© Pomidorų padažas

1 Rgs

Pomidòrų pãdažas – gaminys, gautas iš pomidorų ir (ar) jų produktų – pomidorų pastos, pomidorų tyrės, pomidorų sulčių, koncentruotų pomidorų sulčių, smulkintų pomidorų ar jų mišinio, pridedant ar nepridedant įvairių maisto medžiagų ir (ar) maisto priedų. Tai tirštos konsistencijos pomidorų padažas, kuriame bendras tirpių sausųjų medžiagų kiekis ne mažesnis kaip 18 proc., iš jų pomidorų tirpių sausųjų medžiagų kiekis ne mažesnis kaip 5 proc.
Pomidorų padažas – priedas prie karštos ar šaltos mėsos, žuvies, kepsnių ir troškinių. Tai šaltasis padažas. Gaminamas tik iš aukštos kokybės pomidorų pastos (gali būti nuo 32 iki 71 proc.), garantuojančios gerą padažo skonį ir spalvą. Be pomidorų pastos, yra vandens, cukraus, obuolių tyrės, druskos (pvz., joduotos), rūgštingumą reguliuojančių medžiagų (citrinos rūgšties ir spirito acto arba acto rūgšties, arba vyno rūgšties), natūralių kvapiųjų medžiagų mišinio (prieskonių įvairiomis porcijomis: svogūnų, kajano pipirų, laurų lapų, česnakų), prieskonių ir žolelių ekstraktų.
Gali būti be konservantų ir su konservantais (pvz., natrio benzoatas, sorbo rūgštis), be stabilizatorių ir su stabilizatoriais, be maistinių dažų ir su maistiniais dažais, be krakmolo ir su krakmolu (pvz., modifikuotas krakmolas), be tirštiklių ir su tirštikliais (pvz., acetilino dikrakmolo adipatas), be saldiklių ir su saldikliais (pvz., natrio sacharinas), be dažiklių ir su dažikliais. Galiojimo laikas – dveji metai ir daugiau.
Pomidorų padažų grupei priskiriamos kategorijos: pomidorų padažas, pomidorų kečupas (arba kečupas), pomidorų užpilas, pomidorų užtepas.
Pagrindinės padažų gamyboje naudojamos žaliavos. Pomidorai – švieži, sunokę, raudoni, nesugedę ir švarūs Solanaceae šeimos Lycopersicon/Lycopersicum esculentum P. Mill augalų vaisiai. Pomidorų produktai: pomidorų tyrė – sutirštintų pomidorų produktas, kuriame pomidorų tirpių sausųjų medžiagų kiekis ne mažesnis kaip 7 % ir ne didesnis kaip 24%; pomidorų pasta – sutirštintų pomidorų produktas, kuriame pomidorų tirpių sausųjų medžiagų kiekis didesnis kaip 24 %; pomidorų sultys; smulkinti pomidorai.
Kitos vartojamos žaliavos: geriamasis vanduo, cukrus, druska, gliukozės ir invertuotojo cukraus sirupai bei tirpalai, daržovės ir (ar) vaisiai bei jų produktai, krakmolas ir jo produktai, actas, prieskoniai, maisto priedai, kvapiosios medžiagos ir kitos maisto medžiagos.
Pomidorų padažai būna:
1. Aštrūs (su aitriosiomis (chili) paprikomis – tikriems gurmanams, pvz., Thai).
2. Ypatingi (švelnaus skonio, tiršti ir aromatingi).
3. Pietietiški (švelnūs, egzotiško skonio padažai su vaisiais).
4. Su įvairiais priedais (padažas su daržovėmis, pvz., agurkais ir svogūnais, su česnakais, su grybais, su jūrų kopūstais).
Pomidorų padažas daromas iš pomidorų tyrės arba pomidorų pastos, pridedant cukraus, druskos, pipirų, cinamono, gvazdikėlių, muskato, česnakų ir acto. Pomidorų odelė nulupama įpjovus ir perpilus verdančiu vandeniu. Pomidorai nulupami ir paverdami apie valandą pamaišant, kad neprisviltų. Po to sudedami kiti nurodyti recepte produktai ir vėl verdama apie valandą. Gauta masė supilstoma į stiklainius, jie sandariai uždaromi.
Pagal skonį pomidorų padažas gali būti:
– kaloringas (pvz., pomidorų padažas Premium);
– sūrus (pvz., pomidorų padažas Premium);
– saldus (pvz., kečupas Hellmann’s);
– rūgštus (pvz., Hainz pomidorų padažas);
– pikantiškas (dėl prieskonių gausos);
– labai rūgštus;
– saldžiarūgštis (pvz., Natūralus pomidorų padažas);
– švelnus.
Kitaip nei kečupas ar kepsnio padažas, pomidorų padažas gali būti vartojamas ne tik maistui paskaninti, bet ir kai kuriems patiekalams gaminti arba kaip prieskonis.
Naujausi pomidorų padažų gaminiai – pomidorų padažai su daržovėmis, egzotiniais vaisiais (ananasais, persikais), padažai su funkciniu priedu (skaidulomis).
Pomidorų padažų (kaip ir kečupų) svoris plastmasiniuose ir stikliniuose induose svyruoja nuo 400 iki 500 g (ml). Jų energinė (maistinė) vertė (100 g) – nuo 75 iki 125 kilokalorijų.
Plg. kèčupas (1)
Žr. pãdažas (3b)


Tomato sauce – a product derived from tomato, and (or) their products – tomato paste, tomato puree, tomato juice, concentrated tomato juice, chopped tomatoes or a combination thereof, or without any addition of various nutrients and (or) food additives. This is a thick consistency of tomato sauce, a total soluble solids content of not less than 18 per cent. From the tomato soluble solids content of not less than 5 percent.
Tomato sauce – a supplement to the hot or cold meat, fish, barbecue and stew. This is a cold sauce. Made entirely from high-quality tomato paste (can be from 32 to 71 percent.) Ensuring a good sauce flavor and color. In tomato paste, the water, sugar, apple puree, salt, acidity regulator (citric acid, alcohol and vinegar or acetic acid, or tartaric acid), natural flavoring mixture (in different portions of spices: onion, cayenne pepper, bay leaf, garlic), spices and herbal extracts.
There may be no preservatives and preservatives (eg, sodium benzoate, sorbic acid), as well as stabilizers and stabilizer, in addition to food dyes and edible dyes, in addition to starch and starch (eg, modified starch), as well as thickeners and thickeners (eg acetilino Distarch adipate), as well as sweeteners and sweeteners (eg sodium saccharin), as well as dyes and colorants. Period of time – two years or more.
Tomato sauces are placed in category: tomato sauce, tomato ketchup (or ketchup), tomato sauce, tomato spread.
The main raw materials used in the manufacture of sauces. Tomatoes – fresh, ripe, red, sound and clean family Solanaceae Lycopersicon / Lycopersicum esculentum P. Mill fruits. Tomato products: tomato paste – tomato condensed product, a tomato soluble solids content of not less than 7% and not more than 24% of tomato paste – tomato condensed product, a tomato soluble solids content of greater than 24%, tomato juice, chopped tomatoes.
Other materials used: drinking water, sugar, salt, sugar and invert sugar syrups and solutions, and vegetables (or fruit) and products thereof, starch and its derivatives, vinegar, spices, food additives, flavorings and other food materials.
Tomato sauces are:
1st Sharp (with hot (chili) pepper – to gourmets, for example., Thai).
2nd Special (sweet, dense and aromatic).
3rd Southern (sweet, exotic flavor with fruit sauce).
4th With various accessories (sauce with vegetables, such as., Cucumbers and onions with garlic, with mushrooms, with sea cabbage).
Tomato sauce made of tomato puree or tomato paste, adding sugar, salt, pepper, cinnamon, cloves, nutmeg, garlic and vinegar. Tomato skin is stripped of the jaw and pour boiling water. Tomatoes peeled and paverdami hour of stirring, that it does not burn. Then added to other products in the prescription and then boiled for about an hour. Try mass Dispense into jars, sealed it.
According to the taste of tomato sauce can be:
– Thermal (eg, tomato sauce premium);
– Salt (eg, tomato sauce premium);
– Sweet (eg, ketchup, Hellmann’s);
– Acid (eg, Hainz tomato sauce);
– Spicy (because of the abundance of spices);
– Very sharp;
– Sweet (eg, natural tomato sauce);
– Sweet.
Unlike ketchup or steak sauce, tomato sauce can be used not only to flavor food, but some dishes or as a condiment.
Recent tomato sauces – tomato sauce with vegetables, exotic fruits (pineapple, peach), sauces with a functional annex (fiber).
Tomato sauce (like ketchup) weight plastic and glass containers ranging from 400 to 500 g (ml). Their energy (food) value (100 g) – from 75 to 125 calories.
Cf. ketchup
See. sauce

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: