© Gardis/Flavors

30 Rgp

Gardis (2) – pojūtis, jaučiamas ragaujant maistą (medžiagas), kuris turi skonį ir kvapą. Tai kombinuotas skonio ir kvapo pojūtis.
Gardžio pojūtis yra kompleksinis. Į jį įeina maisto konsistencijos jutimas, šalčio receptorių dirginimas (pvz., mentolas), skausmo receptorių dirginimas (raudonieji pipirai, iš paprikos gaunamas kapsaicinas).
Gardžio sąvoka artima skonio ir kvapo sąvokoms, todėl gardis dažnai asocijuojasi su maisto savybe sukelti gardžio pojūtį. Ši maisto savybė vadinasi gardumas.
Kaip fiziologinė, maisto pramonės ir kulinarijos sąvoka gardis yra neutrali. Ji nereiškia būtent „gardaus“ gardžio. Gardis gali būti tiek geras, patrauklus, tiek ir blogas, atstumiantis. Taip pat yra ir su skoniu. Skonis gali būti tiek geras, tiek blogas, nors kai sakoma „skanus“, tai reiškia būtent gerą skonį.
Skonis – pagrindinis gardžio komponentas. Tačiau skonių kiekis yra gana ribotas. Dabar žinomi 5 pagrindiniai skoniai: saldus, rūgštus, sūrus, kartus ir umaminis. Kiti skoniai yra pagrindinių skonių kombinacijos.
Kvapas (aromatas) – antrasis svarbus gardžio komponentas. Daug žmonių yra patyrę, kad sergant sunkia sloga, kai prarandama ar labai nusilpsta uoslė, maistas tampa beskonis. Taip nutinka todėl, kad iš maisto gardžio iškrinta kvapo įnašas. Ypatumas yra tas, kad kvapų skaičius yra labai didelis, o jų kombinacijų – dar didesnis.
Žr. skõnis (2), umami nkt.

Flavors – sensation, there is a typical food (materials), which has a taste and smell. This combination of taste and smell sensation.
Delicious sensation is complex. It includes the perception of food texture, cold-receptor stimulation (eg, menthol), irritation of pain receptors (red pepper, capsaicin in peppers is obtained).
The concept of delicious taste and smell similar to the concepts, and flavors often associated with the potential of the food delicious sensation. This feature is called gardumas food.
As the physiological, food and cooking aromas is a neutral term. It does not mean it is “delicious” delicious. Flavors can be both good and attractive as well as bad, repugnant. Also it is the taste. Taste can be both good and bad, though some say “delicious”, which means it tastes good.
Taste – a key component of delicious. However, the amount of flavor is quite limited. Now known five major tastes: sweet, sour, salty, bitter and umaminis. Other flavors are the main flavor combinations.
Smell (odor) – the second important component of delicious. Many people have experienced the severe cold, which is lost or highly becomes weak smell, the food is tasteless. This happens because the food is delicious aroma contribution falls. Peculiarity is that the odor is very strong, and their combinations – even higher.
See. taste, umami

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: