© Vietnamo virtuvė

8 Rgp


Vietnãmo virtùvė – tautos, gyvenančios Pietryčių Azijoje (Vietname), Indokinijos pusiasalio rytuose, nacionaliniai patiekalai.
Turėdama senas kulinarines tradicijas vietnamiečių virtuvė pasižymi sveikos mitybos ir gurmanų valgiais. Virtuvės pagrindas – kuo mažiau riebalų ir daugiau žalių (nevirtų, nekeptų, neapdirbtų) vaisių ir daržovių. Nevartojama šaldytos mėsos ir žuvies.
Svarbiausi vietnamiečiams yra ryžiai, sojos produktai ir lakštiniai. Ryžiai dažniausiai patiekiami išvirti. Populiarus ryžių nuoviras (chao).
Pagal geografinę padėtį šalies pietuose maistui vartojami aštrūs raudonieji pipirai, džiovintos prieskoninės žolės ir pagardai. Šiaurinėje dalyje pirmenybė teikiama sriuboms ir karštiesiems patiekalams. Centrinė šalies dalis garsėja senoviniais rinktiniais valgiais, kur valgių gaminimo būdai žymiai sudėtingesni nei kituose regionuose. Iš prieskonių dažniausiai vartojama citrininė žolė ar kalendra.
Labai populiarios įvairios sriubos, dažnai gaminamos iš makaronų, pavyzdžiui, aštri jautienos sultinio sriuba (Bun bo hue) iš ryžių makaronų.
Sriuba valgoma per pusryčius. Nuo vakarietiškosios ji visų pirma skiriasi pikantišku aromatu, kurį sriubai priduoda vadinamos „Vietnamo petražolės“, česnakas ir nuoc mam padažas. Per pietus ir vakarienę pagrindinis maistas yra ryžiai su mėsa (jautiena, paukštiena) ar žuvimi.
Kartais vietnamiečiai valgo tik sriubą, vadinamą „pho“, kuri patiekiama su kepta vištiena ar daržovėmis, su plonai supjaustytais jautienos gabalėliais, tad ji pakankamai soti. Tokios sriubos Vietname galima nusipirkti maisto prekių parduotuvėse ir gatvėje ar turguje.
Valgoma įvairių rūšių mėsa. Tai šuniena, gyvatiena, vėžliena, tačiau populiariausia kiauliena ir jautiena. Iš jautienos verdami skanūs sultiniai. Avienos šalies gyventojai nevalgo, jautiena – brangi mėsa, nes jaučiai auginami darbui. Vištos ir antys laikomos gera investicija, nes duoda kiaušinių ir mėsos.
Vietname labai populiari aštri jautiena (Bo la lot), kepta betelio lape, bei dažniausiai pastos pavidalo mėsa (Cha), pagardinta įvairiais prieskoniais. Mėgstami patiekalai, pagaminti iš viščiuko, bei skanėstai, paruošti iš tropinių žuvų.
Kiaulienos dešrelės ir ryžių pyragas – vietnamiečių virtuvės pasididžiavimas. Į maistą dedama daug prieskonių, daugelis jų auginama šalyje.
Šalis ilgus metus priklausė Kinijai. Todėl vietnamiečių maistas ir valgymo įpročiai artimi kiniškiesiems. Vietoj Kinijoje naudojamo sojų padažo Vietname vartojamas žuvies padažas, kuriame yra šviežių „čili“ pipirų, česnakų, citrinų arba laimų, cukraus ir acto. Jis kur kas aštresnis ir pikantiškesnis už Pietvakarių Azijos šalyse populiarius padažus.
Populiariausia žuvis, vartojama atskirai ir gaminant padažus. Vietnamas garsėja ypatingais žuvies pagardais, kurie naudojami ne tik prie žuvies. Tai aštrus, aitrus žuvies skonio pagardas (Nuoc mam), kuris patiekiamas beveik prie visų patiekalų. Iš nuoc mam gaminamas ir kitas padažas – nuoc cham, kuris gaunamas sumaišius cukrų, citrusinius, raudonuosius pipirus, česnaką. Dar žinomos krevečių pastos mam ruoc ir mam tom.
Kai kurie valgiai perimti iš kinų ir korėjiečių virtuvės, tačiau jie turi savitą nepakartojamą skonį ir kvapą, pavyzdžiui, sojų pupelių salotos, aliejuje apkepinti kalmarai su padažu.
Ryžiai dažniausiai verdami savitu būdu ir be druskos. Jie būna pakankamai lipnūs, kad juos būtų galima valgyti lazdelėmis. Ryžiai Vietname laikomi delikatesu.
Miltiniai patiekalai vadinami banh. Prie banh patiekalų priskiriami ir makaronai, kurių keletas rūšių yra sukurtos Vietname: ryžių makaronai (Banh pho), iš kurių gaminamas patiekalas Pho – makaronų sriuba su jautienos sultiniu, mėsa, daržovėmis ir prieskoniais, labai populiari Vietname, Ban hoi – labai ploni ryžių makaronai, susukti į ryšulėlius, Banh canch – makaronai iš ryžių ir džiovinto manijoko miltų.
Šalyje labai populiarūs patiekalai su įvairiais įdarais. Tai vietnamietiški koldūnai (Banh bao), kilę iš kiniškų baozi, ploni blyneliai (Banh xeo), kepami iš ryžių miltų, kokoso pieno ir svogūnų laiškų. Jie įdaromi kiauliena, krevetėmis, žaliųjų pupelių daigais. Valgant mirkomi į žuvies padažą. Banh Beo – apvalūs maži ryžių miltų blyneliai, patiekiami su įdaru iš krevečių, su žuvies padažu. Banh bot lọc – maži ryžių miltų pyragėliai, įdaryti kiauliena ar krevetėmis, suvynioti į banano lapus. Banh chung – pyragėliai iš gličiųjų ryžių, kurie vyniojami į banano lapus ir įdaromi žaliosiomis pupelėmis, kiauliena, juoduoju sezamu.
Kaip atskira maisto rūšis išskiriami banh cuon – įvairūs vyniotinukai ir suktinukai, įdaromi įvairiausiais įdarais. Šie patiekalai kepami ar patiekiami šalti, pavyzdžiui, pavasario suktinukai (Nem Ran), gaminami iš ryžių tešlos ir įdaromi kiauliena, kiaušininiai suktinukai (Cha gio arba Goi cuon). Daržovės, jūrų gėrybės ir mėsa susukami į sudrėkintą ryžių popierių, valgomi šalti, mirkant į padažą. Bi cuon – suktinukai, įdaryti smulkinta kiauliena. Bo bía – suktinukai su kiaušiniu, morkomis, ridiku. Ca cuon – suktinukai su žuvimi ir svogūnų laiškais.
Labai populiarios salotos. Vietnamiečių virtuvėje naudojama daug šviežių daržovių ir vaisių, kurie kepami ne aliejuje, o vandenyje.
Dar vienas populiarus vietnamiečių patiekalas – sumuštinis (Banh mi). Jam pagaminti naudojama prancūziška duona, kurios viduje suspaudžiami įvairūs produktai. Prancūziška duona valgoma su vietnamietiškai pagaminta jautiena.
Desertai ant stalo dedami kartu su kitais patiekalais, sausainiai bei pyragai valgomi kaip užkandžiai tarp karštųjų patiekalų.
Nacionalinis vietnamiečių valgis – kepti blyneliai aliejuje su vištienos, krabų mėsos, daržovių ir grybų su pagardais įdaru (Cha gio), kurie labai mėgstami JAV ir Prancūzijoje. Tešla valgiui daroma iš ryžių miltų.
Kiti vietnamiečių tradiciniai patiekalai – tiršta vištienos, ryžių lakštinių ir žalumynų sriuba (Pho), valgoma per pusryčius, krabų ir grybų sriuba (Sup Cua), sriuba iš jūros produktų (Lau), lotoso vaisių (riešutėlių) salotos (Goi Ngo Sen), vištienos salotos (Goi ga) (iš virtos vištos, marinuotų daržovių, citrinos, imbiero, citrinos lapų), keptos šunų letenėlės.
Geriama žalioji arbata, vietnamietiška kava, vaisių desertai ir kokteiliai, vietnamietiška degtinė, cukranendrių sultys, kokoso pienas, šviežių apelsinų sultys.

Vietnamese cuisine – people living in Southeast Asia (Vietnam), Indochina Peninsula in the east, the national dish.
With the old culinary traditions of Vietnamese cuisine is characterized by healthy eating and gourmet meals. Kitchen basis – as less fat and more green (uncooked, raw) fruits and vegetables. Do not use frozen meat and fish.
The key is Vietnamese rice, soy products noodles. Rice usually served cooked. The popular rice liquor (Chao).
The geographical location in the south used to spicy food, red pepper, dried herbs and seasonings. In the northern part of preferred soups and hot dishes. The central part of the country famous for its ancient regale, where the production methods of cooking much more complex than in other regions. In most commonly used spices Lemon grass and coriander.
Very popular range of soups are often made of pasta, for example, spicy beef broth soup (bun bo hue) of rice noodles.
The soup is eaten at breakfast. From its western primarily distinct spicy aroma, which adds a soup called “Vietnamese parsley”, garlic and nuoc mam sauce. During lunch and dinner staple food is rice with meat (beef, poultry) or fish.
Sometimes the only Vietnamese eat soup, called “PHO”, which is served with grilled chicken or vegetables with thinly sliced pieces of beef, so it is enough saturation. These soups in Vietnam can buy food in stores and on the street or at the market.
Eating different kinds of meat . This dog meat, snake meat, turtle meat, but the most popular pork and beef. Of beef cooked in tasty broth. Residents do not eat sheep meat, beef – meat is expensive because the bulls bred for work. Chickens and ducks as a good investment, since the issue of eggs and meat.
Vietnam is a popular spicy beef (bo la lot), fried betel sheet, and mostly pasty meat (Ha), seasoned with various spices. Favourite dishes made from chicken, and deli, prepared from tropical fish.
Pork sausage and rice cakes – Vietnamese cuisine pride. In a lot of spices added to foods, many grown in their country.
Party for many years belonged to China. Therefore, Vietnamese food and eating habits of close Chinese. Instead of China, the soy sauce used in fish sauce in Vietnam, which is a fresh “chili peppers”, garlic, lemon or lime, sugar and vinegar. It is much sharper and tangier than the south Asian countries, the popular sauces.
Featured fish consumed and the production of sauces. Vietnam is famous for special fish seasoning, which are used not only to fish. This is a spicy, pungent taste of fish seasoning (Nuoc mam), who served almost all the dishes. Nuoc mam is made from the other dressing – nuoc cham, which is obtained by mixing sugar, citrus, red peppers and garlic. Also known as shrimp paste ruoc mam and mam tom.
Some meals are taken from Chinese and Korean cuisine, but it has its own unique taste and smell, for example, soybean salad oil, fry squid with the sauce.
Rice usually cooked in own way and without salt. They are sticky enough so that they can eat the twigs. Rice in Vietnam considered delicacies.
Pastry Dishes called Banha. The Banha dishes include pasta, a few species have been developed in Vietnam: rice noodles (Banha PHO), the production of dish pho – noodle soup with beef broth, meat, vegetables and spices, very popular in Vietnam, Hoi Ban – very thin rice noodles , wrapped in bundles, Banha Canche – from rice noodles and dried manioc flour.
The country has a very popular dish with a variety of fillings . This is a Vietnamese ravioli (Banha BAO), derived from Chinese baozi, thin pancakes (Banha xeo) is made from rice flour, coconut milk and spring onion. They are filled with pork, shrimp, green bean sprouts. Food is soaked in fish sauce. Banha NF – small, round rice flour pancakes, served with stuffed shrimp with fish sauce. Banha bot loc – small rice flour cakes stuffed with pork or shrimp, wrapped in banana leaves. Banha chung – pies from rice gluten, wrapped in banana leaves and filled with green beans, pork, black sesame seeds.
How to distinguish between individual types of food Banha cuon – small rolls and various rolls, filled with a wide range of fillings. These dishes are served cold or cooked, such as spring rolls (nem ran), made of rice dough filled with pork, egg rolls (Cha Goi cuon or pressure). Vegetables, seafood and meat rolled in moistened rice paper, eaten cold, soaking in the sauce. Bi cuon – spring rolls stuffed with minced pork. Bo bia – rolls with egg, carrots, radishes. Ca cuon – rolls with fish and spring onions.
Very popular salad. Vietnamese cuisine uses a lot of fresh vegetables and fruits, which are not cooked in oil and water.
Another popular Vietnamese dish – sandwich (Banha mi). He made use of French bread with crushed inside a variety of products. French bread eaten with the beef produced in Vietnamese.
Dessert placed on the table along with other foods, biscuits and cakes eaten as snacks between meals hot.
National Vietnamese meal – pancakes fried in oil with chicken, crab meat, vegetables and mushrooms stuffed with seasoning (Ha pressure), which is the favorite in the U.S. and France. The dough is made from cooking of rice flour.
Other traditional Vietnamese dishes – the thick chicken, rice and green leaf soup (Pho), eaten at breakfast, crab and mushroom soup (Sup Cua), a seafood soup (lau), lotus fruit (or Die) Salad (Goi ngo sen) Chicken Salad (Goi ga) (from cooked chicken, pickled vegetables, lemon, ginger, lemon leaf), grilled dog paws.
Drinking green tea, Vietnamese coffee, fruit desserts and cocktails, Vietnamese vodka, cane juice, coconut milk, fresh orange juice.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: