© 1 Barbekiu/1 Barbecue

1 Rgs

1 Barbekiù nkt. [angl. barbecue < isp. barbacoa] – kaitintuvas (geležinė krosnelė) keptiems ir rūkytiems produktams ruošti ir pats patiekalo ruošimo procesas, taip pat vakarėlis arba priėmimas.
Greičiausiai atsirado žmonėms išmokus kepti mėsą ant laužo. Vakarų indėnų kalboje yra žodis, apibūdinantis šį procesą – „barbacoa“. Įdomu tai, kad Teksase (JAV) barbekiu reiškia „jautiena“, o Pietų Karolinoje šis žodis daugiau apibūdina kiaulieną. Polineziečiai buvo tikri kiaulienos ant grotelių meistrai.
Tai paprastai metalinės grotelės virš žarijų arba kito šilumos šaltinio mėsai, žuviai, daržovėms kepti. Lietuvoje mėsos ant grotelių kepimo būdas vis populiarėja. Šiandien ant grotelių ruošiama ne tik kiauliena ir jautiena, tačiau ir žuvis, vištiena, daržovės, netgi saldieji patiekalai.
Anglies briketai, išrasti JAV naudojant gamybos metu susirinkusias pjuvenas, populiarūs ir patogūs naudoti, tačiau tam tikri klijai, naudojami anglies dulkėms „suklijuoti“, turi silpną cheminį kvapą, kuris kepant įsigeria į mėsą. Norint įkurti anglies briketus ar anglį, suglamžomas laikraštis, apdedama briketais, kas susidarytų piramidė ir padegama. Naudojant specialų degų skystį, dosniai pašlakstomi briketai. Kuras nepilamas ant jau degančios ugnies.
Maistas kepamas, kai briketų paviršius pasidengia pilkais pelenais. Norint, kad maistas kvepėtų dūmais, vandenyje išmirkoma kelios saujos drožlių, jos sulankstomos į foliją, paliekant nedideles angas dūmams išeiti ir užmetama ant ugnies. Papildomo aromato mėsai galima suteikti naudojant medieną ar anglis – užbarstoma drožlių, išmirkytų viskyje ar aluje.
Kūrenant mediena ar anglimis temperatūrą sunku kontroliuoti, visada po ranka reikėtų turėti vandens ir pašlakstyti ar papurkšti įsiliepsnojusią ugnį. Anglies ar žarijų temperatūra nustatoma pagal tai, kiek galima virš jų išlaikyti ranką: 5 sekundės – žema temperatūra, 4 sekundės – vidutiniškai žema, 3 sekundės – vidutiniškai aukšta, o 2 sekundės – karšta negali išlaikyti – per karšta.
Iškyloje ant grotelių išsikepamas namuose paruoštas kepsnys, pavyzdžiui, mėtiniai avienos kepsneliai, žuvies ir kokosų kebabas.

1 Barbecue [Eng. barbecue <spanish. barbacoa] – heater (furnace iron) roasted and smoked products and prepared the meal preparation process, as well as the party or reception.
Probably resulted from the acquisition of human meat grilled on a campfire. West Indian ‘is a word that describes this process – “barbacoa”. Interestingly, Texas (USA), barbecue means “beef”, and South Carolina, the word defines more pork. Polynesians had some pork on the grill masters.
This is usually a metal grill over coals or other heat source of meat, fish, grilled vegetables. Lithuania meat on the grill cooking method is gaining popularity. Today on the grid is being prepared, not only pork and beef, but fish, chicken, vegetables and even sweet dishes.
The carbon blocks involves the use of U.S. production during the meeting of sawdust, a popular and easy to use, but some adhesives used in coal dust “glue” has a slight chemical smell, which is baking, soak into the meat. In order to establish a coal or coal briquettes, crushed newspaper tollable briquettes, which form a pyramid and ignited. A special flammable liquid, generously sprinkled a little blocks. You do not pour fuel on the already burning fire.
Food is baked, the surface of the blocks covered with gray ash. In order to smell smoke, food, water soaked a few handfuls of chips, they are racing to foil, leaving a small hole to get out and smoke enveloping the fire. Additional flavor to the meat may be of wood or coal – disseminated chips, soaked in beer or anything.
Wood or coal-firing temperature is difficult to control, always at hand should have water and sprinkle or spray the fire flare. Coal or coals temperature is determined by the extent possible to maintain over their hands: 5 seconds – low temperature, 4 seconds – an average low, 3 seconds – the average high and 2 seconds – can not withstand hot – too hot.
Picnic grilled steak prepared baked home, for example, the annual mutton roasts, fish and coconut kebab.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: