), iš moliūginių šeimos augalo yra valgomos baltymingos sėklos egusi. Baltyminiai produktai naudojami fermentacijai. Gaunami specifiniai maisto priedai – fermentuota saldžioji ceratonija (iru) ir fermentuotas sezamas (ogiri arba egusi), kurie patiekalams suteikia ypatingą skonį ir kvapą. Vertinami ir palmių riešutai.
Populiarios įvairios košės, nes gausu grūdinių ir šakniavaisinių produktų. Iš manijokų ir jamsų gaminamas produktas – fufu. Tai košė iš virtų šakniavaisių, trinta medinėje piestoje. Regioniniai variantai dar įmaišo kolokaziją, kukurūzų miltus ar bananus. Iš manijokų gaminamas gari: nuluptas manijokas smulkinamas, fermentuojamas nuspaudžiant sultis, o vėliau kaitinamas išgarinant vandenį. Kartais maišoma su riešutais ar prieskoniais, tačiau dažniausiai dedama į sriubas bei troškinius. Iš gari miltų, užplikytų verdančiu vandeniu, gaunama košė, vadinama eba. Iš džiovintų jamso lupenų miltelių gaminama jorubų amala, o iš fermentuotos kukurūzų tešlos, susuktos į bananų lapus ir pakaitintos,- ašančių kenkei.
Prie košių patiekiamos sriubos ir troškiniai, gaminami iš ogbono, okros, žemės riešutų, palmės riešutų, džiuto lapelių (evedu sriuba), egusi, evuro (vernonija). Maistas paskaninamas prieskoniais (raudonaisiais pipirais, svogūnais).
Populiariausios daržovės – okra, vernonija. Maistui naudojami džiuto, celiozijos lapai. Bananai valgomi ne tiek kaip vaisiai, o kaip daržovės: kepami, iš jų gaminamos tyrės.
Populiariausi užkandžiai parduodami gatvėse. Tai kepti bananai, sorų blyneliai, riebaluose virti tešliniai sausainėliai ir žemės riešutų kukuliai, riebaluose virtos spurgos, bandelės iš pupelių košės, karšti bananų traškučiai.
Geriamas vanduo, vaisių sultys (ypač populiarios kinrožės vaisiaus (Hibiscus sabdariffa) sultys), palmių vynas, gaminamas iš įvairių rūšių palmių. Iš distiliuoto palmių vyno gaunama 50 proc. stiprumo degtinė.
Gvinėjos įlankos šalių virtuvėse nenaudojami valgymo įrankiai. Prieš ir po valgymo nusiplaunamos rankos (valgant visada naudojama dešinioji ranka). Visi valgo iš vieno dubens. Kartais atskirai valgo vyrai ir moterys, suaugusieji ir vaikai, šeimininkai ir svečiai. Prie stalo nekalbama, o dėmesys sutelkiamas į maistą.
Pagrindinės Senegalo, Gambijos, Gvinėjos, Malio, Burkina Faso, Nigerijos, Čado, Darfūro žemės ūkio kryptys – ryžių, sorgų, riešutų (žemės, bambarų, hausų), pupuolių, rudųjų pupų, aliejinių palmių auginimas. Svarbiausia maisto pramonės produkcija – palmių aliejus, pieno produktai, daržovės, vaisiai, prieskoniai (raudonasis pipiras, imbierpipiris). Šių valstybių virtuvėms didžiausią įtaką padarė Šiaurės Afrikos virtuvė, iš kurios perimta daug islamiškų tradicijų. Vietos virtuvėje dominuoja ryžiai, sorgas, afrikinis sviestmedis (taukmedis), mažiau laiboji pirštuotė (Digitaria exilis), juodoji pirštuotė (Digitaria iburua). Nepaplitę šakniavaisiai. Nevartojami žuvies produktai, tačiau gausiai paplitusi mėsa (jautiena ir ožkiena), pieno produktai.
Riešutai – pagrindinis baltymų šaltinis – naudojami kaip užkandis ir kaip produktas patiekalams. Žemės riešutų ir ogbono riešutų (Irvingia) suvartojama žymiai daugiau nei bambarų riešutų (Vigna subterranea) ir hausų riešutų (Macrotyloma geocarpum). Regione gausiai naudojamos baltymingos sėklos (egusi – iš moliūginių šeimos augalo), palmių riešutai. Maistui naudojamos daržovės (okra, vernonija), džiuto, celiozijos lapai. Kaip ir Gvinėjos įlankos šalyse, valgomi pomidorai, o bananai naudojami kaip daržovės: kepami, iš jų gaminamos tyrės.
Sahelio virtuvėje dažniausiai vartojami prieskoniai – rojinis imbierpipiris (Aframomum melegueta), etiopinė ksilopija (Xylopia aethiopica) ir gvinėjinis pipiras (Piper guineense), vietiniai prieskoniai – imbierpipipiriai (Mbongo), afikinis kardamonas, pipirų rūšis piper clusii, kvapūnas (Monodora myristica), muskato ir ogbono (Irvingia gabonensis) riešutai, atvežtiniai gvazdikėliai ir raudonieji pipirai. Kartais naudojamas sezamas ir tamarindas.
Kadangi Sahelio virtuvėje ryžiai – pagrindinis produktas, jie dažniausiai verdami ir maišomi su įvairiais prieskoniais bei daržovėmis. Populiariausias patiekalas gaminamas iš ryžių su pomidorais, svogūnais, raudonaisiais pipirais (Džolofo ryžiai). Prie ryžių patiekiami mėsos vėrinukai, mėsos ir daržovių valgiai keptuvėje, sriubos-troškiniai.
Geriamas vanduo, palmių vynas. Bisapas – gaivinantis gėrimas – gaminamas naudojant hibiską (Gvinėjos įlankos virtuvėje žinomas kaip zobo), o iš sorgo ar soros grūdų – specifinis vietos gėrimas (kunu).
Sahelio virtuvėje nenaudojami valgymo įrankiai.
Žr. Ãfrikos virtùvė

West African cuisine – The Gulf of Guinea countries (Nigeria, Benin, Togo, Ghana, Côte d’Ivoire, Liberia) and the Sahel kitchen (Senegal, Gambia, Guinea, Mali, Burkina Faso, Niger, Chad, Darfur (State, western Sudan)), national dishes.
Main Nigeria, Benin, Togo, Ghana, Côte d’Ivoire, Liberia agricultural policies – s (Yam), taro, manioc, peanuts, bean, irving, egusi, bananas, evuro (vernonia), tomato, mango fruit, pineapple, papaya, red pepper, ginger pepper, iru cultivation. main food products – palm oil production. Kitchen range countries influenced by European countries, so many cultures introduced from America.
Gulf of Guinea is relatively difficult foods, desserts usually are not used, but the fruits of the food acceptable. Eaten a few times ar once. Starting to eat differently. If the first edible refreshments served after the main dish (fufu with soup). Completion of the drink (which may be water) and sometimes fruit or fruit salad.
As sources of fiber, the Gulf of Guinea edible white and yellow and bitter suppliers, who have worshiped, they held festivals, as well as edible blue water lilies, manioc and corn, as a fat source – widely used in peanut oil and other species. Palm oil-based dishes provide a specific taste and smell.
West African coast the cuisine of meat (beef, goat meat), fish products, shrimp, molluscs and crabs. The meat is often mixed with fish. Most popular dishes – meat stew with tomatoes and peanuts (Maafe), fufu and palm nut soup. Consumed milk products.
From the family of leguminous crops are the most common ground nuts, bean turns, the smell of nuts ogbon (Irving), a family of Cucurbitaceae plant seeds are edible proteinaceous egusi. Protein products are used in fermentation. Retrieving specific food additives – sweet fermented bean (iru) and fermented sesame (ogiri or egusi), which provides special dishes taste and smell. Evaluated and palm nuts.
Popular various pulps, because plenty of cereal and root products. Manioc and manufactured product suppliers – fufu. This is a mash of boiled roots, crushed a wooden pestle. Regional variations also hid the blue water lily, corn meal, or bananas. Gari produced from manioc: peeled manioc crushed, fermented juice squeezing, and then heated in the evaporation of water. Sometimes mixed with nuts and spices, but usually added to soups and stews. Gari flour from fruits with boiling water comes porridge, known as EBA. Suppliers of dried peel powder produced by Yoruba Amalia, and from fermented corn dough, twisted into banana leaves and heated – Ashanti harm.
The Cauchy served soup and stew made from irving, ocra, peanuts, palm nuts, jute leaves (evedu soup), egusi, evuro (vernonia). Food seasoned spices (red pepper, onion).
The most popular vegetables – ocra, evuro (vernonia). Meats used jute celosia leaves. Bananas are eaten not only as a fruit rather than vegetables: cooked, puree made from them.
Our favorite snacks are sold on the streets. It is fried bananas, millet pancakes cooked Teslin River fat cookies and peanut dumplings, steamed fat cookies, cakes of bean porridge, hot banana chips.
Drinking water, fruit juice (especially fruit popular Hibiscus rosa-sinensis (Hibiscus sabdariffa) juice), palm wine, made from various kinds of trees. Distilled from palm wine obtained 50 percent. strength of the vodka.
Gulf of Guinea countries are not used for food kitchen tools. Before and after eating wash hands (always used to eating the right hand). All eat from a single pelvis. Sometimes eat separately for men and women, adults and children, hosts and guests. The table does not, and focusing on the food.
Main Senegal, Gambia, Guinea, Mali, Burkina Faso, Niger, Chad, Darfur, agricultural areas – the rice, sorghum, nuts (ground, bambara, Hausa), bean, brown beans, oil palm cultivation. The most important food products – palm oil, dairy products, vegetables, fruits, spices (red pepper, ginger pepper). Those countries most influenced by the kitchens of North African cuisine, which absorbed much of the Islamic tradition. The local cuisine is rice, sorghum, Butyrospermum parkii less thin Digitaria (Digitaria exilis), black Digitaria (Digitaria iburua). Unpopular roots. Fish products are not used, but the large spread meat (beef and goats) dairy products.
Nuts – the main source of protein – are used as an appetizer and as a product-based dishes. Peanut and nut ogbon (Irving) consumed significantly more than bambara nut (Vigna subterranea), Hausa, and nuts (Macrotyloma geocarpum). Proteinaceous region widely used for seed (egusi – from the plant family Cucurbitaceae), palm nuts. Food-use vegetables (ocra, vernonia), jute, celiosia leaves. As in the Gulf of Guinea countries, edible tomatoes and bananas are used as vegetables: cooked, puree made from them.
The Sahel are most often used cooking spice – Aframomum melegueta, Xylopia aethiopica and Piper guineensis, local spices – Mbongo, African cardamom, pepper, Piper species clusii, Monodora Myristica nutmeg and Irving gabonensis, nuts, cloves and imported red pepper. Sometimes used sesame and Tamarindus.
As the Sahel kitchen rice – the main product, they are usually cooked and mixed with various spices and vegetables. The most popular dish made from rice with tomatoes, onions, red bell pepper. The rice is served skewers of meat, meat and vegetable dishes in a pan, soup-stew.
Drinking water, palm wine. Bissap – a refreshing drink – produced using Hibiscus (Gulf of Guinea known as the kitchen zobo), and from sorghum or millet grains – specific local drink (body).
Sahel kitchen tools are not used for eating.
See . African cuisine

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: