© Šventinis patiekalas-Festive dish

31 Spa


Šveñtinis pãtiekalas – valgis, gaminamas kalendorinių ir šeimos švenčių progomis.
Lietuviai – viena iš Europos tautų, kuri vėliausiai priėmė krikščionybę, tačiau ir po jos įvedimo liaudyje ilgą laiką išliko senųjų tikėjimų ir papročių, susijusių su pagrindiniais gyventojų verslais – žemdirbyste bei gyvulininkyste. Krikščionybė irgi turėjo įtakos liaudies mitybai, pvz., įvedė gausius pasninkus, kurių laikytasi iki šio amžiaus pradžios. XIX ir XX amžiuose senųjų žemdirbystės švenčių ir krikščioniškųjų švenčių papročiai susiliejo, tas pats atsitiko su tų švenčių metu vartotais valgiais.
Senovės išmintis sako, kad Adventas yra ramiausias metų laikas. Adventas – tai džiaugsmingo lūkesčio, ilgų šeštadienio ir sekmadienio popiečių metas, kai visa šeima susėda kartu ir ima mėgautis įvairiais saldumynais. Vienas iš populiariausių valgių – „Advento pynė“.
Kūčių vakarienei būdavo duodama įvairiai pataisytų žuvų ir augalinės kilmės valgių – grybų, virtų kviečių, žirnių, pupų, kisieliaus. Būdingiausias šio vakaro valgis buvo kepti kvietinių miltų tešlos kukulaičiai, vadinti prėskučiais, varpeliais. Kviečiai, žirniai, pupos ir prėskučiai valgyti su aguonų pienu ar vandeniu, pasaldintu medumi ar cukrumi.
Kalėdos yra šeimos, dovanų ir senų paveldėtų, dažnai paslaptingų papročių ir tradicijų šventė. Pagal tradiciją tokią džiaugsmingą dieną keliamos karališkos vaišės ir ruošiami patiekalai, kurių nerasi valgiaraštyje ištisus metus.
Naujųjų metų vakarą šeimos ir svečių kūniškoji gerovė yra svarbiausia. Išradingumui nėra jokių ribų, nes nėra tradicinio valgiaraščio, kurio būtų laikomasi. Tik vieno nevalia pamiršti – būtina pasirūpinti šampano ir laiku jį atšaldyti.
Būtinas Užgavėnių dienos valgis buvo miltiniai ar bulviniai blynai, be to, tada mėsos duodavo iki soties. Mažosios Lietuvos ir Žemaitijos valstiečių mėgstamas Užgavėnių valgis buvo šiupinys, verdamas iš žirnių, bulvių, kiaulės galvos, kojų bei uodegos. Žemaičiai į jį pridėdavo ir miežinių kruopų.
Viena gausiausiais valgiais palydimų švenčių po septynių savaičių gavėnios pasninko buvo Velykos. Tada kiekviena šeima išsikepdavo pyrago, patiekdavo mėsiškių valgių ir būtinai būdavo margučių – dažytų kiaušinių. Marginta dvejopai: dažyti kiaušiniai išskutinėjami įvairiais raštais arba pirma išmarginami vašku, paskui dažomi. Juos mušdavo, ridendavo, dovanodavo vaikams, duodavo atėjusiems pasveikinti lalauninkams.
Šeimos šventės palydėdavo pagrindinius žmogaus gyvenimo įvykius – gimimą (krikštynas), vestuves, gimtadienius, taip pat laidotuves. Būdavo sukviečiami giminės, kaimynai, ruošiamos vaišės. Svečiai irgi atsinešdavo kepinių, mėsiškių bei iš pieno produktų pagamintų valgių (sūrio, sviesto), tad rengėjams vaišės palengvėdavo. Stipraus gėrimo, kad ir visa šeima vykdavo į svečius, atsinešdavo butelį.
Dabar šventinių patiekalų pagrindą tradiciškai sudaro užkandžiai, sriubos kaip pirmieji patiekalai; du karšti antrieji patiekalai (po sriubos pietums ir po šaltų valgių vakarienei), atskirai duodamos ir įvairių žalių daržovių salotos. Trys saldieji patiekalai duodami pietų ar vakarienės pabaigoje. Tai kompotas, kisielius, drebučiai, putėsiai, vaisiai, uogos ir kiti.
Švenčių progomis užkandžiams duodamos įvairių šviežių ir virtų daržovių salotos, kiaušinių, silkių, žuvų, mėsos, grybų patiekalai, sūriai (pavyzdžiui, daržovių ir silkių mišinys, silkė pomidorų padaže, kiaušiniai, įdaryti kumpiu ir kiti). Jei duodama užkandžiams keli patiekalai, reikia stengtis, kad jie būtų įvairūs, bet stalas neperkrautas.
Užkandžių skonis, išdėstymas ir sugrupavimas lemia visų vaišių pasisekimą.
Pietums, ypač jei užkandžiai gausūs, labiau tinka lengvos sriubos – sultiniai (pavyzdžiui, mieliniai pyragėliai prie skaidraus sultinio). Gali būti sultiniai su ryžiais, makaronais, leistiniais, daržovėmis. Iškilmingesnėmis progomis sultiniai duodami skaidrūs, o priedai (pyragėliai, lietiniai ir kiti) patiekiami atskirai. Gali būti duodamos ir pomidorų, ir agurkų, rūgštynių ir burokėlių sriubos, ir šaltibarščiai. Tik prieš pateikiant galima įberti smulkiai kapotų krapų ar petražolių lapelių. Vienam asmeniui sriubos skiriama 400 gramų.
Antrieji patiekalai gaminami iš įvairios mėsos, žuvies, daržovių, kiaušinių ir duodami su priedu bei padažais (pavyzdžiui, įdaryti veršienos maltiniai, dešrelės, kepta žąsis ir kiti). Priedai gali būti pagaminti iš bulvių, morkų, kopūstų bei kitų daržovių. Priedas, pagamintas iš kelių rūšių daržovių, vadinamas sudėtiniu. Sudėtiniame priede visada turi būti ir bulvės.
Prie troškintų ir virtų patiekalų vietoj daržovių priedo galima duoti kruopų tyrę, pavyzdžiui, ryžių, perlinių, kitų kruopų. Be to, prie antrojo patiekalo atskirai dar duodamos įvairios žalių daržovių salotos.
Jei pietų sriuba ir antrasis valgis yra lengvesni ir mažai maistingi, galima duoti maistingesnį saldų patiekalą, pavyzdžiui, saldų ryžių ar makaronų apkepą, sklindžius su vaisiais, lietinius, įdarytus vaisiais, obuolius vanilės padaže, įvairius kremus.
Kaip saldus patiekalas duodama ir arbata su uogiene ar sausainiukai arba kava su kepiniais.
Kiekviena tauta turi savitą šventinių patiekalų asortimentą. Ypač įvairus naujametinių valgių stalas: vengrų – česnakas su medumi, japonų – ilgi ploni makaronai, ryžių sausainiai, karpis, sudaniečių – riešutai, kubiečių – vynuogės.
Neretai gaminami valgiai, turintys savotišką galią ir prietarus: italai valgo vynuoges ir riešutus tikėdami, jog tai atneša sveikatą, ilgaamžiškumą, šeimyninę sėkmę. Kuboje, Portugalijoje ir Ispanijoje įprasta “užkąsti” vynuoge, sugalvojant kokį nors norą. Japonės gamina valgius iš jūros kopūstų (suteikia gerą nuotaiką), žirnelių ir pupų (stiprina sveikatą), kepintų kaštonų (garantuoja sėkmę), virtos žuvies (dovanoja ramybę ir aktyvumą). Lenkams stalo puošmena – šokoladinis tortas ir t. t.
Kaimyninėje Latvijoje šventinis stalas turtingas: per derliaus nuėmimo šventę paskerdžiamas paršiukas ar avinas. Kepama įvairi saldi duona, įdaryta rabarbarais, obuoliais, uogomis, saldžiu sūriu, džiovintais obuoliais žiemą. Mėsa sūdoma, džiovinama, rūkoma, iš jos gaminamos dešros. Mėgstamas latvių patiekalas – virtas kiaulienos kumpis. Paskerdus paršiuką, daroma kraujinė dešra. Iš riebaus bekono mėsos gaminami tradiciniai mėsos vyniotiniai.

Festive dish – food produced in the calendar, and family holidays.
The Lithuanians – one of the peoples of Europe, which later adopted Christianity, but after the introduction of its popular for a long time remained of the old beliefs and customs relating to the major occupations – farming and animal husbandry. Christianity also had an impact on people’s diet, for example. Introduced a wealth of fasting, followed by a turn of the century. Nineteenth and twentieth centuries old agricultural festival and Christian traditions merged, the same happened with those used during the holiday meals.
Ancient wisdom says that Advent is a quiet time of year. Advent – a joyful expectation of long Saturday and Sunday afternoon time when the whole family sit down together and start to enjoy a variety of sweets. One of the most popular dishes – the advent of harness.
Christmas Eve dinner was given to repair the various fish and vegetable dishes – mushroom, boiled wheat, peas, beans, pap. The most typical dish of the evening was fried dough balls of wheat flour, called Christmas Roasts, which is traditionally eaten with poppy seed milk, chimes. Wheat, peas, beans and Christmas Roasts eaten with poppy seed milk, or water sweetened with honey or sugar.
Christmas is a family gift and inherited the old are often arcane customs and traditions of the holiday. According to tradition, a joyous day brought the royal feast, and prepare dishes that are not in a menu all year round.
New Year’s Eve family and guests corporeal well-being is paramount. Ingenuity, no limits, because there is no traditional menu, which will be respected. Only one must not forget – the need to provide a timely and champagne chilled.
Necessary for the Mardi Gras meal of the day was flour or potato pancakes, in addition to the meat and then gave up the saturation. Lithuania Minor and Samogitia peasant dish was like Mardi Gras medley, cooked the peas, potatoes, pig’s head, legs and tail. Add it to the lowlanders and barley grains.
One of the most abundant holiday meals will be accompanied by seven weeks of Lenten fasting was Easter. Then bake the pie for each family, serves meaty dishes and were sure to Easter – colored eggs. It was printed in two ways: colored eggs, shaving a variety of patterns or printed in wax, then painted. They beat, rolled, donate to children who come to congratulate gave that Easter yards walk, sing, or sing carols and collect gifts.
Family holidays accompany the main events of human life – birth (baptism), weddings, birthdays and funerals. Was convened relatives, neighbors, prepared food. Guests also bring baked goods, meaty and dairy products derived from food (cheese, butter), so the promoters of entertainment easier. Strong drink, and the whole family went to the guests bring a bottle.
Now the holiday is traditionally based dishes of appetizers, soups as a first dish, the second of two hot dishes (the soup for lunch and dinner dishes in the cold), administered separately and various green vegetable salad. Three sweet dishes are given a meal at the end. This compote, jelly, jellies, mousse, fruits, berries, and others.
Holidays given to various snacks of fresh and cooked vegetables, eggs, herring, fish, meat and mushroom dishes, cheese (such as the vegetable mixture and herring, herring in tomato sauce, eggs, stuffed with ham and others). If the meal is given a few meals, care must be taken that they are different, but the overloaded table.
Snacks taste, location and grouping all the fruit determines success.
For lunch, snacks, especially if abundant, is more suitable for mild soup – broth (such as yeasts pies to clear broth). There may be broth with rice noodles, authorized and vegetables. Broths gala occasions given clear, and accessories (cakes, pancakes, etc.) is served separately. May be given and tomatoes and cucumbers, beets and sorrel soup, and cold beet soup. Just before the presentation can add some finely chopped dill or parsley leaves. One person paid soup 400 grams.
Main courses are made from a variety of meats, fish, vegetables, eggs and giving attachment and sauces (such as balls stuffed with veal, sausage, roast goose and others). Attachments can be made from potatoes, carrots, cabbage and other vegetables. Additive is made of several kinds of vegetables is called a compound. Annex composite must always be the potato.
To the pot and cooked vegetable dishes instead of the Annex may give puree grains such as rice, pearl and other grains. In addition, the second dish separately even given the different green salad.
If a soup lunch meal and the second is a little lighter and nutritious, they can provide nutritious sweet dish, such as sweet noodle pudding or rice, pancakes with fresh fruit, crepes stuffed with fruit, apples, vanilla sauce, a variety of creams.
How sweet is administered and jam with tea or coffee with cookies or pastries.
Every nation has its own festive dishes. In particular, various New Year table meals: Hungarian – garlic and honey, the Japanese – long thin noodles, rice, biscuits, carp, Sudanese – nuts, Cubans – grapes.
Often, meals are made with some sort of power and prejudice: the Italians eat grapes and nuts in the belief that it brings health and longevity of marital success. Cuba, Portugal and Spain, the usual “snack” of grapes, dreamed up some interest. Japanese cook cabbage from the sea (gives a good mood), peas and beans (increase health), roasted chestnuts (success guaranteed), boiled fish (and gives peace of activity). Poles table decoration – chocolate cake, etc.
In neighboring Latvia rich festive table: a harvest feast of slaughtered pig or sheep. Roast in a variety of sweet bread stuffed with rhubarb, apples, berries, sweet cheese, dried apples in the winter. The meat is salted, dried, smoked, sausage made from it. Latvian favorite dish – cooked pork ham. The slaughter of hogs, it is blood sausage. Bacon fat from the meat produced in the traditional meat rolls.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: