© Degtinė/Vodka

9 Rgp

Degtìnė (2) – stiprus svaigusis gėrimas iš spirito ir vandens. Tai vienas populiariausių ir universaliausių stipriųjų gėrimų.
Manoma, jog degtinė atsirado Šiaurės Europoje. Lenkai tvirtina, kad tai jų išradimas. Rusai teigia, jog jie – vieninteliai degtinės išradėjai. Tačiau iš tikrųjų manoma, jog degtinės atsiradimui daugiausia įtakos turėjo trys šalys: Rusija, Lenkija ir Švedija.
Degtinė tapo svarbia Rusijos kultūros dalimi vos ją pagaminus. Tarptautinis pavadinimas vodka – tai mažybinis rusiško žodžio вода variantas.
Degtinės varyklos Rusijoje atsirado apie XII a. Tada degtinę reikėdavo kelis kartus distiliuoti, norint panaikinti degiuosius aliejus, kuriuos jos gamybai pradėta naudoti XV a., pasinaudojus užsienio šalių metodais. Aromato bei skonio gerinimui naudojo medų. Vėliau, XVIII a., filtravimui pradėta naudoti medžio anglis, tačiau net ir tada prieš filtravimą spiritas turėjo būti atskiedžiamas.
Distiliavimo metodai bei technika pagerėjo pradėjus naudoti įvairias žoleles ir prieskonius. Nepaisant daugybės tuo metu pasirodžiusių degtinės rūšių, įskaitant kviečių bei bulvių, iš rugių pagaminta degtinė buvo laikoma skaniausia.
Bėgant metams, Rusija susidūrė su girtavimo problema. 1917 metais degtine uždrausta prekiauti turguose, o iki 1936 metų stipresni nei 20 % alkoholiniai gėrimai iš viso negalėjo būti pardavinėjami. Vis dėlto netrukus draudimas panaikintas, tačiau girtuokliavimas ir vėl privertė susirūpinti.
Lenkijoje stiprūs alkoholiniai gėrimai pradėti gaminti VIII a. Iki XV a. juos pirmiausia naudojo medicinoje, kol, išmokus iš vyno distiliuoti spiritą, buvo pagaminta gorzalka arba kitaip „degintas vynas“.
Lenkų istorikai tvirtina, jog degtinė pirmą kartą pagaminta 1405 metais ir būtent iš Lenkijos pasiekė Rusiją.
Pirmojoje XVI a. pusėje Lenkijos karalius Jan Obracht įteisino alkoholio gamybą ir prekybą. 1572 metais jis apribojo alkoholio gamybą ir prekybą netituluotai bajorijai, kuri turėjo mokėti 10 % mokestį.
XVII a. degtinė jau buvo nacionalinis lenkų gėrimas, eksportuojamas ir į Šiaurės Europos šalis. XVIII a. gamyba toli pažengė į priekį, patobulėjo, pradėta naudoti triguba distiliacija.
Švedija degtinės gamyboje nesuvaidino tokio didelio vaidmens kaip Rusija ar Lenkija. Tikriausiai todėl, kad XIX a. čia vyko blaivybės judėjimas. Švedai, kaip ir lenkai, degtinę pirmiausia naudojo medicinos tikslais.
Iki XVI a. degtinė oficialiai buvo pardavinėjama kaip likeris. Siekiant apsaugoti šalies gyventojų sveikatą, buvo bandoma apskritai uždrausti prekybą ja, tačiau prieita išvados, jog degtinės gamybos atnešamos pajamos yra daug svarbesnės.
Lietuvoje gaminama nuo XV a. pabaigos. Prekyba degtine buvo pelninga, todėl jai gaminti ir pardavinėti reikėjo valdovo leidimo. Tokie leidimai dažniausiai buvo duodami bažnyčioms, vienuolynams, miestų gyventojams. Bažnyčia buvo vienas svarbiausių degtinės gamintojų.
Iki XIX a. vidurio degtinė Lietuvoje buvo gaminama iš žalio grūdų spirito, skiedžiamo vandeniu. XIX a. II pusėje, pradėjus statyti rektifikavimo įmones, degtinę imta gaminti iš rektifikuoto bulvių ir grūdų, vėliau ir melasos spirito; spiritas buvo skiedžiamas vandeniu ir perleidžiamas per aktyviosios anglies filtrus.
Degtinės varomos iš įvairių raugintų pagrindinių medžiagų: ją galima varyti iš rugių, kviečių, grikių, avižų ar miežių. Grūdai taip pat yra ir vodkos, džino, akvavito ir kitokių rūšių degtinės pagrindas. Neturi jokių brandinimo reikalavimų. Rektifikuotas spiritas maišomas su vandeniu, o gautas mišinys filtruojamas per smėlio, aktyviosios anglies ar keraminius filtrus. Jos kokybę apsprendžia gamybai naudojamų grūdų rūšis, distiliacijos bei gryninimo būdas ir kiekis, vandens minkštumas.
Degtinės gamybos procesą sudaro:
• žaliava;
• fermentacija;
• distiliacija;
• rektifikacija;
• maišymas ir išpilstymas.
Spiritui gaminti dažniausiai naudojami aukštos kokybės grūdai. Jie yra sumalami į miltus. Tai leidžia pašalinti visus nereikalingus priedus.
Vandens ir grūdų miltų mišinio fermentacija – tai pirmasis degtinės gamybos etapas. Fermentacijos metu į mišinį dedami priedai. Fermentacijai pasibaigus, gaunamas apie 8 % alkoholio koncentracijos mišinys bei daug šalutinių produktų. Šalutiniai produktai yra vertingi, todėl jie yra parduodami ir toliau sėkmingai naudojami kepyklose, gaivinančiųjų gėrimų gamyboje, pašarams.
Degtinė distiliuojama, kol gaunamas 85-90 % koncentracijos spiritas. Distiliacija gali būti atliekama dviejų rūšių įranga: nenutrūkstamos distiliacijos ir puodiniais distiliavimo katilais.
Rektifikacija – tai nereikalingų priemaišų pašalinimo procesas. Natūralus spiritas yra pervaromas per keletą kolonų. Kiekviena kolona yra skirta tam tikrų nepageidautinų priemaišų pašalinimui: viena kolona surenka nemalonaus skonio komponentus, kita – aliejus, trečia – metanolį, ketvirta – koncentruoja spiritą. Rezultatas – puikus 96 % grynas spiritas.
Paralelinė distiliacija – tai rinktinių grūdų masės distiliacija, kurios metu gautas spiritas naudojamas gėrimo charakteriui suteikti. Paralelinės distiliacijos spiritas maišomas su rektifikuotu spiritu. Todėl gautas 95 % spiritas įgauna vos juntamą grūdų prieskonį. Būtent ši gamybos proceso dalis visose gamyklose yra griežtai saugoma paslaptyje.
Paskutinis gamybos etapas – spirito maišymas su vandeniu. Čia dažniausiai naudojamas šaltinių vanduo. Maišymo dėka gaunama 40 % koncentracijos degtinė, kuri yra išpilstoma į butelius.
Degtinė būna įvairių rūšių:
1. Karčiosios degtinės.
2. Saldžiosios degtinės (užpiltinės).
3. Likeriai.
4. Krupnikas.
Norint degtinei suteikti jai būdingą skonį, galima paskaninti kmynais, kadagio uogomis, pankoliais ar kitais prieskoniais.
Žinomos vaisių degtinės – tai vyšnių, aviečių ir slyvų degtinė (slyvinukė), kriaušių ir abrikosų degtinė. Kalvadosas – tai iš obuolių vyno išvaryta degtinė. Sakė – ryžių, grapa – vynuogių, tekila – kaktusų degtinė.
Degtinė, paprastai atšaldyta ir išpilstyta į taureles, geriama prieš valgant. Tai didina apetitą. Po degtinės valgomi sūrūs ir aštrūs užkandžiai.
Saldi degtinė faktiškai yra mažiau saldus nei likeris ir paduodama kartu su nesaldytomis degtinėmis prie valgio. Užpiltinės, žymiai silpnesnės, turi daug vaisių sulčių ir pakankamai saldžios, paprastai paduodamos vietoj vyno prie kepsnio, arba geriama per pietus ar vakarienę, jeigu prie valgių nėra vyno ar alaus.
Pasaulyje labiausiai vertinamos degtinės rūšys yra Stolichnaya, Smirnoff, Absolut, Gorbatschow ir kiti.
Laikoma sausoje vietoje. Buteliai turi būti stati.
Anglijoje gaminama įprasto skonio juoda degtinė, kuriai spalvą suteikia tam tikro augalo (catechu) lapų arba pumpurų ekstraktas.
Rytų Europos degtinės, pavyzdžiui, Stolichnaja (Stolichnaya) – ilgą laiką buvo mėgstamos Martini gerbėjų. Kokteiliai Kruvinoji Meri ir Atsuktuvas – labai padidino vietinės degtinės paklausą JAV. Taip atsirado degtinė Smirnoff.
Švedijoje populiariausias gėrimas – 40 proc. Absolut (Absolut Ruby Red, Absolut Bling Bling, Absolut Level), Suomijoje – Finlandia, Lietuvoje – tradicinė ir įvairių skonių (pvz., aviečių, mėlynių) Lietuviška degtinė (Originali lietuviška degtinė, Originali lietuviška „Auksinė“ degtinė), Karvedys, aromatizuota degtinė Sobieski, Latvijoje – Degvîns Hlebnaja Classic.
Beje, viskis – populiariausia degtinė pasaulyje.
Žr. alkohòlinis gėrimas, etìlo spìritas, spìritas (1)

Vodka – strong drink of alcohol and water. This is one of the most popular and versatile spirits.
It is estimated that there vodka in Northern Europe. Poles argue that it is their invention. The Russians argue that they – the sole inventor of vodka. However, in reality, it is considered that the grain was mainly due to the emergence of three countries: Russia, Poland and Sweden.
Vodka has become an important part of Russian culture as soon as it is produced. The international name of vodka – is a Russian diminutive version of the word вода.
Vodka distilleries in Russia appeared in the twelfth century Then the vodka on the fallen several times in distilled to remove flammable oil, which began production of its use in the fifteenth century, taking advantage of foreign techniques. Aroma and taste, used to improve honey. Later, in the eighteenth century, began to filter to use charcoal, but even before the filtering had to be diluted with alcohol.
Distillation methods and techniques have improved after the use of different herbs and spices. Despite the many that have appeared during the grain species, including wheat and potato vodka made from rye was considered to be tasty.
Over the years, Russia was faced with a drinking problem. In 1917, banned liquor trading markets, and by 1936 stronger than 20% of all alcoholic beverages could be sold. However, it will soon ban repealed, but drunkenness and again led to concern.
Poland spirits to produce a VIII century By the fifteenth century they are primarily used in medicine, so long as the acquisition of wine distilled spirits were produced gorzalka or otherwise “burned wine”.
Polish historians claim that vodka is the first produced in 1405 and it reached Russia from Poland.
The first sixteenth century half of the Polish king Jan Obracht validated alcohol production and trade. 1572, he limited the production and sale of alcohol netituluotai nobility, which had to pay 10% tax.
Century Vodka was the Polish national spirit, and is exported to Northern Europe. Century production of highly advanced, improved, began to use a triple distillation.
Sweden grain production not played as large a role as Russia or Poland . Probably because of the nineteenth century Here was the temperance movement. The Swedes, like the Poles, the brandy was first used for medical purposes.
By the sixteenth century vodka was officially marketed as a liqueur. In order to protect the health of the population, have been trying to ban the trade in general it is, but it was concluded that grain production inputs of the revenue is much more important.
Lithuania is produced from the fifteenth century end. Vodka has been a profitable trade, so it was necessary to produce and sell the sovereign authority. Such permits were usually given to churches, monasteries, cities. The church was one of the major grain producers.
Until the nineteenth century Mid Lithuania vodka was made from raw grain alcohol, diluted with water. Nineteenth century In the second half, after rectifying the construction business, vodka became the production of rectified potato and grain, molasses and later alcohol, alcohol was diluted with water and passed through activated carbon filters.
Vodka powered by various fermentation of basic materials: it can propel the rye, wheat, buckwheat, oats or barley. Grain is also a vodka, gin, Akvavit and other types of grain basis. No aging requirements. Rectified spirit is mixed with water and the resulting mixture is filtered through sand, activated carbon or ceramic filters. Its quality is determined by the production of cereal used, a distillation and purification method and quantity of water softness.
Vodka production process consists of:
• raw materials;
• vinification;
• Distillation;
• purification;
• blending and bottling.
Spirit is normally used for high-quality grain. They should be ground into flour. This allows you to remove any unnecessary additives.
The water and grain flour mixture fermentation – is the first stage of grain production. During fermentation in a mixture of additives are added. At the end of fermentation obtained by about 8% alcohol mixture, and a lot of by-products. By-products are valuable because they are sold and the successful use of ovens, soft drinks manufacture of animal feed.
Vodka distilled until a 85-90% concentration of alcohol. Distillation may be carried out in two types of equipment: a continuous distillation and distillation puodiniais boilers.
Rectification – is unnecessary impurity removal process. Natural spirits are moved through a number of columns. Each column is for the removal of certain undesirable impurities, one column collects the components of taste, on the other – oil, a third – methanol, the fourth – concentrating spirits. The result – a good 96% pure alcohol.
Parallel distillation – is selected grains distillation process, resulting in alcohol used for drinking character. Parallel distillation of alcohol mixed with rectified spirit. Therefore achieved in 95% alcohol takes on a slight grain flavor. It is this part of the production process in all plants are strictly kept confidential.
The last stage of production – Mixing alcohol with water. This commonly used sources of water. The mixing is obtained through the concentration of 40% vodka, which is packed in bottles.
Vodka comes in many forms:
1st The bitter brandy.
2nd Sweet Vodka (Infusions).
3rd Liqueurs.
4th Krupnik.
For vodka to give it taste, you can spice caraway seeds, juniper berries, fennel and other spices.
Known for fruit brandy – a cherry, raspberry and plum brandy (slyvinukė), pear and apricot brandy. Calvados – the apple wine that put forth spirits. Sake – rice, grape – vine, tequila – vodka cactus.
Vodka is usually bottled and chilled to the base, taken before meals. This increases the appetite. After the grain eaten salty and spicy snacks.
Sweet vodka is actually less sweet than a liqueur, and fed with frozen degtinėmis to a meal. Infusions, much weaker, has a lot of fruit juices and sweet enough, usually fed to a steak instead of wine, or drinking at lunch or dinner when the dishes are not wine or beer.
The world’s most valued types of Stolichnaya vodka, Smirnoff, Absolut, Gorbatschow and others.
Considered to be dry. Bottles must be steep.
England produced a normal black vodka flavor, which gives the color of a plant (catechu) Extract of leaves or buds.
Eastern European vodka, for example, Stolichnaja (Stolichnaya) – have long been admirers of your favorite Martini. Cocktails Bloody Mary and Screwdriver – have significantly increased local demand for U.S. grain. So, the Smirnoff vodka.
Sweden’s most popular drink – 40 percent. Absolut Vodka (Absolut Ruby Red, Absolut Bling Bling, Absolut Level), Finland – Finland and Lithuania – the traditional and the various flavors (eg, raspberries, blueberries) Lithuanian vodka (Original Lithuanian Vodka Original Lithuanian Golden vodka) Karvedys, flavor Sobieski Vodka, Latvia – Degvîns Hlebnaja Classic.
Moreover, the whiskey – the most popular vodka in the world.
See . alcoholic drinks, ethyl alcohol, alcohol (1)

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: