© Spirituotas vynas/Fortified wine

9 Rgp

Spiritúotas vỹnas – 12-20 proc. stiprumo vaisių bei uogų neprisotintas angliarūgšte alkoholinis gėrimas, kurio rūgimas sustabdomas maistiniu spiritu. Cukraus esama nuo 3 iki 35 %.
Pagal tai, kokia spiritavimo trukmė ir kiek cukraus turi gėrimas, skiriami:
1. Stiprieji spirituoti vynai (madera, portveinas, cheresas).
2. Desertiniai spirituoti vynai (pusiau saldūs, saldūs, likeriniai).
Gaminant stipriuosius spirituotus vynus reikalingas spirito kiekis pridedamas rūgimo pabaigoje, kai belieka mažai cukraus, todėl cukraus kiekis šiuose vynuose tesiekia tik 13 %. Gaminant desertinius spirituotus vynus reikalingas spirito kiekis pridedamas rūgimo pradžioje, kol misoje tebėra daug cukraus (nuo 5 iki 20 %).
Pusiau saldūs desertiniai spirituoti vynai (15-16,5 % stiprumo, 5-12 % cukraus) gaminami pagal bendrąją stipriųjų vynų gamybos technologiją, o saldieji ir likeriniai vynai – iš labai cukringų ir visiškai prinokusių vynuogių. Saldiems ir likeriniams vynams cukringumui padidinti vynuogės ant krūmų pavytinamos arba į misą prieš rauginimą pridedama koncentruotos vynuogių misos.
Stiprūs spirituoti vynai (16-18 % stiprumo, 7-10 % cukraus) gali būti baltos, raudonos spalvos, vaisių bei uogų (pvz., bruknių, šermukšnių) skonio ir aromato. Jų spalva, skonis ir aromatas priklauso nuo žaliavos, iš kurios vynai pagaminti.
Saldūs spirituoti vynai (16 % stiprumo, 10-20 % cukraus) daugiausia gaminami iš įvairių sulčių mišinio (kai kurie – iš rūšinių sulčių), yra nuo šiaudinės iki tamsiai raudonos spalvos, vaisių bei uogų aromato ir skonio. Tai muskatas, muskatelis, kagoras.
Likeriniai spirituoti vynai gaminami 12-17 % stiprumo, cukraus turi 21-35 %. Tai tokajus, muskatas.
Plg. cherèsas, maderà, pòrtveinas, tokãjus
Žr. desèrtinis vỹnas, natūralùs vỹnas

Fortified wine – 12 to 20 percent. strength of unsaturated berry fruit and carbonated alcoholic drink, the alcohol fermentation stopped cooking. Sugar present from 3 to 35%.
Depending on what time fortifying and quantity of sugar to the drink to be assigned:
1st Strong fortified wines (Madeira, port, sherry).
2nd Dessert wines are fortified (semi-sweet, sweet, liqueur).
The production of fortified wines require hard alcohol content is added at the end of fermentation, the sugar remains low, because the sugar content in these wines low as only 13%. The production of sweet fortified wines require alcohol content is added at the beginning of fermentation until the wort is still a lot of sugar (from 5 to 20%).
Semi-sweet dessert fortified wines (15 to 16.5% strength, 5-12% sugar) produced in accordance with the common strengths of wine production technology, and a sweet and liqueur wines – from very sweet and fully ripe grapes. Sweet wines, liqueur and sugar to increase the grapes on the bushes or the must withered tanned before the addition of concentrated grape must.
Strong fortified wine (16-18% strength, 7-10% sugar) may be white, red fruit and berry (eg, cranberry, service-berry) flavors and aromas. Their color, flavor and fragrance of the raw material from which the wines are produced.
Sweet fortified wines (16% strength, 10-20% sugar) is mainly produced from a mixture of different juices (some of them – the quality of juice), ranges from straw to dark red fruit and berry aromas and flavors. This muscat, muscatel, kagoras.
Liqueur fortified wines produced in 12-17% strength, the sugar is 21-35%. It Tokaj, Muscat.
Cf. sherry, Madeira, Port, Tokay
See. dessert wine, natural wine

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: