© Moliūgas-Pumpkin

25 Lap


Moliūgas (2) – moliūginių (agurkinių) šeimos augalas, vedantis didžiulius mėsingus nekaloringus vaisius (Cucurbita); jo vaisius. Gimtinė – Vidurio ir Pietų Amerika. Auga darže, saulės atokaitoje.
Pietų Amerikoje buvo kultivuojamas dar prieš Amerikos atsiradimą. Į Europą atgabenti XVI a. Lietuvoje aptinkami kaip daržo augalas.
Meksikos gyventojai moliūgus valgė maždaug 3000 m. pr. m. e. Kai kurios moliūgo rūšys buvo gerai žinomos ir Senovės Egipte.
Pasak senos Indokinijos legendos, visa žmonija ir gyvūnija kilusi iš moliūgų, augusių Dienbjenfu vietovėje prie Mekongo upės. Sakoma, kad ten moliūgo sėklas pasėjo du antžmogiai. Kai moliūgai užaugo ir pradėjo nokti, iš vieno pasigirdę žmonių balsai, o iš kito – gyvulių. Tačiau niekas negalėjo jų iš ten išleisti. Tik aplink Himalajus keliavęs dievas perskėlė moliūgus ir iš vieno išleido įvairių rasių žmones, o iš kito – įvairią gyvūniją. Todėl kinai ir laiko moliūgą daržo karaliumi.
Senovės graikai ir romėnai iš moliūgų darydavo butelius vandeniui ir vynui laikyti. Amerikoje moliūgai žinomi dar prieš 3 tūkstantmečius iki Kristaus. Šių daržovių sėklų buvo rasta kasinėjant esančias Peru kapavietes.
Prancūzijoje XIX a. buvo organizuojamos karališkojo moliūgo šventės: išrinkę didžiausią moliūgą, prancūzai turgaus aikštėje jį karūnuodavo, o visi susirinkusieji nusilenkdami išreikšdavo jam nuolankumą ir pagarbą. Po ceremonijos moliūgą supjaustydavo ir išdalydavo susirinkusiems, kurie iš jo virdavo sriubą.
Moliūgų pagerbimo paprotys vyksta ir JAV, Ilinojaus valstijoje, Eurekos vietovėje, kur šventės metu prikepama daugybė moliūgų pyragų (pajų), karūnuojama moliūgų karalienė.
Jo stiebas storas, briaunotas, šliaužiantis, driekiasi ant žemės iki 10 m. Lapai dideli, apaugę standžiais plaukeliais. Žiedai varpo pavidalo, aukso geltonumo arba oranžinės spalvos. Vyriškieji ir moteriškieji žiedai auga ant to paties augalo. Didžiuliai rutulio formos moliūgo vaisiai yra uogos, jie būna geltonos, oranžinės ar žalsvos spalvos. Užauga iki 40 cm skersmens. Vaisiaus luobelė kieta, o minkštimas – skaidulinis, kietokas, jame bręsta daug plokščių sėklų.
Yra daugybė moliūgų rūšių, spalvų, formų: vieni išauga nepaprastai dideli, kiti – vidutiniai, treti – visai maži, dekoratyvūs. Vienos jų vasarinės, kitos – žieminės. Didysis moliūgas (Cucurbita maxima) ir muskusinis moliūgas (Cucurbita moshata) – pagrindinės žieminės rūšys. Jos yra įvairiausių formų ir spalvų. Labiausiai mėgstama kriaušės formos rūšis, jos žievė gelsva, o vidus – oranžinis ir saldus. Tik japoniško rausvojo moliūgo Hokaido žievė valgoma, kitus – gelsvus, geltonus, žalius, oranžinius – reikia lupti. Prinokęs moliūgas pabeldus turi skambėti, žievė lygi, vaiskotis nenupjautas. Vėdinamoje patalpoje 12-17 laipsnių temperatūroje neprapjautas gali išsilaikyti per žiemą.
Dar viena populiari rūšis savo forma panaši į žalią turbaną su auksiniais taškais. Vidus – aukso spalvos ir saldus, nereikia nei cukraus, nei medaus priedų. Šios rūšies moliūgą išvirus, jis suyra tarsi į makaronus, todėl ir vadinamas makaronine daržove.
Populiariausia vasarinė moliūgų rūšis – cukinija, dar vadinama itališku moliūgu, nes yra kilusi iš Italijos (į Ameriką iš Italijos atvežta tik 1950 m.). Tačiau tikroji cukinijos kilmės vieta yra Pietų Amerika, iš kur 1820 m. ji ir pateko į Europą.
Moliūgo vaisiai dideli, apvalūs, plokšti, pailgi, žalia, geltona, oranžine arba dryžuota luobele. Vaisiaus minkštime yra angliavandenių, vitaminų (B1, B2, C, K, PP, E, T), karotino, karotinoidų, organinių rūgščių, mineralinių medžiagų (natrio, kalcio, kalio, geležies, magnio, mangano, cinko, molibdeno, kobalto, vario, fosforo, fluoro), daug vandens, baltymų, sėklose – riebalų (riebiojo aliejaus), fitosterinų, dervinių medžiagų. Lapuose yra vertingo vitamino C.
Sėklose yra riebiojo aliejaus, fitosterino, dervų, organinių rūgščių, vitaminų (B1, B2, C, PP, E), karotino, karotinoidų, mineralinių medžiagų, baltymų (proteinų), angliavandenių (pektinų).
Moliūgų yra daug rūšių, tačiau svarbesnės, daržovinę reikšmę turinčios rūšys yra šios:
1. Didysis moliūgas (Lietuvoje mažai težinomas).
2. Paprastasis moliūgas, jo porūšiai:
a) agurotis;
b) patisonas.
Moliūgai nuplaunami, nupjaunami vaiskočiai su plonu luobelės sluoksniu, supjaustomi gabalais ir išimamos sėklos.
Valgomos džiovintos moliūgų sėklos, kurios yra migdolų skonio, ir minkštimas, kuris gali būti marinuojamas panašiai kaip agurkai.
Moliūgai valgomi virti, kepti, troškinti, marinuoti, konservuoti. Ypač populiari sorų kruopų košė su moliūgu.
Iš moliūgų daromi skanūs, maistingi ir dietiniai patiekalai, verdama košė, uogienė, rūgšti bei saldi tyrė, pudingas, džemas, marmeladas, jie tinka konservuoti su kitomis (ypač rūgščiomis) daržovėmis. Kompotams moliūgai skaninami svarainiais. Maistingumu prilygsta žiediniams kopūstams, lengvai virškinami.
Tyrė tinka kaip garnyras prie mėsos patiekalų: moliūgų minkštimas supjaustomas kubeliais ir išverdamas uždengus dangčiu ant silpnos ugnies nedideliame kiekyje vandens, kol jis visiškai išgaruoja. Po to sutrinama tyrė, įberiama žiupsnelis cukraus ir druskos. Tokia tyrė – garnyrų ir kitų patiekalų pagrindas. Tyrės dedama ir į košę (manų, ryžių, avižų), ji tinka prie bulvių. Skoniui pagerinti įdedama keptų svogūnų, smulkiai supjaustytų salierų, petražolių, česnako, pomidorų padažo arba muskato riešuto.
Iš moliūgų šviežių ir virtų vaisių gaminamos salotos. Į šviežių moliūgų salotas dedama morkų, slyvų, konservuotų agurkų, krienų, porų, o paskaninti – įvairių švelnių bei aštresnių padažų. Į virtų moliūgų salotas dedama obuolių, virtų morkų, salierų, šviežių porų, paprikos, konservuotų agurkų.
Gaminami apkepai, blyneliai, sriubos, sultys su kitų vaisių bei uogų sultimis.
Moliūgų pridedama kepant biskvitus, pyragaičius. Tešla su moliūgų priedu esti gražiai gelsva.
Moliūgai džiovinami ir šaldomi. Šaldomi sutarkuoti arba gabaliukais supjaustyti. Konsevuojami nulupti, be minkštimo ir sėklų. Rūgštinami citrinos rūgštimi arba raudonųjų serbentų, svarainių, spanguolių, kaukazinių slyvaičių sultimis.
Rūgščios moliūgų tyrės gaminamos su svarainių ir kaukazinių slyvaičių priedais. Į tokias tyres, tinkančias prie mėsos, dedama įvairių prieskonių ir žalumynų.
Moliūgų marinatai taip pat dažniausiai gaminami dedant kitų daržovių, morkų, porų, paprikų, pomidorų, svogūnų.
Gaminami patiekalai: moliūgų sriuba, virti moliūgai su sviestu, moliūgų ir pomidorų mišinys su ryžiais, moliūgų ir ryžių apkepas, troškinti ir įdaryti aguročiai, kepti aguročių griežinėliai. Patisonai maistui naudojami tik marinuoti, kaip priedas prie mėsos patiekalų. Iš moliūgų sulčių konditerijos pramonėje gaminamas moliūgų medus, iš žievės verdami cukrainiai (kaip iš apelsinų žievelių), daromi skanūs, maistingi ir dietiniai patiekalai, pvz., moliūgų sklindžiai, kepti moliūgai su obuoliais ir be jų. Moliūgų sėklos valgomos žalios arba kepintos.
Moliūgų sėklų aliejus spaudžiamas šaltu būdu iš kiek paskrudintų sėklų. Spaudžiant šaltu būdu šis aliejus neįgauna cheminių valymo priemaišų, kurių visad esti karštu būdu spaustuose aliejuose, jame išlieka nepažeista nesočiųjų riebiųjų rūgščių sudėtis. Šis pikantiško skonio aliejus – tai puikus daugelio šaltų patiekalų ar salotų priedas.
Namų sąlygomis moliūgai išsilaiko 5-15 °C temperatūroje. Laikoma vėsioje vietoje, esant tinkamai ventiliacijai, apsaugant juos nuo saulės spindulių. Vaisius rekomenduotina dėti ant lentynų viena eile vaiskočiu žemyn, kad neliestų vienas kito.
Artimiausi moliūgo giminaičiai yra agurotis ir patisonas.
Olandijoje kasmet vyksta moliūgų paradai – linksmos eitynės. Vežimuose troliai vežioja didelius geltonus, žalius, oranžinius, dryžuotus ir taškuotus moliūgų vaisius išdidžių augintojų garbei. Olandai išaugina apie 200 moliūgų rūšių.
Amerikoje, švenčiant Heloviną, išskobtas moliūgas su išpjautomis akimis ir burna, o viduje įstatyta degančia žvake yra sutartinis ženklas vaikams, jog šiuose namuose galima gauti saldainių.
Indėnai supjaustytą gabalėliais moliūgą kepa ant laužo, o iš vytinto moliūgo juostelių pina kilimėlius, kurie pagal jų prietarus apsaugo gyvenamas patalpas nuo piktųjų dvasių.
Austrai didžiuojasi moliūgų grožiu ir jų paruošimo įvairumu. Iš moliūgų nieko nelieka: jie sunaudojami kosmetikai, vaistams ir aliejui, kuris naudingas kepenims, šalina iš organizmo cholesteriną. Iš daržovės išspaudų austrai gamina įvairiausių skanėstų (biskvitų ir sausainių).
Žr. cukìnija (1), marinãvimas (1)

Pumpkin – Pumpkin (Pickle) plant family, the leading low-calorie large fleshy fruit (Cucurbita), and its fruit. Birthplace – Central and South America. It grows in the garden, in the sunshine.
Has been cultivated in South America before the American side. In Europe in the sixteenth century brought Lithuania are found as garden plant.
Mexican people eat about 3,000 pumpkins on Ave. The e Some types of pumpkin was a well-known and ancient Egypt.
According to ancient legend, Indochina, and animal life of all mankind descended from pumpkins grown in the area Dienbjenfu Mekong River. It is said that there pumpkin seeds planted two superman. When the pumpkins grew and began to ripen, one could hear people’s voices, while the other – animals. However, nobody could then spend. Only god traveled around the Himalayas and pumpkins split between the different races of people released, while the other – different animals. Therefore, Chinese vegetables and pumpkin king time.
The ancient Greeks and Romans did the pumpkin and water bottles for wine storage. Pumpkins are known in America before the three millennia before Christ. These vegetable seeds have been found during excavations in Peruvian graves.
Nineteenth century France was organized by the Royal pumpkin festival: elected the largest pumpkin, a French market square crown, and all bowed their meeting and expressed his humility and respect. After the ceremony, pumpkin, cut and distributed to the congregation, which is the boiled soup.
Pumpkin is the custom of honoring the U.S., Illinois, Eureka area, where the feast of the many baked pumpkin pie (contributions), is crowned Queen of the pumpkin.
Its stem is thick cut, creepy, lies on the ground to the 10 The leaves are large, covered with hard hair. Flowers are bell-shaped, golden yellow or orange. Of male and female flowers grow on the same plant. Huge Pumpkin spherical fruits are berries, they are yellow, orange or greenish color. Grows up to 40 cm in diameter. Fetal hard husk and pulp – fibrous, solid, contains many flat seeds ripen.
There are many kinds of pumpkins, colors, shapes: some grow very large, while others – the average, the third – quite small, decorative. One of their summer, while others – winter. The Great Pumpkin (Cucurbita maxima), and Muscovy gourd (Cucurbita moshata) – the main types of snow. They are a variety of shapes and colors. The most popular type of pear-shaped, the bark of yellow on the inside – orange and sweet. Only the Japanese Hoccaid pumpkin pink bark is eaten, the other – yellow, yellow, green, orange – should flinch. Ripe Pumpkin pabeldus to ring bark smooth, uncut peduncle. Ventilated room at a temperature of 12-17 degrees uncut can survive the winter.
Another popular type is similar in form to the green turban with gold dots. Inside – golden color and sweet, does not need the sugar or honey supplements. This type of pumpkin has been cooked, it decomposes like the pasta, so called makaronine and vegetables.
Summer squash’s most popular species – zucchini, pumpkin is also called Italian because it is derived from Italian (from Italy to America, arriving only in 1950). However, the true origin of place zucchini in South America, where in 1820 and it got to Europe.
Pumpkin Fruit large, round, flat, elongated, green, yellow, orange or striped shell. Fruit flesh contains carbohydrates, vitamins (B1, B2, C, F, PP, E, T), carotene, carotenoids, organic acids, minerals (sodium, calcium, potassium, iron, magnesium, manganese, zinc, molybdenum, cobalt, copper, phosphorous, fluorine), a lot of water, protein, seeds – fat (fat oil) fitosterinų, resin-based material. The leaves are a valuable vitamin C.
Seeds contain fatty oil, fitosterino, resins, organic acids, vitamins (B1, B2, C, PP, E), carotene, carotenoids, minerals, proteins (proteins), carbohydrates (pectins).
There are many kinds of pumpkins, but more important are as follows:
1st Gourd (little known of Lithuania).
2nd Plain pumpkin, its sub-categories:
a) squash;
b) custard squash.
Pumpkins are washed, cut peduncle with a thin layer of skin, cut into pieces and removed seeds.
Eaten dried pumpkin seeds, which are almond flavor and flesh that can be marinading like cucumbers.
Pumpkins eaten cooked, fried, stewed, pickled, preserved. Especially popular millet porridge with pumpkin.
Pumpkin made from delicious, nutritious and dietetic dishes, cooking meals, jam, sour and sweet paste, pudding, jam, marmalade, preserved by it for others (especially acidic) vegetables. Nutritional equivalent cauliflower, easy to digest.
Having studied as a garnish for the meat dishes: pumpkin flesh cut into cubes and boiled lid on a lid over a low flame in a small amount of water until it evaporates completely. After the bruised pulp, then add a pinch of sugar and salt. This wax – side dishes and other dishes basis. Added to the puree and mash (semolina, rice, oats), it comes to potatoes. Taste Place onions, finely chopped celery, parsley, garlic, tomato sauce or nutmeg.
Of fresh pumpkin cooked fruits and salads are made. The fresh pumpkin salad placed carrots, prunes, canned cucumbers, horseradish, leeks, and season – and the sharper the various delicate sauces. The cooked pumpkin salad added apples, cooked carrots, celery, fresh leeks, peppers, cucumbers preserved.
Produced pudding, pancakes, soups, juices and other fruit juices.
Pumpkin added baking biscuits, cakes. Dough with pumpkin yellow annex Estonia nicely.
Dried and cooled squash. Refrigerated grated or cut into pieces. Canned peeled, without seeds and pulp. Acidifying the citric acid or red currants, quinces, cranberries, slyvaičių myrobalan juice.
Acidifying the citric acid or red currants, quinces, cranberries, myrobalan juice. Such tires suited to the meat, added various spices and herbs.
Pumpkin pickles also usually made by adding other vegetables, carrots, leeks, peppers, tomatoes, onions.
Dishes: pumpkin soup, cooked with pumpkin butter, pumpkin and tomato mixture with rice, pumpkin and rice pudding, baked and stuffed marrows, courgettes fried in slices. Custard squash pickled food used only as a complement to meat dishes. Of pumpkin juice, cream of pumpkin honey production industry, from the bark boiled confectionery (such as from orange peel), made delicious, nutritious meals and diet, for example., Pumpkin pancakes, baked squash with apples and without them. Pumpkin seeds are eaten raw or toasted.
Pumpkin seed oil is extracted from the cold as far as roasted seeds. Cold pressing the oil is no chemical treatment of impurities, which always justifies hot-pressed vegetable oils, it remains intact in unsaturated fatty acid composition. This spicy oil – a great number of cold dishes and salads thereto.
Pumpkins will keep for home use 5 to 15 ° C. Stored in a cool place with adequate ventilation to protect them from sunlight. The fruit is recommended to put on the shelves in single file down the stem attached, to touch one another.
Immediate relatives of squash pumpkin and custard squash.
Holland pumpkin parades are held annually – Funny procession. Traffic trolls vežioja large yellow, green, orange, striped and spotted the pumpkin fruit growers in honor of the proud. Dutch produces about 200 kinds of pumpkins.
America, the celebration of Halloween, with figures carved gourd extruded through the eyes and mouth, and inserted inside a burning candle is an arbitrary label for children in those homes that can receive candy.
The Indians cut into chunks baked pumpkin on fire, and the cured strips of pumpkin weave rugs under their prejudices prevent residential premises against evil spirits.
Austrians are proud of the pumpkin and the beauty of their preparation for their variety. Nothing is left of pumpkins: they consumed in cosmetics, pharmaceuticals and oil, which is beneficial to the liver removes cholesterol from the body. Residue of vegetables produced by a variety of delicacies, the Austrians (biscuits and cookies).
See. zucchini, marinating

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: