© Sacharinas/Saccharin

26 Rgs

Sacharìnas (2) [gr. sakchar – cukrus] – vienas cukraus pakaitalų: balti, saldūs, blogai tirpstantys vandenyje milteliai. Tai aromatinis organinis junginys, bespalviai saldūs kristalai; diabetikų vartojamas vietoj cukraus. Priklauso saldiklių grupei.
Sachariną 1879 m. vasario 27 d. atrado amerikiečių chemikai Ira Remsenas (Remsen; JAV) ir Konstantinas Falbergas (Constantine Fahlberg; JAV). Produktuose sacharino žymėjimo kodas – E 954.
John Hopkins mokslininkas Konstantinas Falbergas atrado sachariną eksperimentuodamas su tolueno derivatu. Jis pastebėjo, kad medžiaga, su kuria jis eksperimentuoja, yra saldi, tad jis skyrė savo laiką šios savybės tyrinėjimams. Vėliau atrastą medžiagą chemikas pavadino sacharinu.
Sacharinas, kaip maisto priedas, buvo pradėtas pardavinėti JAV 1900 metais, tačiau populiarumo sulaukė per Pirmąjį pasaulinį karą, nes trūko cukraus.
Sacharinas žymiai saldesnis už cukrų. Dažniausiai gerai tirpstanti vandenyje sacharino natrio druska (tirpusis sacharinas) naudojama jau daugiau nei 100 metų. Beveik nesuteikia žmogui kalorijų. Apie 500 kartų saldesnė už sacharozę (cukranendrių ir cukrinių runkelių cukrų).
Sacharino dedama į žuvų konservus, žuvų saldžiarūgščius prezervus, saldžiarūgščius vaisių ir daržovių prezervus, sumažinto kaloringumo vaisių ir daržovių gaminius, valgomuosius ledus, padažus, garstyčias, sumažinto kaloringumo ar be cukraus nealkoholinius gėrimus, desertus ir panašius produktus, sumažinto kaloringumo ar be cukraus konditerijos gaminius.
Plg. acesulfãmas K, aspartãmas (2), ciklamãtas (2), taumatìnas (2)
Žr. cùkraus pakaitalaĩ dgs., saldìklis (2)


Saccharin [Greek. sakchar – sugar] – a sugar substitute: white, sweet, poorly water soluble powder. This aromatic organic compound, sweet, colorless crystals; diabetics is used instead of sugar. Owned by a group of sweeteners.
Saccharin in 1879 27 February discovered by American chemists Ira Remsen (Remsen, USA), the Konstantin Falbergas (Constantine Fahlberg, USA). Products saccharin markup code – E 954th
John Hopkins scientist Konstantin Falbergas discovered saccharin experimenting with toluene derivatives. He noted that the material with which he experiments, is sweet, so he devoted his time to this exploration properties. Subsequently, the chemist discovered a substance called saccharin.
Saccharin as a food additive, has been launched in the U.S. market in 1900, but gained popularity during World War II due to a lack of sugar.
Saccharin much sweeter than sugar. The most well-water soluble saccharin sodium salt (soluble saccharin) has been used for more than 100 years. Almost makes a man calories. About 500 times sweeter than sucrose (cane and beet sugar).
Saccharin is added to canned fish, fish preserves sweet, sweet fruit and vegetable preserves, low-calorie fruit and vegetable products, ice cream, sauces, mustard, reduced-calorie or sugar-free soft drinks, desserts and similar products, low-calorie or sugar-free confectionery.
Cf. acesulfame K, aspartame, cyclamate, thaumatin
See. sugar substitutes, sweetener

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: