© Kečupas

1 Rgs

Kèčupas (1) [angl. ketchup] – aštrus pomidorų padažas su prieskoniais, vartojamas patiekalams paskaninti. Tai labai tirštos konsistencijos pomidorų padažas, kuriame bendras tirpių sausųjų medžiagų kiekis ne mažesnis kaip 25 proc., iš jų – pomidorų tirpių sausųjų medžiagų kiekis ne mažesnis kaip 7 proc. Tai šaltasis padažas.
Tėvynė – Kinija. Kvapnųjį marinatą sudarė žuvies sultinys, vynas, riešutai ir grybai. XVIII a., kai padažas pateko į Britaniją ir „prisitaikė“ prie europiečių skonio (vietoj grybų jame atsirado svogūnų, o žuvies sultinys buvo pakeistas actu), prarado savo neįprastą skonį. Pasaulyje atsirado kečupas, kai XIX amžiuje europiečiai įvertino kažkada iš Amerikos kolonijų atvežtus pomidorus. Anglai į padažą įdėjo pertrintų pomidorų minkštimo, ir jis vėl tapo visų mėgstamas.
Šiandien yra dešimtys kečupo rūšių, o jo sudėtis nuolat tobulinama. Į jį dedama česnako, laurų lapų, įvairiausių pipirų, gvazdikėlių, imbiero, garstyčių sėklų, krapų, kmynų, kalendrų ir t.t.
Kečupo masė vientisa ir raudonos spalvos, tikras kečupas kvepia pomidorais.
Kečupe yra likopino, kuris yra gamtinis antioksidantas. Pagrindinė kečupo žaliava – pomidorų pasta, todėl ypatingas dėmesys skiriamas jos kokybei. Vakuuminiu būdu gaminamos kečupo rūšys:
– švelnus kečupas (tinka paruoštiems patiekalams ir kaip priedas);
– aštrus kečupas (aštriems patiekalams paskaninti);
– šašlykų kečupas (aštraus skonio su bazilikų lapeliais; tinka mėsos ir vištienos šašlykui);
– pikantiškas kečupas (saldžiarūgščio skonio su pikantišku žolelių aromatu).
Įvairios kečupų rūšys dažniausiai tinka prie mėsos, žuvies, daržovių, makaronų ir ryžių patiekalų.
Etiketėje gamintojai nurodo krakmolo ir tirštiklių kiekį. Perkant kečupą padažas suplakamas arba paverčiamas buteliukas: jeigu ant sienelių lieka pomidorų masės, vadinasi, produktas be dirbtinių tirštiklių. Jeigu suplakus buteliuką kečupas „nučiuožia“ nuo sienelių, nepalikdamas pėdsakų,- jame yra tirštiklių. Dirbtinių dažiklių į padažą pridėta tada, jeigu jį suplakius masė nevientisa.
Fasuojamas į 500 g talpos plastmasinius indelius. Laikoma 0 °C-20 °C temperatūroje.
Plg. pomidòrų pãdažas
Žr. pãdažas (3b)


Ketchup – spicy tomato sauce with spices used to flavor dishes. This is a very thick consistency of tomato sauce, a total soluble solids content of not less than 25 percent. From them – tomato soluble solids content of not less than 7 percent. This is a cold sauce.
Motherland – China. Scented marinade made of fish broth, wine, nuts and mushrooms. Eighteenth century, when the sauce came to Britain and “adapted” to the Europeans taste (instead of onions, mushrooms, it appeared, and the fish broth has been replaced by vinegar), lost its unusual taste. Worldwide ketchup appeared in the nineteenth century, Europeans are assessed once in the American colonies arrived tomatoes. The English put the sauce creamy tomato pulp, and he again became the favorite.
Today there are dozens of kinds of ketchup, but its composition is constantly evolving. He added garlic, bay leaf, a variety of pepper, cloves, ginger, mustard seeds, dill, cumin, coriander, etc.
Ketchup solid mass of red and white, some ketchup smell of tomatoes.
Licopin is ketchup, which is a natural antioxidant. The main raw material for ketchup – tomato paste, special attention is paid to its quality. Vacuum produced ketchup Types:
– Sweet ketchup (for prepared dishes and as a supplement);
– Spicy ketchup (spicy flavored dishes);
– Grill ketchup (a pungent flavor with basil leaves, for meat and chicken kebab);
– Spicy ketchup (sweet and sour flavors with spicy, herbal aroma).
Various types of ketchup, mostly for the meat, fish, vegetables, pasta and rice dishes.
The label producers in the amount of starch and thickeners. Buying ketchup sauce shaken or transformed into a bottle: if the wall remains in tomato pulp, then the product is free of artificial thickeners. If shaking the bottle ketchup “fell” from the wall, leaving no trace – there are thickeners. Artificial colorants added to the sauce if it is uneven mixing mass.
Packed into a 500 g capacity plastic bottles. Is considered 0 ° C to 20 ° C temperature.
Cf. tomato sauce
See. sauce

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: