© Krupnikas/Krupnik

17 Rgs

Krùpnikas (1) – stiprus (35-40 % tūrio) alkoholinis gėrimas iš medaus, cukraus, rektifikuoto spirito, vandens ir prieskonių. Tai geltonai auksinės spalvos, su būdingu medaus prieskoniu ir aromatu degtinė, gaminama Lietuvoje, Lenkijoje.
Krupnikas 1593 metais sukurtas Benediktinų vienuolių, apgyvendintų Radvilų dvare Nesvyžiuje. Likeris ilgą laiką buvo populiarus tik Lietuvoje, tačiau XIX a. ėmė plisti Lenkijoje, o vėliau – ir kitose pasaulio šalyse.
XX a. pradžioje krupnikas tapo populiariausiu Lietuvos likeriu, maždaug tuo pat metu nekokybiškos krupniko imitacijos pradėtos gaminti Lenkijoje. Po Antrojo pasaulinio karo, okupavus Lietuvą, dauguma krupniką gaminusių gamyklų buvo uždarytos, likusios prarado galimybes gauti kokybiškas žaliavas. Tuo metu krupnikas dideliais kiekiais buvo gaminamas Lenkijoje, kur labai išpopuliarėjo, todėl dabar kartais laikomas lenkišku gėrimu.
Krupnikas – lietuviškas medaus ir žolelių likeris. Tai vienintelis pasaulyje likeris, kuris geriamas karštas.
XIX a. pabaigoje buvo sukurta daugelis naujų krupniko receptūrų. Visoms joms būdingas didelis medaus kiekis bei specifinis gamybos būdas: iš stiprios degtinės padaromas žolelių antpilas, kuris išlaikomas (neretai – ąžuolinėje statinėje), paskui maišomas su medumi, nukošiamas ir vėl kurį laiką brandinamas. Krupnikas neretai gaminamas namuose, savitą (daug prieskonių ir mažiau medaus turintį) daro Lietuvos karaimai.
Krupnikams gaminti rečiau naudojami vaisiai, o dažniau – įvairūs prieskoniai: imbieras, gvazdikėliai, kardamonai, kmynai, anyžiai, cinamonai, vanilė, kadagio uogos, muskato žiedai ir riešutai, citrinų ir apelsinų žievelės.
Prieskoniai išvirinami vandenyje, po to įpilamas spiritas su medumi. Visa masė ataušinama ir supilama į butelius ir užsandarinama.
Labiausiai tinka prie kavos. Geriamas mažomis taurelėmis, pašildytas iki 50 laipsnių temperatūros.

Krupnik – strong (35-40% by volume) of alcoholic beverage from honey, sugar, rectified spirit, water and spices. This is a golden yellow color, with a characteristic flavor and aroma of honey, vodka, produced in Lithuania, and Poland.
Krupnik 1593 years created by Benedictine monks who inhabited the manor Radvilles Nesvizh. Liqueur has long been popular in Lithuania, but the nineteenth century began to spread in Poland, but later – and the rest of the world.
Twentieth century Krupnik was the beginning of the most popular Lithuanian liquor, at about the same time, poor imitation Krupnik started producing in Poland. After the Second World War, occupation, Krupnik produced for many plants were closed for the rest of the loss of access to quality raw materials. At that time, Krupnik large quantities were produced in Poland, where very popular, it is now sometimes regarded as Polish beverage.
Krupnik – Lithuanian honey and herb liqueur. This is the only liqueur in the world, which is potable.
Nineteenth century At the end of a range of new Krupnik recipes. They all have a large quantity of honey production and the specific way: a strong brandy made from the herb dressing, which maintains the (often – oak static), then mixed with honey, cleaned, separated solids from liquids and then aged for a while. Krupnik is often made at home, unique (a lot of spice and honey with less) makes Lithuanian Karaites.
Krupnik used to produce less fruit and more – a variety of spices: ginger, cloves, cardamom, cumin, aniseed, cinnamon, vanilla, juniper berries, nutmeg, cloves and nuts, lemon and orange peel.
Meals are cooked in water, then poured alcohol and honey. The total mass of cooled and poured into bottles and sealed.
Most suitable for coffee. Drinking small cup, heated to 50 degrees.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: