© Žemaičių virtuvė

8 Rgp


Žemaĩčių virtùvė – Vakarų Lietuvos etninės grupės lietuvių, gyvenančių į vakarus nuo Vegerių-Raseinių, į šiaurę nuo Tauragės-Šilutės ir kalbančių atskira tarme, maistas, kuris toks įvairus, kad žymiai skiriasi nuo kitų Lietuvos regiono valgių. Tai sąlygoja istorinės aplinkybės, gyvenamoji vieta ir gyvenimo būdas, tradicijos, valgio ir vaišių papročiai, tarmė, ir pan.
Valstiečių šeima anksčiau valgė toje pačioje patalpoje, kur buvo gaminamas valgis: virtuvėje. Žemaitijoje iš virtuvės durys vedė į vaikų kambarį, todėl stalas buvo statomas prie išilginės sienos.
Žemaičiai beveik nevalgo riebios virtos mėsos, lašinių. Jie verda tik liesą mėsą, kumpį su kaulu, avieną, veršieną. Lašinius supjausto riekutėmis ir spirgo keptuvėje tol, kol išbėga iš jų visi taukai. Spirgus valgo, o taukus supila į sriubą.
Mėgstamiausi žemaičių valgiai – košė iš ruginių arba kvietinių miltų,verdama piene arba vandenyje, priedas prie košės – rūgpienis ir duona, rečiau – aguonų pienas; kruopų košė su bulvių tarkiais, piene su gerais valcuotais maltais miltais išvirta apytirštė košė, vadinama mirkė. Valgoma su troškintomis bulvėmis (nuluptą bulvės gabalėlį paduria ant šakutės ar peilio, pakabina tos košės ant bulvės). Pusryčiams mėgstama košė su riebalų mirkalu ir rūgusiu pienu; pietums – rūgšti bulvienė su mėsa arba šutynė su užtrinu; vakarienei pieniška rūgšti miltų arba kukulaičių sriuba, kruopienė, Pasninkų dienomis daromas kastinys.
Žemaičių valgių asortimentą sudaro:
• sriubos (vasarbarščiai, rasalynė, cibulynė, šiupinys);
• antrieji patiekalai (šventinis kastinys, pusmarškonė košė, paprastas ir šventinis kastinys, lašinuočiai, bulviniai blynai, mirkalas su bulvėmis, didžkukuliai, kruopiniai vėdarai, spirgynė);
• šaltieji užkandžiai ir patiekalai (Platelių dešra, rūkytos nugarinės ir kt.);
• gėrimai (žemaičių midus, džiovintų obuolių gira, mėtų arbata).
Verdami žirniai su bulvėmis, ypač penktadieniais, ir patiekiami su rūgusiu pienu ar silke.
Šiupinys verdamas per Užgavėnes ir pirmąją Kalėdų dieną: iš kiaulės galvos, uodegos ir dešros, juos išimant ir į sriubą supilant mirkytų žirnių, kruopų ar grucės, tarkuotų bulvių. Po to viskas sudedama dubenin, į košės vidurį įstatoma kiaulės uodega, aplinkui dedama gabaliukais supjaustyta galvos mėsa ir dešros.
Iš sriubų žemaičiai labiausiai mėgsta rūgščią bulvienę, virtą be mėsos, parūgštintą pasukomis, kartais actu, ir paskanintą grietine ar grietinėle. Prie sriubų dera bulvės ar duona, mėsa ar silkė ir rūgštus pienas. Silkės valgomos žalios ar keptos taukuose. Dar minėtinos burokynė, kopūstynė kartu su bulvėmis ir užbaltinta kleckienė. Priedas – parūgštintos pasukos, taukai, spirgučiai ar grietinė. Pietums dažniausiai valgoma bulvienė, virta be mėsos, parūgštinta pasukomis, paskaninta grietine ar grietinėle, versputrė (tinkanti ir pusryčiams), miltynė, liesa mėsa, kumpis su kaulu, aviena, veršiena, miltų, pusiau su bulvėmis, košė (vadinama pusmarškone) su spirgintų lašinių padažu, kruopų košė su bulvių tarkiais, piene su gerais valcuotais miltais išvirta apytirštė košė, žirniai su bulvėmis, avižų kisielius.
Žemaičiai ypač mėgsta gaminti kastinį prie bulvių, kepa ir duoną, bulvių plokštainį, vadinamą kugeliu. Verdamas dar avižų kisielius – žiūrė, valgomas su pabarstytu cukrumi su duona ar su bulvėmis, su aguonų, kanapių ar pasaldintu karvės pienu.
Žemaitijoje kepami įmantrūs pyragai su uogomis, vaisiais, uogienėmis, gaminama ruginukė.
Žemaičiai tradiciškai vertina kastinį su virtomis bulvėmis,- originaliai šviežiai aštraus skonio grietinės plakinio nemoka gaminti jokia tauta pasaulyje, net ir lietuviai. Gardžiuojasi išvirtomis su lupena bulvėmis, pasidažydami į kanapių spirgutį ar sėmenų spirgynę, žymųjį rūkytą avienos kumpelį, žemaitiškai rūkytą nugarinę, žemaitiškai kraujyje nokintą kadagiais rūkytą jaučio liežuvį ir naminę su bulvėmis duoną, keptą ant ajerų bei naminiu sviestu, pagardintu diemedžiu. Ant vaišių stalo žemaičiai būtinai patiekia aluje virtus vėžius, keptą šapalą su rūgštoku vijoklių padažu, aluje virtą karpį, troškintą jautieną su džiovintais obuoliais, aluje su slyvomis troškintą veršieną, keptą medumi ir įtrintą antimi, įdarytą lazdyno riešutais, grietinėje troškintą vištą su bruknėmis, šafraninę bobą su agrastų uogiene ir žemaitišką vyšnių girą. Desertui pasiūloma reliktinių žagarvynių arba garsiųjų Platelių juodųjų trešnių, atšaldytos ruginukės, kilusios nuo Plungės krašto, kuršiškai šaltai rūkytų ungurių, žalio oto, salakio, starkio, žiobrio, kurių gabaliukai pašlakstomi trupučiu obuolių acto, pagardintų peletrūno, kraujažolės, čiobrelio lapeliais (Šventosios ir Palangos kuršiai gardindavo rūtomis) su keliomis sutrintomis kadagio uogomis. Ypač vertinamas ant grotelių iškeptas žiobris, kuris itin riebus, gardus ir burnoje tirpstantis, lydytame svieste skrudintos strimelės su bulvių koše, keptos plekšnės su rūkytos šoninės spirgučiais, marinuotos su svogūnais stintos, su kadagio uogomis marinuotos nėgės, užšaldytos žalios prieskoniuotos menkės, džiovintos menkės su šviežiomis bulvytėmis, troškinti sterko suktinukai su mažulyčių kazlėkiukų padažu, lydytame svieste kepti ešeriai su obuolių koše, orkaitėje kepti karšiai, įdaryti juoda rugine duona, rūkyta kiaulienos šonine ir svogūnais.
Klaipėda iki Antrojo pasaulinio karo garsėjo savo restoranais su vasaros ir žiemos sodais, garsiaisiais takais su kavinėmis. Čia buvo sukurta daug išskirtinių, būdingų tik Klaipėdai valgių: garsieji Memelio strimelių kukuliai pomidorų padaže, ruginėje tešloje keptas kiaulienos kumpis, didysis kiaulienos kepsnys, slyvų pudingas ir žemaitiška medaus gira, meduolių tešla, pagardinta aitriais prieskoniais.
Žemaičių patiekalų asortimentas – bandelės su uogiene, varške ar lašinukais, bulviniai ir kraujiniai vėdarai, šviežios bulvės su mirkalu, agurkinė su rūkytais šonkauliukais, pieniška tarkuotų bulvių kukulaičių (vadinama kleckynė) arba naminių makaronų sriuba, barščiai iš raugintų burokėlių, šviežių kopūstų, morkų, pupelių, žemaitiškas košių mirkalas, daržovių troškiniai su mėsa ir be jos, silkių patiekalai (rasalynė ir cibulynė, šmakalas ir silksriubė, mizerija ir prakandas, silkių apkepas ir silkių didžkukuliai, kepta ar grietinėje virta, apkepta duonos tešloje ar su lakštiniais), o labiausiai mėgstami žemaičių valgiai – kastinys, košės ir šiupinys.

Samogitia (Lithuania) cuisine – West Lithuanian Lithuanian ethnic group living in the west-Véger Raseiniu north of Cesis, Silute and distinct dialect-speaking, food that is so diverse, that differs significantly from other Lithuanian regional dishes. This results in a historical context, location and lifestyle, traditions, food and fruit customs, dialect, and so on.
Farmers’ family before eating in the same room where the meal was produced: in the kitchen. Lowland from the kitchen door led to the children’s room, the table has been built at the longitudinal walls.
Samogitians almost do not eat cooked meat fat, fat. They are going on only lean meat, ham with the bone, lamb, veal. Cuts slices of pig fat and cracklings frying until all the drains from the oil. Greaves eat the fat and pour in the soup.

Favorites Samogitians meals – porridge rye or wheat flour, boiled milk or water, an addition to porridge – curdled milk and bread, and less frequently – poppy seed milk, porridge with potatoes, for example, milk-rolled with a good meal cooked sliced fairly thick porridge, called soak. Eaten with steamed potatoes (Peel the potatoes on a piece of Padures fork or a knife, hung up the mess on the potatoes). Favorite breakfast cereal with fat curd and soak the south – sour mash potatoes with meat or with boiled potatoes, steamed and dry with some closed; dinner Milk and sour soup meal or pinach, barley soup, ember days, sour cream, butter is made.
Samogitia dishes includes:
• Soups (summer borsch, onion soup, medley);
• Main courses (festive sour cream, butter, oatmeal pusmarškonė, simple and festive sour cream, butter, potato pancakes, soak the potatoes in zeppelins, groats pudding, greaves meal);
• cold snacks and meals (sausage, smoked tenderloin, etc..);
• Beverages (Samogitians mead, dried apples kvass, mint tea).
Peas cooked with potatoes, especially on Fridays, and served with curd or silk.
Solyanka is cooked through Shrove Tuesday and the first day of Christmas: from the pig’s head, tail and sausage, and removing them to the soup supilant macerated peas, barley and Gruca, grated potatoes. After all the basins are compounded in middle-to-serve pig tail is inserted, is placed around the head, cut pieces of meat and sausages.
The soup Samogitians likes potato soup acid, cooked without meat, acidified buttermilk, sometimes vinegar and flavored with sour cream or cream. The soup combines potatoes or bread, meat, or herring and sour milk. Herring eaten raw or cooked oil. Still be mentioned beet soup, cabbage soup along with potatoes and bleached soup dumplings. Accessories – acidified buttermilk, oil, greaves or sour cream. Usually eaten for lunch potato soup, cooked without meat, acidified buttermilk, flavored with sour cream or cream soup of flour or semolina (and suitable for breakfast), flour soup, lean meat, ham bones, lamb, veal, flour, half the potatoes, mash (called pusmarškone, porridge (boiled potato and flour or semolina)) with fried pork fat dressing, mashed potatoes with barley for example, milk with a good meal cooked rolled apytirštė mashed potatoes with peas, oats pap.
Samogitians especially likes to produce fossil potatoes, and baked bread, potato pie, called Potatoe. Boil for another oat paste – see, eaten with sugar sprinkled with bread or potatoes with poppy, cannabis or sweetened cow’s milk.
In Samogitia baked cakes sophisticated with berries, fruit, jam, rye vodka is produced.
Samogitians the traditional fossil with boiled potatoes – an original tangy taste of fresh cream whisked unable to produce any nation in the world, and even the Lithuanians. Appreciated cooked jacket potatoes to the dressing of hemp or linen cracklings cracklings with soup, eat the famous smoked mutton ham, smoked tenderloin Samogitian, Samogitian blood ripened juniper-smoked beef tongue with potatoes and homemade bread, baked on a sweet flag and homemade butter, flavored with the smell ornamental plant (Artemisia abrotanum) leaves. The buffet serves beer boiled crawfish Samogitians necessarily, fried fuse with climbing sour sauce, beer boiled carp, red wine beef with dried apples, beer braised veal with Prunes, honey and fried duck with Condiments, Stuffed with Hazelnut, braised chicken with cream cowberries, bright yellow gooseberry him with Bob and Samogitian cherry drink. Black Cherry offered dessert, chilled rye vodka, smoked eel Curonian cold, raw halibut, Salako, pikeperch, vimba with a little apple slices pašlakstomi vinegar flavored with tarragon, yarrow, thyme leaves (Holy and Palanga Curonians Grodno rūtomis) with a few crushed juniper berries. Particularly valued: grilled roasted vimba that very creamy, delicious and mouth melting, melted butter, roasted herring with mashed potatoes, fried plaice with bacon cracklings, marinated onions with smelt, with juniper berries marinated in lampreys, frozen cod with green spices, dried cod with potatoes and fresh baked rolls with tiny stereo luteus sauce, melted butter, fried perch with apple sauce, oven-baked bream stuffed with black rye bread, smoked bacon and onions.
Memel, Lithuania before the Second World War, famous for its restaurants, with summer and winter gardens, paths with the famous cafes. There was a lot of unique, specific to the Memel dishes: herring Memel famous dumplings in tomato sauce, rye dough fried pork ham, pork roast great plum pudding and honey Samogitian gira, gingerbread dough seasoned with hot spices.
Samogitia dishes – muffins with jam, cottage cheese or bacon, blood pudding and potatoes, fresh potatoes to soak, Pickle with smoked ribs, milk grated potato pinach or homemade pasta soup, borsch from tanned beets, cabbage, carrots, beans, soak Samogitian Cauchy, vegetable stew with meat and without herring dishes (herring and herring zeppelins pudding, fried or boiled cream, fried bread dough or noodle), and the most favorite dishes Samogitians – sour cream, butter, porridge and medley.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: