© Žalioji arbata/Green Tea

8 Rgp

Žalióji arbatà – viena iš arbatos rūšių, kurios gamyboje netaikomas fermentacijos procesas.
Archeologiniai duomenys teigia, kad gėrimas iš arbatos lapelių, užplikytų verdančiu vandeniu, buvo geriamas jau ir prieš 500 000 tūkstančius metų. Arbatos gimtine laikoma Indija ir Kinija.
Žalioji arbata normalizuoja cholesterolio kiekį kraujyje, reguliuoja kraujospūdį, naikina bakterijas ir gripo virusus, šalina nemalonų burnos kvapą, lėtina senėjimo procesą, sustabdo dantų kariesą. Įrodyta, jog dažnai geriant šią arbatą mažėja infarkto rizika.
Žaliosios arbatos lapeliuose yra polifenolių, kurie saugo nuo kenksmingo aplinkos poveikio. Žaliojoje arbatoje yra vitaminų A, C ir B bei kraujagysles plečiančių medžiagų.
Žaliojoje arbatoje priskaičiuojama daugiau kaip penki šimtai cheminių elementų ir junginių, kurie tirpsta vandenyje ir gerina organizmo funkcijas. Kalis, vitaminas C (žaliojoje arbatoje vitamino C yra 4 kartus daugiau nei citrinose ir 10 kartų daugiau nei juodojoje arbatoje), vitaminas P, katechinai, kofeinas (arbatos lapeliuose jo yra 1,5-3 kartus daugiau nei kavos pupelėse, tačiau jis veikia švelniau, neskatina pulso dažnėjimo, nesukelia nemigos, nes yra išskiriamas ne kaip atskira medžiaga, o komplekse su taninais). Arbatos katechinai yra 20 kartų stipresnis antioksidantas nei vitaminas E.
Ji, kaip ir juodoji arbata, gaminama iš tų pačių augalų, skiriasi tik gamybos būdai. Gaminant žaliąją arbatą, šviežiai nuskinti lapeliai rūšiuojami, nevytinami (netaikomas fermentacijos procesas), nevyniojami, o tuoj pat sandariai uždaromi vandens garų pripildytame inde, po to trumpam atšaldomi šaltame vandenyje ir pradedami džiovinti. Po džiovinimo arbatmedžio lapeliai trumpai apdorojami aukšta temperatūra – taip sustabdoma fermentacija. Todėl jie išlieka žalios spalvos.
Vandens temperatūra žaliajai arbatai – nuo 80 iki 85 °C. Kuo aukštesnė lapų kokybė, tuo žemesnė temperatūra. Kad arbata iškart neatšaltų, indas, kuriame ji yra pritraukiama, turi būti pašildytas.
Tiek Kinijoje, tiek Japonijoje žaliosios arbatos paruošimas skiriasi. Kinijoje mėgstama labai geros kokybės, puikaus, kiek aitraus skonio aromatinga, tonizuojanti žalioji arbata, o Japonijoje – labai švelnaus, švelnesnio skonio, sodresnio aromato žalioji arbata. Kinijoje arbatžolės pakepamos specialiose keptuvėse, o Japonijoje dominuoja apdorojimas karštais garais.
Geriausios kiniškos rūšys – Gunpowder, Lung Ching, jazminų arbata, o japoniškos – Bancha, Senchia, Genmaicha-Bancha, Matcha. Svarbiausi žaliosios arbatos arbatžolių gamintojai – Kinija, Japonija, Korėja, Vietnamas, Indonezija.
Plg. juodóji arbatà
Žr. arbatà (2), japòniška arbatà, kìniška arbatà


Green Tea – from one type of tea that are excluded from the fermentation process.
Archaeological data confirms that the drinking of tea leaves, fruits with boiling water, and have been drinking before 500 000 years. Homeland of tea as India and China.
Green tea normalizes blood cholesterol, regulate blood pressure, kill bacteria and flu viruses, removes unpleasant breath, slow down the aging process stops dental caries. Has been shown that frequent drinking of this tea decreases the risk of myocardial infarction.
Green tea leaves are polyphenols, which protect against the harmful environmental effects. Green tea, vitamins A, C and B.
Green tea was estimated at more than five hundred chemical elements and compounds that are soluble in water and improves the body’s functions. Potassium, vitamin C (green tea, vitamin C is 4 times more than lemons, and 10 times more than black tea), vitamin P, catechin, caffeine (tea leaves contain 1.5 to 3 times more than coffee beans, but it is severely do not encourage the pulse, plus cause insomnia because it is not released as a single substance, but in a complex with tannins). Tea catechin is 20 times more powerful antioxidant than vitamin E.
She, like black tea, made from the same plant, but with different techniques. The production of green tea, freshly picked leaves graded, not a fermentation process, packs and immediately sealed container filled with water vapor, and then briefly cooled in cold water and begin drying. After drying tea leaves briefly treated in high temperatures – so stop fermentation. Therefore, they are still green.
The water temperature for green tea – from 80 to 85 ° C. The higher the quality of the leaf, the lower the temperature. That tea could soon become cold, the container is raised, must be heated.
Both China and Japan, green tea preparation is different. China favored a very good quality, excellent, as pungent aromatic flavor, green tea in Japan – a very smooth, mellow taste, aroma rich green tea. China tea special pan fried, and Japan dominate the treatment of hot steam.
Best Chinese species – Gunpowder, Lung Ching, jasmine tea and Japanese – Banchi, Sencha, Genmaicha-Banchi, match. Major green tea tea producers – China, Japan, Korea, Vietnam, Indonesia.
Cf. black tea
See. tea, Japanese tea, Chinese tea

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: