© Akvavitas/Akvavit

14 Rgs

Akvavìtas (2) [lot. aqua – vanduo + vita – gyvybė, gyvenimas] – labai stiprus skaidrus kmynų arba krapų kvapo alkoholinis gėrimas (aperityvas), geriamas atšaldytas. Tai grūdinių javų ar bulvių spiritas.
Akvavitas labai populiarus Švedijoje ir Danijoje, kur jį užsigeria su alumi. Yra akvavitų su kalendra, cinamonu, kopra, citrinos žievele, gvazdikėliais ar kitais priedais. Vokiškas akvavitas yra 38–40 proc. tūrio, o daniškas – šiek tiek stipresnis 40–42 proc. tūrio.
Aromatizuota degtinė šiais laikais daugiausia geriama per ar po pietų, nes, manoma, jog teigiamai veikia virškinimo traktą. Prieš geriant akvavitą patariama atšaldyti – atsiskleidžia tikrasis skonis ir aromatas.
Kai kurios žinomos akvavito rūšys:
– daniškas akvavitas, paskanintas kmynais, pankoliais ar krapais (AALBORG JUBILEUM);
– kmynų skonio daniškas akvavitas (AALBORG TAFFEL);
– švediška degtinė stipraus pelynų prieskonio (BASKA DROPPAR);
– švediška šeivamedžių uogų skonio degtinė (HALLANDS FLADER);
– švediškas akvavitas, pagardintas kmynais, vyno statinėje brandinto viskio skonio (HERRGARDS AQUAVIT);
– norvegiškas kmynų skonio akvavitas (LYSHOLMS LINIE AKVAVIT), brandinamas vyno statinėse, kurios kraunamos į laivą ir vežamos į Australiją, o paskui tuo pačiu laivu grąžinamos atgal. Etiketėse nurodyta, kokiu laivu šis gėrimas buvo vežiojamas ir kada buvo kertamas ekvatorius;
– švediška degtinė, pagardinta kmynais, pankoliais ir anyžiais (OP ANDERSON);
– populiariausia švediška degtinė (SKANE AKVAVIT) pagardinta tokiais pat priedais kaip ir Op Anderson, tik jų perpus mažiau;
– juodųjų serbentų skonio švediška tamsiai raudonos spalvos degtinė (SVARTVINBARSBRANNVIN).
Žr. 1 aperitỹvas (2)

Akvavit [latin. aqua – water vita – life] – very clear, strong odor of caraway or dill alcoholic drink (aperitif), drinking chilled. This is a cereal grain or potato spirits.
Akvavit very popular in Sweden and Denmark, where he was taken with the beer. There Akvavit with coriander, cinnamon, copra, lemon rind, cloves or other additives. German Akvavit is 38-40 percent. volume, and the Danish – slightly stronger 40-42 percent. vol.
Flavoured vodka these days, mostly taken during or after dinner, because it is considered a positive effect on the gastrointestinal tract. Before drinking chilled Akvavit advice – reveals the true taste and aroma.
Some known Akvavit types:
– Danish Akvavit flavored with caraway, fennel or dill (Aalborg JUBILEUM);
– Cumin flavored Danish Akvavit (Aalborg TAFFEL);
– Swedish vodka is a strong spice, wormwood (Basque DROPPAR);
– Swedish vodka tasting elderberry (Halland FLADER);
– Swedish Akvavit flavored with caraway seeds, wine, whiskey, a barrel aged taste (Herrgård aquavit);
– Norwegian cumin flavor Akvavit (LYSHOLMS Linia Akvavit), aged in wine barrels, which are loaded into a ship and transported to Australia, then returned in the same boat back. The labels indicate how the ship was moved and drink were harvested when the equator;
– Swedish vodka flavored with caraway, fennel and aniseed (OP ANDERSON);
– The most popular Swedish vodka (scanners Akvavit) seasoned with such accessories as well as Op and Anderson, only the lower half;
– Black currant flavored Swedish vodka, dark red (SVARTVINBARSBRANNVIN).
See. 1 aperitif

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: