© Vermutas/Vermouth

17 Rgs

Vèrmutas (1) [vok. Wermut – metėlė] – išlaikytas arba saldus vynas, turintis nuo 12 iki 20 % alkoholio, gaunamas aromatizuojant baltuosius vynus prieskoniais (kardamonu, cinamonu, muškato riešutu) ir vaistiniais augalais (metėlėmis, kraujažolėmis, juoduoju šeivamedžiu). Priklauso aromatizuotų vynų grupei.
Romėnų laikais pelyno antpilus naudodavo žarnyno ligoms gydyti. Dėl jo kartumo, antpilą paskanindavo cukrumi bei prieskoniais. 1700 m. viduryje, šiaurės Italijoje juos vartojo kaip aperityvus, o 1786 m. pirmą kartą pradėti pardavinėti vermuto pavadinimu. Po keturiolikos metų Prancūzijoje buvo sukurtas sausas prancūziškas vermutas, pagamintas iš baltojo vyno bei pelyno ir levandų antpilo.
Svarbiausias vermuto komponentas – baltasis vynas. Raudonasis vermutas gaunamas į baltąjį vyną pridėjus karamelės.
Vaistinės ir kvapniosios žolelės ir augalai suteikia vermutui savitą skonį ir aromatą. Komponentų pavadinimai ir proporcijos – vermuto gamintojų paslaptis. Pagrindinis komponentas – Alpių pelynas suteikia vermutui specifinį kartoką skonį. Baltas vermutas pasižymi deimanto skaidrumu, minkštu aksominiu skoniu ir aromatu, o saldus – su vos juntamu kartoku skoniu.
Vermutas skirstomas į dvi dideles grupes:
1. Itališkasis vermutas (Martini Bianco, Martini Rose, Martini Rosso, Martini Extra Dry, Martini Asti, Cinzano Bianco, Cinzano Rose, Cinzano Rosso, Cinzano Extra Dry).
2. Prancūziškasis vermutas.
Itališki vermutai gaminami Turino miesto apylinkėse. Pasižymi šiek tiek kartoku prieskonių bei karamelės skoniu, bei spalvos kitimu nuo raudonos iki auksinės. Itališkasis vermutas paprastai būna saldus. Pavyzdžiui, itališkas vermutas Italiana Orange yra švelnaus vynuogių, natūralių žolelių bei apelsino žievelių aromato, užima garbingą vietą tarp kitų, gerai žinomų Italiana vermutų: Bianco, Lemon, Rosso, Cherry. Tinka vartoti atšaldžius su ledukais arba kaip sudedamąją įvairių kokteilių dalį.
Originalus prancūziškas vermutas gaminamas iš sausų baltųjų vynų. Būdingas labai sausas ar sausas skonis bei auksinė spalva. Tai sausokas vermutas.
Sausas vermutas būna stipresnis nei saldus. Tradiciškai vermutas gaminamas tik iš baltojo vyno ar jų mišinio ir yra stipriai aromatizuojamas, todėl dažniausiai naudojami ne pačios aukščiausios kokybės vynai, tačiau būtent jie ir žolelių ir jų antpilai nulemia vermuto kokybę. Kartais baltieji vynai dar kurį laiką laikomi didelėse ąžuolinėse statinėse, o vėliau pridedama žolelių ekstrakto, gauto maceravimo ar distiliavimo būdu.
Vermuto rūšys:
1. Saldusis (baltas arba raudonas, turi 15,5-16 % tūrio alkoholio).
2. Išlaikytas sausas (baltas, turi 18 % tūrio alkoholio).
3. Pusiau išlaikytas (martinis – gerai žinomas itališkas vermutas: labai sausas, sausas, baltas ir raudonas).
Vermutas gali būti:
1. Stiprus (18 % spirito, 8 % cukraus).
2. Desertinis (16 % spirito, 16 % cukraus).
Pagal tai, iš ko pagamintas vynas, skiriami baltieji, raudonieji ir rožiniai vermutai.
Vermutas geriamas grynas arba naudojamas kaip kokteilių sudėtinė dalis. Saldus vermutas – vienas iš populiariausių aperityvų Europoje, dažniausiai vartojamas kambario temperatūros, grynas arba maišomi kokteiliai su romu ar viskiu. Sausas vynas dažniausiai maišomas su spiritiniais gėrimais, ypač džinu ir degtine.
Vermutas nėra stalo gėrimas, labiau tinka gerti stovint didelių susibūrimų ar vakarėlių metu.
Geriausių vermutų asortimentas – itališki Punt e Mes, Cinzano, Martini, prancūziškasis Noilly Prat (sausiausias vynas pasaulyje).
Žr. martìnis (2)

Vermouth [German. Wermut – absinthium] – retaining or sweet wine holding from 12 till 20% alcohol obtained flavoring white wines seasoned (cardamon, cinnamon, nutmeg) and herbalists. Owned by a group of aromatic wines.
In Roman times, wormwood used when dressing bowel diseases. For his bitterness, Cordial relish sugar well seasoned. 1700 mid-northern Italy, taking them as aperitifs, and in 1786 first go on sale in the name of vermouth. After fourteen years in France was created in dry French vermouth, made from white wine and wormwood, and lavender dressing.
A key component of vermouth – white wine. Red vermouth white wine produced by the addition of caramel.
Drugstores and aromatic Herbs & Plants confers vermouth distinctive taste and aroma. Component names and proportions – the secret of vermouth producers. The main components – Alpine wormwood vermouth gives a specific bitter taste. White vermouth is characterized by the transparency of diamond, with a soft velvety taste and aroma, and sweet – with a slight bitter taste.
Vermouth is divided into two major groups:
1st Sit vermouth (Martini Bianco, Martini Rose Martini Rosso, Martini Extra Dry, Martini Asti, Cinzano Bianco, Cinzano Rose, Cinzano Rosso, Cinzano Extra Dry).
2nd French regulated vermouth.
Italian vermouth produced in Turin urban area. Distinguishes somewhat bitter spices well caramel taste well color evolution from red till Złotej. Sit normally sweet vermouth. For example, Italian vermouth Orange Italiana is a delicate wine, natural herbs and orange peel aroma, takes pride of place among other well-known Italiana vermouth: Bianco, Lemon, Ross, Cherry. Suitable for use in cooling the rocks, or as an integral part of various cocktails.
The original French dry vermouth is made from white wine. Characterized by very dry or dry taste and golden color. This suchy vermouth.
Suchy vermouth happens stronger nor sweet. Traditionally, the vermouth is made only from white wine, or a combination thereof, and is strongly flavored, so often used at the highest quality wines, but it is they and their herbs and Cordials determines the quality of the vermouth. Sometimes the white wine for some time kept in large oak casks, and later added herbal extracts obtained by maceration and distillation.
Types of vermouth:
1st Sweet (white or red, to 15.5 to 16% alcohol by volume).
2nd Maintained dry (white, has 18% alcohol by volume).
3rd Semi-maintained (Martini – a well-known Italian vermouth: very dry, dry, white and red).
Vermouth may include:
1st Strong (18% alcohol, 8% sugar).
2nd Dessert (16% alcohol, 16% sugar).
Depending on what made the wine to be assigned to white, pink and red vermouth.
Vermouth pure drinking or used as a cocktail component. Sweet vermouth – one of the most popular aperitif in Europe, the most commonly used at room temperature, pure or mixed cocktail made with rum or whiskey. Dry wine is often mixed with spirits, particularly gin and vodka.
Vermouth is a table beverage, drink more suitable for large gatherings or standing at the party.
The best mix of vermouth – Italian Punt e We, Cinzano, Martini, Noilly Prat French regulated (driest wine in the world).
See. martini

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: