© Žaliojo Kyšulio salų virtuvė

8 Rgp


Žãliojo Kỹšulio salų virtùvė – valstybės (kitaip dar vadinamos Cape verde), esančios Atlanto vandenyne (į vakarus nuo Afrikos žemyno), nacionaliniai patiekalai.
Žaliojo Kyšulio salų virtuvėje susipynusios portugalų ir Vakarų Afrikos maisto ruošimo tradicijos. Ekonomikos pagrindas – žemės ūkis (kava, bananai, cukranendrės, kukurūzai).
Pagrindinis dienos valgis – vėlyvi pietūs, vėlai vakare valgoma lengva vakarienė.
Nacionaliniai patiekalai – troškinys (Cachupa) iš pupelių, grūdų, bulvių, mėsos, pomidorų, kopūstų, žuvies, kiaulės kojų, rūkytų dešrelių su įvairiausiais ingredientais; valgis (Jagacida), pagamintas iš ryžių, pupelių, paprikų, svogūno, petražolių; troškinta jautiena arba kiauliena (Carne gizado) su bulvėmis, bananais, kitais ingredientais. Verdama ryžių sriuba (Canja de galinha), pagardinta pomidorais, česnakais, lauro lapais, paprikomis, svogūnais.
Cachupa – troškinys iš kukurūzų košės, svogūnų, žaliųjų bananų, manijokų, saldžiųjų bulvių, moliūgų, batatų, pomidorų, kopūstų ir galbūt šoninės. Pagardinama lauro lapais, česnakais ir pimentais. Siūloma su įvairių rūšių dešromis, jautiena, kiauliena ar žuvimi.
Populiarūs patiekalai: pupelių valgis (Feijoada), ryžių sriuba su vištiena, žuvų sriuba (Caldo de Peixe), tunų kepsnys (de Atumas), troškinta mėsa (Carne guisado), troškinti moliuskai, garinti pipirais.
Didžiulis šviežių jūros produktų pasirinkimas – omarai, tunai, aštuonkojai ir kiti delikatesai. Didesniuose miestuose viešpatauja portugalų ir vietinių virtuvių gėrybės. Gaminama žuvienė (žuvies ir daržovių sriuba) (Coldo de peixe) iš menkės ar melsvažuvės (mėlynojo ešerio), saldžiųjų bulvių, pomidorų, česnakų, svogūnų, troškintas aštuonkojis (Polvo a modo ze de lino) su pomidorais, lauro lapais, česnakais, aitriosiomis paprikomis ir svogūnais, marinuotas tunas (Bife de atum). Tradicinis patiekalas – vėžiagyvių, moliuskų ir ryžių valgis (Arroz de marisco).
Desertai gaminami iš daugelio rūšių vaisių (kokosų, papajų, gvajavų, mangų ir t. t.). Tai papajų želė (Doce de papayas), sūrio pudingas, kavos desertas iš žolelių arba kokoso palmės.
Pyragėliai kepami iš virtų bulvių ir kukurūzų miltų (Pastel com diablo dentro – „pyragėlis, įdarytas velniu“), įdaryti aštriu tuno, svogūnų ir pomidorų įdaru.
Mėgaujamasi vaisiais (mangais, bananais, papajomis, gvajavomis, kokosais). Bananai kepami tešloje (Bananas enroladas). Valgomi papajų ar kokoso saldainiai, sūrio pudingas (Pudim de queljo), ruošiamas iš šviežio ožkos pieno, cukraus, vandens bei atskirai plaktų kiaušinio trynių bei baltymų.
Gurkšnojamas cukranendrių romas (Aguardiente), vietinis vynas (Manecome – Fogo salos vyno rūšis), kavos pupelių, cinamono, mėtos ir apelsinų arba žaliųjų citrinų likeris (San Antao), romas (Ponch), maišytas su limonadu ir medumi, alus (Ceris vietinio alaus rūšis). Populiarus kavos gėrimas (A san antao) su cinamono, apelsinų ir žaliosios citrinos skoniais.
Kiti gėrimai: grogas (Grogue) – nacionalinis gėrimas. Pontche yra grogas iš cukranendrių melasos su rafinuotu citrusinių vaisių ir gvazdikėlių mišiniu. Pontche de coco – apelsinų grogas.

Cape Verde Islands cuisine – state (otherwise known as the Cape Verde), the Atlantic Ocean (west of the African continent), the national dish.
Cape Verde Islands cuisine interwoven Portuguese and West African cooking traditions. Economic base – agriculture (coffee, bananas, sugar cane, corn).
Home day’s meal – late lunch, late night eating dinner easy.
Specialities – stew (Cachupa) from soybean, corn, potatoes, meat, tomatoes, cabbage, fish, pigs feet, smoked sausage with a wide range of ingredients, dish (Jagacida), made from rice, beans, peppers , onion, parsley, braised beef or pork (Carne gizado) with potatoes, bananas, and other ingredients. Boil rice soup (Canja de galinha), served with tomatoes, garlic, bay leaves, pepper and onion.
A huge fresh seafood option – lobster, tuna, octopus and other delicacies. In larger cities, dominated by Portuguese cuisine and local seafood. Production fish soup (fish and vegetable soup) (Cold de Peixe) from cod or bluefish (blue perch), sweet potatoes, tomatoes, garlic, onions, braised octopus (Polvo a Modo ze de linen) with tomatoes, bay leaf, garlic, All’Arrabbiata peppers and onions, marinated tuna (Bife de Atum). Traditional dish – crustaceans, molluscs and meal of rice (arroz de mariscus).
Pies is made from boiled potatoes and corn flour (Pastel com diablo dentro – “cake, filled with the devil”), stuffed with spicy tuna, onion and tomato filling.
Edible fruit fruits (mango, bananas, bananas, papayas, guavas, coconuts). Bananas baked in dough (Banana enroladas). Edible papaya or coconut sweets, cheese, pudding (Pudim de queljo), prepared from fresh goat’s milk, sugar, water and egg yolks beaten separately, and proteins.
Drinking cane rum (Aguardiente), local wine (Manecome – Fogo Island wine type), coffee beans, cinnamon, mint, orange or lime liqueur (San instance), Rome (Poncho), mixed with lemonade and honey beer (CER local brands of beer). The popular coffee drink (such as a San) with cinnamon, orange and lime flavors.
Other drinks grog (Grogue) – national drink. Pontche of grog from sugar cane molasses to refined citrus and clove mixture. Pontche de coco – orange grog.

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: