© Kamparis/Campari

13 Rgs

Kampãris (2) [it. campari; pagal kūrėjo Gasparė Camparis (Gaspare Campari) pavardę] – savitas, lengvas, gaivinantis, saldus ir maloniai kartokas rubino spalvos itališka karti degtinė (aperityvas), kurios specifinis aromatas išgaunamas iš griežtai saugomo paslaptyje žolių ir karčiųjų apelsinų žievelių mišinio. Tai šventinis gėrimas.
Turtinga ir įdomi kampario kilmės istorija, prasidėjusi 1860 m. ir per visą Milano Dolce Vita – auksinį amžių – išsirutuliojusi iki milžiniško populiarumo.
Besimokydamas Gasparė Kamparis ištyrinėjo vermutų rinką ir suprato, kad ji per daug užimta. Tuomet Turinas buvo pagrindinis vermuto gamybos centras. Palikęs Turiną, kur mokėsi pas garsų gėrimų gamintoją Basą (Bass) ir puikiai perpratęs šiai profesijai reikalingas žinias, jis pradėjo savo verslą mažesniame mieste, iš kurio su naujomis idėjomis gana greitai atkeliavo į Milaną. Gasparė Kamparis norėjo įamžinti Italijos suvienijimo – 1860-uosius – metus ir pateikti savo subtilaus skonio klientams ką nors nauja ir stulbinama – taip gimė garsusis aperityvas, kurio recepte per 60 natūralių sudedamųjų dalių: žolelių, prieskonių, chitino ir vaisių žievelių.
Campari vardą išgarsino ir šį gėrimą į plačius tarptautinius vandenis išplukdė Gasparė sūnus Deividas Kamparis (David Campari). Deividas įsimylėjo garsią operos dainininkę Liną Cavalieri (Lina Cavalieri), koncertavusią visame pasaulyje. Jis keliavo paskui dainininkę ir kiekvieną kartą įtikindavo savo šeimą, kad reikia atidaryti naują eksporto tašką. Taip kamparis pasirodė Prancūzijoje, tada Rusijoje ir galiausiai Jungtinėse Amerikos Valstijose.
Deividas Kamparis taip pat pasamdė žymiausius 1920–1930 metų dailininkus sukurti reklamines gėrimo afišas, kurios turėjo atitikti tik tris kriterijus: menininkai privalėjo teisingai ir aiškiai užrašyti prekių ženklo pavadinimą, nenaudoti „sunkių“ spalvų ir žodį Campari natūraliai „įlieti“ į paveikslėlį. Tarp labiausiai įsimenančių plakatų yra 1921 m. Cappiello sukurtas Folletto – apelsino žievelės spiralėje šokantis klounas, virš galvos laikantis butelį kampario.
Kamparis tradiciškai geriamas kaip aperityvas, rečiau – kaip digestyvas (geriamas po valgio kaip gerinantis virškinimą). Iš jo gaminami kokteiliai, pvz., mišinys iš kampario, raudonojo saldaus vermuto ir sodos vandens, papuoštas apelsino griežinėliu (Americano), sausas arba saldus kokteilis iš džino, raudonojo saldaus arba sauso vermuto ir kampario (Negroni), puošiamas apelsino griežinėliu.
Gaminant kokteilius, kampario skonis yra įvairus. Kaip gaivinantis vasaros gėrimas kamparis maišomas su sodos vandeniu arba šviežiai išspaustomis apelsinų sultimis. Kampario kartumas ir apelsinų sultys – geriausias derinys, kuriam būdingas darnus saldumo ir aitrumo balansas su lengvu aštrumu.
Italijoje kamparis dažniausiai patiekiamas be ledo, atšaldytoje taurėje, bet su sodos vandeniu, taip palengvinamas saldžiai kartus gėrimo skonis. JAV kamparis dažnai naudojamas gaminant kokteilius ir patiekiamas su ledu.
Plg. 1 aperitỹvas (2), degtìnė (2)
Žr. Itãlijos virtùvė

Campari [it. Campari, according to the creator Gaspare Campari (Gaspare Campari) name] – a distinctive, easy, refreshing, sweet and pleasantly bitter ruby-colored bitter Italian spirits (appetizer), the specific flavor comes from strictly protected secret herbs and bitter orange peel mixture. This is a celebratory drink.
A rich and interesting history of origin of camphor, which began in 1860 and the whole of Milan Dolce Vita – the golden age – with tremendous popularity.
Gaspar studying Camphor explored vermouth market and realized that it was too busy. Then the vermouth in Turin was a major manufacturing center. After leaving Turin, where he studied with famous beverage brand bass and perfect Understanding requires knowledge of the profession, he started his business in a smaller town, from which the new ideas fairly quickly came to Milan. Gaspar Camphor wanted to commemorate the unification of Italy – 1860 Year – the year and make its customers a subtle taste of something new and shockingly – was born the famous aperitif, a recipe over 60 natural ingredients: herbs, spices, fruit peel and chitin.
Campari’s name and fame of this drink into a broad international waters take the Gaspar son David (David Campari). David fell in love with a famous opera singer Lina Cavalieri koncertavusią around the world. He then traveled to every singer and reassure his family that need to open new export point. Yes campari [it.] appeared in France, then Russia and finally the United States of America.
David Campari also hired the most famous artists to create a 1920-1930 Year posters advertising the drink, which only had to meet three criteria: the artists are required to correctly and clearly mark the name of the record, do not use “hard core” of color and word Campari naturally “infuse” into the picture. Among the most memorable posters of 1921 Cappiello created Follett – orange peel spiral Dancing clown’s head in accordance with a bottle of campari.
Campari is traditionally drunk as an aperitif, and less frequently – than digestiv (drunk after a meal as improving digestion). From the cocktails are made, for example. A mixture of campari, red sweet vermouth and soda water, decorated with orange slice (Americano), dry or sweet cocktail of gin, sweet red or dry vermouth and campari (Negroni), decorated with orange slice.
Manufacture of shakes, camphor taste is different. How refreshing summer drink campari mixed with soda water or freshly pressed orange juice. Campari and bitter orange juice – the best combination, which is characterized by a balanced sweetness and tartness to balance mild sharpness.
Italy campari usually served without ice, chilled cup, but with soda water, thus facilitating the sweet taste of drinking occasions. U.S. campari is often used in the manufacture and cocktails served with ice.
Cf. 1 aperitif, vodka
See. Italian cuisine

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: