© Cukraus pakaitalai/Sugar substitutes

26 Rgs

Cùkraus pakaitalaĩ dgs. – skirtingos sudėties saldžios medžiagos, vartojamos vietoj cukraus. Tai maisto produktai be cukraus ar su jo pakaitalais, rekomenduojami sergantiems diabetu, turintiems antsvorio, norint išvengti ankstyvos aterosklerozės.
Pramoninis maistas pateikė koncentruotus – daug baltymų, riebalų, angliavandenių (cukraus) turinčius produktus. Cukrus, teikiantis energijos, sulaukė pakaitalų – saldiklių, neteikiančių energijos (pvz., acesulfanas (E 950), kuris yra 200 kartų saldesnis už cukrų; aspartamas (E 951); ciklamatas (E 952); izomaltas (E 953); sacharinas (E 954), kuris 500 kartų saldesnis už cukrų). Jeigu ant gaminio parašyta „becukris“, gaminys pagamintas su vienu iš saldiklių, dažniausiai su aspartamu. Jeigu užrašyta, kad sudėtyje yra fenilalanino, vadinasi, produkte yra aspartamo, nes fenilalaninas yra sudėtinė aspartamo dalis.
Cukraus pakaitalai sukelia nutukimą, cukraligę, širdies-kraujagyslių ligas, padidina kraujospūdį. Aspartamas dažnai sukelia galvos skausmą ir migreną, gali sukelti pykinimą, svaigulį, depresiją bei alergines odos reakcijas.

Skiriami šie cukraus (sacharozės) pakaitalai:
– fruktozė, arba vaisių cukrus. Tai saldžiausia iš visų cukrų. Jos yra daugelyje saldžių vaisių ir uogų, o meduje – net apie 50 proc.
– Maltitolis, gaminamas iš grūdų produktų. Tai mažo kaloringumo saldiklis, plačiai naudojamas becukrių konditerijos produktų gamyboje.
– Sorbitolis (gliucitolis) yra saldaus skonio. Jo yra prinokusiuose vaisiuose, uogose.
– Aspartamas – saldiklis, į kurio sudėtį įeina dvi amino rūgštys, sutinkamos gyvuliniuose ir augaliniuose baltymuose: asparagino (asparto) rūgštis ir fenilalaninas.

Šių cukraus pakaitalų privalumas – nepadidina ar nesukelia kraujyje didesnio gliukozės padidėjimo. Lietuvoje dažniausiai vartojami: sacharinas ir jo natrio druska, sorbitas, ksilitas ir fruktozė, kitose šalyse – dar ir aspartamas, ciklamatai, manitas. Visų jų energinė vertė apie 16,8 kJ/g (arba 4 kcal/g).
Vartojami granulėmis, plytelėmis, milteliais, tabletėmis; jų dedama į maisto produktus: konditerijos gaminius, vaisių ir uogų konservus, sergantiems cukriniu diabetu.

Su cukraus pakaitalais gaminami maisto produktai – sausainiai su fruktoze, sausainiai su fruktoze ir jūros kopūstais, saldainiai su fruktoze ir ryžių spragėsiais, kurie sumažina produkto kaloringumą. Produkcija (saldainiai-batonėliai, šokoladiniai batonėliai su įvairiais įdarais (persikų ar romo skonio, mėtų, citrinos, kavos ar vanilės skonio) gaminama su sorbitoliu, o šokoladai ir saldainiai su džiovintais vaisiais ir riešutais – su maltitoliu.
Žr. sacharòzė (2), saldìklis (2)


Sugar substitutes – the different composition of sweet substances, used in place of sugar. These foods without sugar or its substitutes are recommended in patients with diabetes who are overweight, in order to avoid premature hardening of the arteries.
By concentrated industrial food – high in protein, fat, carbohydrates (sugar) containing products. Sugar provides energy, gave substitutes – sweetener does not provide any energy (eg, acesulfan (E 950), which is 200 times sweeter than sugar, aspartame (E 951), cyclamate (E 952), isomalt (E 953), saccharin ( E 954), which is 500 times sweeter than sugar). When a product says “sugar-free, the product is made with one of the sweeteners, usually with aspartame. If the words that contain phenylalanine, which means that the product contains aspartame, because phenylalanine is a component of aspartame.
Sugar substitutes leads to obesity, diabetes, cardiovascular disease, increased blood pressure. Aspartame is often caused headaches and migraines can cause nausea, dizziness, depression, and allergic skin reactions.
Appointment of the following sugar (sucrose), substitute:
– Fructose, or fruit sugar. This is the sweetest of all sugars. They are found in many fruits and sweet berries and honey – around 50 percent.
– Maltitol is produced from grain products. This low-calorie sweetener that is widely used in sugar-free confectionery products.
– Sorbitol (glucitol) is a sweet taste. Its fruit is ripe, the berries.
– Aspartame – the sweetener, which is composed of two amino acids found in animal and vegetable protein: asparagine (aspartic) acid and phenylalanine.
These sugar substitutes advantage – or does not increase blood glucose of greater gains. Lithuania are most often used: saccharin and its sodium salt, sorbitol, and fructose ksilitas in other countries – and even aspartame, cyclamate, mannitol. In the energy value of 16.8 kJ / g (or 4 kcal / g).
Used in the form of granules, tiles, powder, tablets, were placed in food products: confectionery, fruit and berry preserves with diabetes mellitus.
The sugar substitutes manufactured food products – biscuits with fructose, fructose and cookies with sea cabbage, candy with popcorn rice and fructose, which reduces the calorific value of the product. Products (candy-bars, chocolate bars with different fillings (peach or rum flavor, mint, lemon, coffee or vanilla flavor) made with sorbitol, and chocolate, candies, dried fruit and nuts – with maltitol.
See. saccharose (sucrose), sweetener

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: