© Cukraus gamyba/Sugar production

26 Rgs

Cùkraus gamýba – technologinis procesas, kurio svarbiausios operacijos: cukrinių runkelių pristatymas, jų patikrinimas, plovimas, pjaustymas, atskyrimas, cukraus sulčių gryninimas, skystų sulčių pavertimas tirštomis sultimis, kristalizavimas, išcentrinis sukimas, melasos išgavimas, cukraus paruošimas naudoti.
Nuėmus derlių runkeliai vežami į cukraus fabrikus. Atvežus runkelius patikrinama, ar jie neturi dėmių. Runkelių augintojui mokama už švarių runkelių kokybę ir cukraus kiekį juose. Runkeliai pasveriami ir supilami į dideles krūvas. Iš čia jie nuvežami į runkelių plovyklą, kur nuplaunami akmenys ir žvyras. Kad būtų galima išgauti cukrų, runkeliai supjaustomi griežinėliais – plonomis juostelėmis, panašiomis į bulvių šiaudelius. Kad iš runkelių atsiskirtų cukrus, griežinėliai plaunami 70 °C temperatūros vandeniu. Minkštimas, kuris lieka atsiskyrus cukrui (runkelių minkštimas), perdirbamas į gyvulių pašarą ir kitus produktus. Šiltose cukraus sultyse (neapdirbtose sultyse) yra apie 15 % cukraus, taip pat 1–2 % nešvarumų (ne cukrus), kurie turi būti pašalinti. Tai daroma naudojant citrinų rūgštį. Cukraus sultys, pavirtusios į skystą šviesiai geltoną skystį, vadinamos skystomis sultimis. Sultys supilamos į garintuvą, kuriame išgarinamas vanduo, kad sultys taptų tirštesnės. Gautame skystyje, kuris vadinamas tirštomis sultimis, yra apie 70 % cukraus. Tirštos sultys pumpuojamos į didelius virimo katilus, kuriuose susiformuoja maži cukraus kristalai. Tirštos rudos sultys, vadinamos melasa, sukamos centrifugoje, kad nuo rudo sirupo atsiskirtų baltas cukrus. Sirupas grąžinamas į virimo katilą ir vėl verdamas, kol nebelieka išsiskiriančio cukraus. Likęs produktas vadinamas melasa. Jos sudėtyje nėra tiek cukraus, kurį būtų galima išgauti. Melasa naudojama gaminant gyvulių pašarą, mieles ir spiritą. Galiausiai cukrus išdžiovinamas ir laikomas silosinėje. Po runkelių perdirbimo procesų silosinės yra visiškai pilnos, tačiau palaipsniui per metus ištuštėja, nes cukrus parduodamas parduotuvėms, pramonės įmonėms ir eksportuojamas.
Žr. cùkrus (2)

Sugar production – technological process, whose main operations: sugar beet delivery, inspection, washing, cutting, separation, purification of sugar juice, juice, liquid conversion into a thick juice, crystallisation, centrifugal rotation, extraction of the molasses, sugar preparation used.
After harvesting the sugar beets are transported to the factories. Following the arrival of the beet to check that they do not stain. Beet grower paid for the quality of clean beet and sugar content. Beets are weighed and placed in large heaps. From there they moved to the wash beet, where washed stone and gravel. In order to extract sugar beets cut in slices – thin strips, similar to the fries. To separate the sugar from beet, slices washed at 70 ° C temperatures. The flesh, which remains the separation of sugar (beet pulp), which is processed into animal feed and other products. Warm sugar juice (untreated juice) is about 15% sugar and 1-2% of impurities (no sugar), which must be removed. This is done by using citric acid. The sugar juice, the liquid pavirtusios pale yellow liquid known as liquid juice. Juice poured into the evaporator, where water is evaporated, the juice becomes thicker. The resulting liquid, called the thick juice is about 70% sugar. Thick juice is pumped into large boiling vats, where the formation of small sugar crystals. Thick, brown juice, called molasses, rotating centrifuge to separate the syrup from brown and white sugar. Returned to the boiling syrup pot, and boil again until no more release of sugar. The remaining product is called molasses. They do not contain so much sugar that can be extracted. Molasses is used in the manufacture of animal feed, yeast and alcohol. Finally, sugar and dried and stored in a silo. After the processing of beet silos are completely full, but gradually over the years, empty as the sugar sold in shops, industries and exports.
See. sugar

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: