© Glikozidai-Glycosides

18 Rgs

Glikozìdai dgs. (2) [gr. glykys – saldus + eidos – pavidalas] – į eterius panašūs cukrų junginiai su alkoholiais, aldehidais, fenoliais, rauginėmis rūgštimis, sieros ir azoto junginiais. Tai sudėtingi organiniai junginiai, sudaryti iš anglikono ir vieno arba kelių sacharidų.
Įvairių rūšių glikozidai nevienodai aktyvūs, kai kurie jų stipriai nuodingi. Prie glikozidų grupės priskiriami ir saponinai. Vienos rūšies augaluose būna kelių ar keliolikos rūšių glikozidų, tačiau dažniausiai vyrauja vienos arba dviejų rūšių glikozidai. Šios medžiagos kaupiasi įvairiose augalų dalyse: lapuose, stiebuose, žievėje, vaisiuose, šaknyse. Augalų audiniuose visada yra glikozidus skaidančių fermentų, todėl vaistinius augalus, kuriuose esama šių junginių, būtina išdžiovinti greitai, kad nesuirtų veikliosios medžiagos.
Nuo glikozidų priklauso vaisių ir uogų specifinis skonis ir aromatas, atsparumas fitopatogeninei mikroflorai. Dauguma glikozidų yra labai kartūs. Dažniausiai pasitaiko du vaisių ir uogų glikozidai:
• amigdalinas (jo daug yra karčiųjų migdolų, persikų, vyšnių ir slyvų sėklose);
• vakcininas (jo yra spanguolėse ir bruknėse);
• prunazinas (yra ievos sėklose);
• antocianai (yra vyšniose, trešnėse ir žemuogėse).
Amigdalinas nenuodingas, tačiau, veikiant fermentui emulsinui, esančiam migdolų kauliukuose, arba rūgštims, atskyla ciano vandenilio rūgštis, kuri yra labai nuodinga. Būna apsinuodijimų spiritiniais antpilais ir vynais, pagamintais iš kaulavaisių su sėklomis.
Vakcininas – tai gliukozės ir benzoinės rūgšties junginys. Benzoinė rūgštis turi baktericidinių savybių, todėl mirkomos vandenyje spanguolės ir bruknės gerai laikosi.
Žr. antociãnai dgs. (2)

Glycosides [Greek. glykys – sweet Eidos – form] – in the ether-like compounds with sugar alcohols, aldehydes, phenols, rauginėmis acids, sulfur and nitrogen compounds. This is a complex organic compounds made up of Anglican, and one or more saccharides.
Various kinds of different active glycosides, some of them are strongly poisonous. The glycosides and saponins belong to the group. One type of plants are a dozen or more types of glycosides, but mainly consists of one or two types of glycosides. These substances accumulate in different plant parts: leaves, stems, bark, fruit, roots. Plant tissues are always glycoside-degrading enzyme, and medicinal plants known to contain these compounds must be dried quickly, the pepsin active ingredient.
Glycosides from fruits belong to a specific taste and flavor, resistance to phytopathogenic microflora. Most of the glycosides are very bitter. The most common two fruit glycosides:
• amygdalin (it is a lot of bitter almond, peach, cherry and plum seeds);
• vaccine (and it is cranberries, cowberries);
• prunasin (the seed of Eve);
• anthocyanins (cherries, strawberries).
Amygdalin non-toxic, but Emulsion by an enzyme present in almonds, cubes, or acids, becomes detached hydrocyanic acid, which is highly toxic. There in spirit poison Cordials and wines made from stone fruits with seeds.
Vaccine – a glucose-benzoic acid compound. Benzoic acid has bactericidal properties, so soaked in water for cranberry and lingonberry well followed.
See. anthocyanins

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: