© Zambijos virtuvė

8 Rgp


Zámbijos Respùblikos virtùvė – valstybės centrinėje Pietų Afrikoje nacionaliniai patiekalai.
Ribojasi su Kongo Demokratine Respublika šiaurėje, Tanzanija šiaurės rytuose, Malaviu rytuose, Mozambiku pietryčiuose, Zimbabve, Botsvana ir Namibija pietuose, Angola vakaruose.
Užsiimama žemės ūkiu. Pagrindiniai žemės ūkio produktai – kukurūzai, sorgai, ryžiai, riešutai, saulėgrąžų sėklos, tabakas, cukranendrės, medvilnė. Yra maža žvejybos pramonė. Šalies gamintojai apdirba maisto produktus.
Maistas nėra įvairus. Dėl šalies izoliacijos nuo pasaulio išsaugojo tradicinę virtuvę. Auginami cukriniai runkeliai, ryžiai, kokoso riešutai, mandarinai, bananai, arbūzai. Valgomi ryžiai, mėsa (viščiukai, jautiena), bulvės.
Zambijos tautinis maistas – kukurūzų, grūdų arba kukurūzų miltų valgis (Nshima), susijęs su legendomis, liaudies pasakojimais, ritualais, svetingumu, dainomis. Po derliaus sezono patiekalas valgomas pusryčiams ir pietums, o gruodžio-kovo mėnesiais (badmečiu) vietiniai gyventojai valgo tik kartą per dieną. Tai pagrindinis ir pilnavertis patiekalas. Kiti valgiai vertinami kaip laikini arba kaip užkandžiai.
Nuo XIX a. Zambijos virtuvėje dažniau aptinkami tokie komponentai kaip manijokai, arachiai, aštrieji pipirai. Šalyje gyvena daugiau kaip 70 genčių, turinčių savitą kultūrą ir dialektą.
Vertingiausia mėsa – jautiena ir žvėriena. Valgoma ryžių, cukraus ir žemės riešutų aliejaus košė (Bambara). Kaimo vietovėse, ypač rytinėje Zambijos dalyje, ruošiami pelių ir vabzdžių patiekalai. Pelių medžioklė ir jų valgymas giliai įsišaknijo laikantis vietinių tradicijų. Pelės – delikatesas, kuriuo vaišinami svečiai, garbingi žmonės.
Lusakoje, šalies sostinėje, tradicinėje virtuvėje juntama anglų ir portugalų virtuvių įtaka.
Kaip ir Kenijoje, iš kukurūzų miltų gaminama masė, vadinama ugali, valgoma su mėsa ir keptomis bulvėmis. Nacionalinis patiekalas – keptos bulvės su kiaušiniene (Chips na Mayai) – labai panašus į ispaniškąjį omletą (tortiliją), kur keptos bulvės sumaišomos su plaktu kiaušiniu ir visa masė vėl pakepama keptuvėje. Mėgstamiausia daržovė – su druska valgomi virti kasavos (vietinės suahelių tautos kalba – Kasawa) šaknų gumbai, kurių skonis primena bulvę.
Kaip ir Kenijoje bei Tanzanijoje, taip ir Zambijoje pagrindinis komponentas ant stalo – druskinė, nes patiekaluose visuomet trūksta druskos. Ryžiai visada patiekiami su prieskoniais, vištiena arba jautiena. Ruošiamas ananasų padažas.
Geriamos šviežios vaisių sultys, kokakola, alus.

Zambia cuisine – the central state of South African national dish.
It borders the Democratic Republic of Congo in the north, north-eastern Tanzania, Malawi, east, south-east of Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibia and southern Angola in the west.
Are engaged in agriculture. Main agricultural products – corn, sorghum, rice, nuts, sunflower seeds, tobacco, sugar cane and cotton. There is a small fishing industry. Domestic production process at food.
Food is varied. The country’s isolation from the world retained the traditional cuisine. Cultivated sugar beet, rice, coconuts, tangerines, bananas, watermelons. Edible , rice, meat (chicken, beef), potatoes.
Zambia’s national food – corn, corn flour or corn meal (Nshima) associated with the legends, folk stories, rituals, hospitality, songs. After the harvest season, dish eaten for breakfast and lunch, while December-March (famines), locals are eating only once a day. This is the main dish and a full-fledged. Other meals are seen as temporary or as a snack.
Since the nineteenth century Zambia in the kitchen more often found in components such as cassava, groundnuts, aštrieji pepper. The country is home to more than 70 genera, with a distinctive culture and dialect.
Valuable meat – beef and game. Edible rice, sugar and peanut oil meal (Bambara). In rural areas, especially in the eastern part of Zambia, prepared in mice and insects in food. Mouse hunting and eating deep-rooted in accordance with local tradition. Mouse – a delicacy, served to guests, honorable people.
Lusaka, the capital, the traditional cuisine felt English and Portuguese cuisine influence.
Like Kenya, the maize meal mass produced, called Ugala, eaten with meat and fried potatoes. national dish – fried eggs with potatoes (chips na Maya) – very similar to the Spanish omelet (tortilla), where fried potatoes mixed with scrambled egg and the whole mass again baked. Favorite vegetable – the salt eaten cooked Kashava (local language suahelių people – Kasawa), tuberous roots, which recalls the taste of potato.
As in Kenya and Tanzania, and Zambia, as a key component on the table – salt, because dishes are always a lack of salt. Rice is always served with spices, chicken or beef. Prepare pineapple sauce.
Drinking fresh fruit juice, coke, beer.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: