© Rudasis cukrus/Brown sugar

26 Rgs

Rudàsis cùkrus (kitaip – neapdìrbtas cùkrus) – cukraus rūšis, gaunama perdirbant nevalytą, tačiau jau rafinuotą cukrų. Tai ne visai išgrynintas cukranendrių cukrus.
Skoniu kiek primena salyklą, t.y. turi karamelės ir melasos skonį. Cukrui rusvumo suteikia melasa. Rudasis cukrus ne toks saldus kaip baltasis rafinuotas, todėl dažniau dedamas į meduolius.
Rudas cukrus reiškia, kad iš jo neišvalytos tamsiosios priemaišos, kurios yra nepaprastai vertingos. Jose daugybė mikroelementų: kalio, kalcio, geležies ir kt.
Rudasis cukrus būna trijų tipų:
– smulkusis cukranendrių cukrus – šviesiai gelsvos spalvos cukrus, siūlomas naudoti kepant pyragus, ruošiant mėsos patiekalus ir padažus, gaminant kokteilius;
– karamelinis cukrus – traškus, stambesnių rusvos spalvos kristalų cukranendrių cukrus, ypač tinkamas karštiems gėrimams saldinti ir kepiniams papuošti;
– rudasis gabalinis cukrus – skirtas karštiems gėrimams saldinti.
Rudąjį cukrų nuo baltojo labiausiai skiria rusvo aukso spalva, kurią lemia gamybos technologija. Pagamintas iš tropinėse šalyse augančių cukranendrių, auksinio atspalvio rudasis cukrus išsiskiria ypatingu karamelės skoniu. Rudojo cukraus kristalai yra bespalviai, kaip ir įprastojo baltojo cukraus, tačiau gamybos metu iš jų nepašalinami susmulkintos ir išvirtos žaliavos (cukranendrės) sirupo likučiai. Šis sirupas, nudažantis cukranendrių cukraus kristalus, suteikia jiems švelnų bei aromatingą karamelės skonį.
Mitybos požiūriu cukraus atmainos – rudasis ir baltasis – yra lygiavertės. Šių dviejų cukraus rūšių skirtumą atskleidžia tik skonis ir kepinių išvaizda. Arbatiniame šaukštelyje tiek rudojo, tiek baltojo cukraus yra panašiai po lygiai kilokalorijų – apie 17 kcal.
Daugiausia rudojo cukraus suvartojama JAV, Prancūzijoje, Vokietijoje, Skandinavijos šalyse.
Plg. baltàsis cukrus
Žr. cùkrus (2)


Brown sugar (or – raw sugar) – type of sugar, obtained by processing crude, but it is refined sugar. This is not quite refined cane sugar.
Malt taste as far as points, namely has caramel and molasses flavors. Sugar gives rusvumo molasses. Brown sugar is less sweet than white refined, and often placed in gingerbread.
Brown sugar means that the impurities in the dark, uncleaned, which is extremely valuable. Contain many trace elements: potassium, calcium, iron and others.
Brown sugar is available in three types:
– Granulated cane sugar – sugar is pale yellow in color, the proposed use in baking cakes, preparing meat dishes and sauces, smoothies production;
– Sugar candy – crisp, larger brown-colored crystal sugar cane, especially suitable for hot drinks and sweetened bakery to decorate;
– Brown lump sugar – for hot drinks sweetened.
Brown sugar for white most of the appointed pale brown color of gold, which leads to the production technology. Made from tropical countries growing sugar cane, golden brown sugar is excreted in the special taste of caramel. Brown sugar crystals are colorless, as well as ordinary white sugar, but the production is not corrected at the time of the cut and cooked the raw material (cane) syrup residues. The syrup is colored cane sugar crystals, giving them a mild and aromatic taste of caramel.
Diet sugar variants – red and white – are equivalent. These two sugars only shows the difference between taste and appearance of bakery products. And a teaspoon of brown and white sugar levels are similar in calories – about 17 calories.
Most brown sugar consumed in the United States, France, Germany, the Scandinavian countries.
Cf. white sugar
See. sugar

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: