© Brendis/Brandy

9 Rgp

Breñdis (2) [angl. brandy < ol. brandewijn – pervarytas vynas] – alkoholinis gėrimas, gaminamas distiliuojant vyną (pvz., konjakas), arba iš fermentuotų persikų, vyšnių, obuolių, abrikosų ir kitų sulčių.
Brendis minimas VII-VIII a. arabų rašytiniuose šaltiniuose. Arabų alchemikai eksperimentavo distiliuodami vynuoges ir kitus vaisius, norėdami pagaminti medicininį spiritą. Jų žinios ir technologija išplito už islamo šalių ribų ir kaip vynuogių spiritas brendis VIII a. pabaigoje su vienuoliais misionieriais atkeliavo į Europą, pirmiausia į Ispaniją.
Brendžio gamybos technologija yra panaši, tačiau kiekviena jo rūšis turi ypatingų ir savitų gamybos etapų. Iš vynuogių išspaudžiamos sultys, kurios paliekamos fermentuotis. Jaunas rūgštus baltasis vynas (turintis apie 8-10 %) distiliuojamas vieną arba du kartus. Vyno kokybė priklauso nuo klimato. Brendžio gamyba skiriasi nuo spirito rektifikavimo. Rektifikuojant spiritą, išvalomas spiritas nuo lakiųjų priemaišų, o gaminant vyno distiliatą, šios priemaišos surenkamos, nes laikymo metu jos suteikia gėrimui būdingą skonį ir kvapą. Vyno distiliatas yra šiurkštaus skonio, nemalonaus aromato. Norint suteikti visai kitokį skonį ir atspalvį, vyno distiliatas pilamas į naujas ąžuolines statines ir laikomas esant patalpoje tam tikrai temperatūrai ir santykinei oro drėgmei. Vykstant oksidacijos reakcijoms, vyno spirito stiprumas silpnėja, iš medienos pasisavintos medžiagos suteikia gėrimui gintarinę-auksinę spalvą, o vykstant cheminiams procesams, susidaro kvapiosios medžiagos. Po kelių mėnesių turinys iš naujų statinių perpilamas į senas statines, kuriose brandinamas daugelį metų. Gėrimas brandinamas ir laikomas pagal griežtus reikalavimus. Ekspertai brandintus distiliatus maišo, kupažuoja, skiedžia tyru vandeniu iki reikiamo stiprumo ir išgauna nepakartojamą skonį.
Skiriamos trys pagrindinės brendžio rūšys:
1. Vynuogių brendis, išdistiliuotas iš fermentuotų vynuogių sulčių arba iš sugrūstų, bet neišspaustų vynuogių minkštimo ir odelės.
2. Išspaudų brendis, pagamintas iš suspaustų vynuogių minkštimo, odelių ir kotelių, kurie lieka po to, kai vynuogės yra sugrūdamos ir išspaudžiamos tam, kad išgautų daugiausia sulčių vynui.
3. Vaisių brendis, pagamintas iš fermentuotų vaisių.
Vaisių skonio brendis skiriasi nuo vaisių brendžio. Vaisių skonio brendis yra vynuogių alkoholinis gėrimas su kito vaisiaus skonio ekstraktu. Vaisiniai brendžiai, išskyrus pagamintus iš uogų, dažniausiai distiliuojami iš vaisių vynų.
Brendis gali būti sauso vyno distiliatas ir konjako spiritas. Jis pilstomas iš vienų indų į kitus, po to perkeliamas iš vieno rūsio į kitą.
Brendžiui būtina drėgmė kaip ir konjakui, netgi pelėsiai ant sienų.
Lietuvoje populiariausias Armėnijos, Moldovos ir Azerbaidžano, kiek rečiau – Graikijos ir prancūziškas brendis.
Brendis gali būti gaminamas naudojant skirtingus vyno spirito mišinius, specialiai atrinktus pagal jų išskirtines ypatybes bei optimaliausią brandinimą, išsiskirti auksine gintaro, raudonmedžio spalva ir rafinuotu ąžuolo aromatu su švelniais medaus tonais, juntamais susipinančiais įvairių gėlių bei džiovintų vaisių (apelsinų, razinų, kriaušių, slyvų) ir riešutų, prieskonių (cinamono, vanilės, muskato) aromatais, sodriu ir kompleksišku, maloniu subalansuotu, švelniu skoniu.
Brandinimas gali trukti net iki 25 metų. Brendžio amžių išduoda turtingas skonis, o sodrų, minkštą, švelnų skonį bei santūrų aromatą jam dovanoja ąžuolas ir laikas.
Brendis geriamas ir vienas, ir kaip aperityvas grakščiose tulpės formos taurelėse. Tinka su kava, arbata su citrina.
Lietuvoje brendis gaminamas iš rinktinio prancūziško brendžio, išlaikyto ąžuolo statinėse penketą ir daugiau metų. Tai gintaro spalvos 38 % tūrio brendis (Oskaras), pavadintas lietuvių kilmės prancūzų poeto ir prieškario Lietuvos diplomato Oskaro Milašiaus vardu, yra švelnus bei mįslingas.
Išpilstomas į 0,7 l, 0,35 l butelius suvenyrinėse dėžutėse arba 0,5 l ir plokščius 0,2 l talpos butelius.
Prie brendžio geriausiai tinka užkandžiai, kurie nenustelbia paties gėrimo skonio: vaisiai, šokoladas, riešutai ar švelnaus skonio sūriai.
Buvusioje Jugoslavijoje gaminamas slyvų brendis geriamas kaip aperityvas. JAV brendis – tai gėrimas, popietinis atsipalaidavimas. Prancūzijoje gaminami tik labai aukštos kokybės, geriausiomis juslinėmis ypatybėmis išsiskiriantys ir ilgai brandinami konjakai. Latvijoje konjakiniai spiritai nustatytomis proporcijomis maišomi su distiliuotu vandeniu.
Kaip ir konjako, taip ir brendžio išlaikymo amžius ant butelio užrašomas raidėmis:
– VS – very special – išlaikomas ne mažiau kaip trejus metus ąžuolo statinėse;
– VSOP – very special old pale – išlaikomas ne mažiau nei penkerius metus;
– XO – extra old – išlaikomas ne mažiau kaip šešerius metus.
Dar išlaikymo metus galima žymėti žvaigždutėmis.
Įvairiose šalyse panašūs gėrimai gavo skirtingus pavadinimus, pvz., Slivovica – gaminama iš slyvų Bulgarijoje, Vengrijoje, Rumunijoje, Jugoslavijoje, Kalvadosas – iš obuolių Vokietijoje, Danijoje, Šveicarijoje, Grapa – Italijoje iš vynuogių išspaudų, Mark – iš vynuogių išspaudų Prancūzijoje, Chacha – iš vynuogių išspaudų Gruzijoje, Rakija – Bulgarijoje iš slyvų ir vynuogių išspaudų, Arakas – Turkijoje iš cukranendrių melasos, Lis – Prancūzijoje iš vyno nuosėdų, William – daugelyje pasaulio šalių iš kriaušių, Kirsh – iš vyšnių Vokietijoje, Briuno – Prancūzijoje iš juodųjų slyvų, Tekila – Meksikoje iš kaktuso agavos, Sake – Japonijoje iš ryžių, Buka – Alžyre iš imbiero.
Lietuviški brendžiai: Senasis Ąžuolas – 40 % stiprumo, skaidrus, šviesiai auksinės ar šviesiai rudos spalvos, švelnaus, sudėtingo skonio ir obuolių aromato gėrimas. Cukraus koncentracija 10g/100 cm. Obuolių spiritas laikomas ąžuolinėse statinėse 2-3 metus. Lietuviškas kalvadosas – 42 % stiprumo, skaidrus, šviesaus arba tamsaus gintaro spalvos, aštroko, kiek deginančio skonio, sudėtingo aromato gėrimas. Cukraus koncentracija 10g/100 cm. Laikomas ąžuolinėse statinėse 5 metus.
Lietuvos prekybos centruose didžiulis alkoholinių gėrimų pasirinkimas, pavyzdžiui, švelnus, gundančiai aromatingas brendis Alexander 5* iš saulėtosios Graikijos, sodrios gintaro spalvos ir malonaus skonio brendis Kolumbs iš Latvijos, turintis ąžuolo aromatą (penkerius metus brandintas medžio statinėse). Ispaniškas chereso brendis Fernando de Castilla Solera Reserva – raudonmedžio spalvos, švelnaus, subalansuoto skonio, vaisių aromato – brandinamas tradiciniu Solera y Criaderas metodu, kai jaunesni brendžiai maišomi su ilgiau išlaikytais ąžuolo statinėse, kuriose prieš tai buvo laikomas Oloroso bei Amontillado cheresas. Tai vienas geriausių brendžių savo kategorijoje.
Svarbiausios prekės rūšys: Graikijoje – Metaxa 3*, Metaxa 5*, Metaxa Grand Private Reserve, Ispanijoje – Soberano, Conde de Osborne, Don Pelayo, Gran Duque d’Alba („OKB“), Leepanto, Portugalijoje – Ribero, Ferreira, Prancūzijoje – Condor XO, XO Superior, Condor XO Extra, Fourlat XO, Condor VSOP, Courriere XO, Calvados du Pays d’Auge AOC, Cortel, eau-de-vie Massenez (White Hall), Courrier, Conte de Lanauze (William Pitters).
Žr. alkohòlinis gėrimas

Brandy [Eng. Brandy <ol. brandewijn – banished wine] – an alcoholic beverage produced by distillation of wine (eg, brandy), or from fermented peaches, cherries, apples, apricots and other juices.
Brands mentioned in VII-VIII Arabic written sources. Arab alchemists experimented with distilling grapes and other fruits to produce medical alcohol. Their knowledge and technology for the spread of Islamic countries, the wine and spirits as brandy VIII century At the end of the monks missionaries arrived in Europe, particularly in Spain.
Brandy production technology is similar, but each species has its special and distinctive stages of production. Extracted from grape juice, which is left to ferment. Young acidic white wine (containing about 8-10%) is distilled once or twice. Wine quality depends on the climate. Brandy production is different from the rectification of spirits. Rectifying spirits, cleansed from the spirit of volatile impurities in the production of wine distillate, the impurities collected during the storage because they provide for drinking taste and smell. Wine tasting distillate is rough, unpleasant aroma. To give a completely different taste and touch, the wine is poured into the distillate new oak barrels and stored in a room at a given temperature and relative humidity. During oxidation reactions, weakens the strength of spirits of wine, wood misappropriated material gives drink amber-golden color, and the course of chemical processes that produce flavorings. After several months of the contents of the new building is poured into old barrels in which aged many years. The drink is matured and stored under strict conditions. Experts distillates aged in the bag, kupažuoja, skiedžia pure water to the required strength and produces a unique taste.
Three main types of brandy:
1st Grape brandy, distilled from fermented grape juice or sugrūstų but neišspaustų grape pulp and skin.
2nd Pomace brandy is made from crushing grape pulp, skins and stems that remain after the grapes are packed and pressing for the maximum of the extracted juice for wine.
3rd Fruit brandy made from fermented fruit.
Fruit-flavored brandy is different from the fruit brandy. Fruit-flavored grape brandy is an alcoholic drink with other fruit-flavored extract. Fruit brandies, other than berries, usually distilled from fruit wines.
Brands may be a dry wine distillate and brandy spirits. It is poured from one dish to another, and then transferred from one species to another.
Brandy need moisture as well as cognac, even mold on the walls.
Lithuania is the most popular in Armenia, Azerbaijan and Moldova, as far less – Greek and French brandy.
Brands can be produced using different mixes of spirits of wine, specially selected by their unique characteristics and optimal aging, divorce golden amber, mahogany in color and exquisite aroma of oak with soft honey tones, instantaneous susipinančiais various flowers and dried fruits (oranges, raisins, pears, plums ), nuts, spices (cinnamon, vanilla, nutmeg), flavors, rich and complex, balanced, pleasant, mild taste.
Maturation may take up to 25 years. Brandy age issue rich flavor and rich, soft, mellow and restrained oak aromas and give him time.
Brand and drinking alone as an aperitif and flowing tulip shaped taurelėse. Suitable for coffee, tea with lemon.
Lithuania brandy is made of selected French brandy, aged in oak barrels for five years or more. This amber-colored 38% brandy (Oscar), called Lithuanian-born French poet and diplomat, the pre-war Lithuanian Oscar Milosz on behalf of a delicate and whimsical.
Packaged in 0.7 liter, 0.35 liter bottles or cans suvenyrinėse 0.5 liter and 0.2-liter flat bottles.
The best brandy, refreshments, which obscured the taste of the drink: fruit, chocolate, nuts or sweet cheese.
In the former Yugoslavia made plum brandy drunk as an aperitif. American brandy – a drink, relaxing afternoon. France produced a very high quality, best sensory characteristics of distinguished and long-matured cognac. Latvia cognac spirits in fixed proportions are mixed with distilled water.
As for Brandy, and Brandy and maintenance ever recorded on a bottle of characters:
– VS – very special – is maintained at less than three years in oak casks;
– VSOP – Very Special Old Pale – is maintained at less than five years;
– XO – extra old – is maintained for at least six years.
Another year of maintenance may designate stars.
In various countries, like beverages, received different names, for example., Slivovitz – made from plums in Bulgaria, Hungary, Romania, Yugoslavia, Calvados – apple from Germany, Denmark, Switzerland, Grappa – Italy from grape pomace, Mark – of grape marc in France, Chacha – of grape pomace in Georgia, Rakia – Bulgarian from plum and grape pomace, Arakan – Turkey from cane molasses-lis – French wine from the sediment, William – in many countries in the world of pear, Kirsh – Cherry from Germany, Briuno – from France, black plum, Tequila – Mexico from agave cactus, Sake – Japan is rice, Buka – in Algeria from ginger.
Lithuanian brandies: The Old Oak – 40% strength, clear, light golden or pale brown, smooth, complex flavors and aromas of apple drink. Sugar concentration 10g/100 cm. Apple spirit as oak barrels for 2-3 years. Lithuanian calvados – 42% strength, a clear, bright or dark amber in color, tangy, as far as burning taste, complex flavor drink. Sugar concentration 10g/100 cm. Held in oak barrels for 5 years.
Lithuanian supermarket huge selection of alcoholic beverages such as soft, seductively aromatic brandy Alexander 5 * Sunny in Greece, rich amber color and a pleasant taste of brandy Kolumbs Latvia, with flavors of oak (for five years, matured wood barrels). Spanish sherry Fernando de Castilla Brandy Solera Reserva – mahogany-colored, smooth, balanced flavor, fruit flavored – aged in the traditional Solera y Criaderas approach where younger brandies are mixed up with the retained oak barrels, which had been considered and Oloroso sherry Amontillado. This is one of the best brandy in its category.
The main product types: Greece – Metaxa 3 * Metaxa 5 * Metaxa Private Reserve Grand, Spain – Soberano, Conde de Osborne, Don Pelayo, Gran Duque d’Alba (OKB), Leepanto, Portugal – Ribera, Ferreira, France – Condor XO, XO Superior Condor XO Extra Fourlat XO, Condor VSOP, XO Courrier, Calvados du Pays d’Auge AOC, Cortel, eau-de-vie Massenez (White Hall), Courrier, Conte de Lanauze (William Pitt) .
See . alcoholic drink

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: