© Beržų sula-Birch sap

3 Gru

Beržų sulà – iš medžių leidžiamos sultys.

Nuo seno Dzūkijos senoliai sulą raugindavo ir išlaikydavo iki vasaros darbų. Į pilną sulos kubilą įmesdavo ruginės duonos riekę, o ant viršaus užpildavo apie 5 cm storio avižų sluoksnį ir pridengdavo drobule. Sudygusios avižos sudarydavo apsauginį sluoksnį, po kuriuo sula surūgdavo.

Senovėje iš sulos tekėjimo žmonės spręsdavo apie ateinančius metus. Jei sula veržiasi gausiai – vasara bus lietinga.

Beržų sula gydo skrandžio žaizdas, galvos skausmus, bronchitą, kosulį, skorbutą, kepenis, padeda sergant inkstų akmenlige, reumatu, radikulitu, artritu. Sula reguliuoja medžiagų apykaitą, stiprina ir valo organizmą, skatina audinių regeneraciją. Ji vartojama trūkstant vitaminų, nuo seno naudojama plaukų ir odos priežiūrai.

Beržų suloje yra sacharidų (gliukozės, fruktozės), C, PP vitaminų, mineralinių medžiagų (kalcio, geležies, kalio, kalcio, vario), organinių rūgščių ir daug kitų vertingų mineralinių medžiagų.

Iš beržų galima saikingai leisti sulą 10 metų. Sula leidžiama iš tų medžių, kurie bus kertami ne vėliau kaip po metų ir po penkerių metų ir ne plonesnių kaip 20 cm skersmens. Iš šiaurinės pusės gręžiama skylė, o leidžiama nepažeidžiant luobo nudrožti žiauberį. Skylutę patogiausia gręžti rankiniu plunksniniu grąžtu arba peiliuku atsargiai įpjauti tokiamee aukštyje, kad apačioje tilptų kibiras arba stiklainis. Skylės sulai leisti gręžiamos ne aukščiau kaip 1 m nuo žemės paviršiaus. Skylių skersmuo neturi būti didesnis kaip 2 cm, o jų gylis medienoje – 3 cm. Į skyles įstatomi mediniai ar skardiniai latakėliai, kuriais tekės į indą medžio sultys. Tarpai tarp skylių turi būti ne mažesni kaip 10 cm. Baigus leisti sulą, skylės turi būti užkemšamos mediniu kaiščiu ir užtepama sodo tepalu ar derva, kad medis būtų apsaugotas nuo galimų ligų.

Indas su sula uždengiamas, kad į ją neprilytų ir neprikristų įvairių vabalėlių. Leidžiantieji sulą neturėtų rinktis medžių, augančių šalikelėse ar palaukėse, kurios tręšiamos mineralinėmis medžiagomis ir kuriose naudojami įvairūs chemikalai.

Sula pradeda tekėti vidutinei paros temperatūrai pakilus iki 4-6 °C ir teka 1-2 savaites. Sausesnėse vietose augančių medžių sula būna saldesnė. Ji saldesnė ir po sausos vasaros ir šaltos žiemos. Iš beržų sulos gaminami įvairūs gėrimai, kuriems nurodomi receptai, gamybos technologija ir ingredientai, taip pat indai, kuriuose laikomi tie gėrimai.

Konservuota beržų sula perkošiama per dvigubą marlę, sudedamas cukrus ir pakaitinama kelias minutes (iki 90 °C). Įdedama citrinos rūgštelės ir pilstoma į stiklainius. Jie uždaromi hermetiškai ir paliekami atvėsti.

Rauginta sula yra labai gaivus, virškinimą gerinantis gėrimas, kuris atkuria mineralinių medžiagų pusiausvyrą kraujyje, o suloje esančios bakterijos ir grybeliai turi daug B grupės vitaminų.

Beržų sula su pušų šakelėmis arba džiovinta mėta ar melisa perkošiama, pridedama cukraus ir pakaitinama kaip ir konservuota beržų sula. Pušies šakelės prieš apipilant sula kelis kartus nuplikomos verdančiu vandeniu. Po kelių minučių sudedama citrinos rūgštelė ir supilstoma į stiklainius. Jie verčiami aukštyn dugnu ir paliekami atvėsti.

Iš perkoštų sulčių gaminama beržų sulos gira: perkoštos sultys palaikomos atitinkamoje temperatūroje, kad užrūgtų. Po kelių dienų sula pradėjus rūgti susidrumsčia. Indas išnešamas į vėsias patalpas. Dar sula rūgsta porą savaičių. Jos rūgimo proceso laikas priklauso nuo to, kiek joje yra natūralaus cukraus. Rūgstanti sula laikoma labai steriliai, kad neužsikrėstų mikrobais. Išrūgusi gira supilstoma į butelius, uždaroma hermetiškai ir laikoma šaltai.

Skaniai girai beržų sula pašildoma iki 35 laipsnių temperatūros, įdedama mielių su cukrumi, indas uždengiamas ir laikomas 5-10 laipsnių temperatūroje tris keturias dienas.

Jei į sulą įdedama medaus, gvazdikėlių, citrinos žievelės ir pavirinus ant silpnos ugnies atšaldoma, tada įdedama mielių, o paskui perrkošius supilstoma į butelius, įmetama po keletą razinų ir sandariai uždarius palaikoma vėsioje vietoje.

Beržų sulos šampanas gaminamas labai panašiai: perkošta sula supilstoma į storo stiklo butelius, dedama cukraus pudros, razinos, trinta citrinos žievelė. Butelis užkemšamas hermetiškai, aplakuojamas ir išnešamas į labai šaltas patalpas. Šampanas suvartojamas iškart.

Geriausia gerti šviežią sulą, nes palaikius ilgiau keletą dienų ji gali pakenkti. Jeigu sula neišgeriama iš karto, ji laikoma užsuktame stiklainyje šaldytuve arba supilstoma į butelius (galima įberti šiek tiek cukraus), užkemšama ir laikoma rūsyje.

Parduotuvėse dažnai prekiaujama konservuotomis beržų sultimis, pagamintomis Baltarusijoje ar Ukrainoje.

Plg. klevų sulà, rauginta sulà

Žr. sulà (4)

Birch sap – from the juice of trees are allowed.
From ancient antecedents Dzukijos Sulla tanning before the summer and keep work.To throw a complete sap vat of rye bread slice, and on top of the infusions of 5-cm layer of oats and covered their bedsheet. Sprouted oats consisted of a protective layer of the sour sap.
In ancient times, the sap flow of people to decide the next year. If the sap surging abundantly – summer will be rainy.
Birch sap heals the wounds of the stomach, headaches, bronchitis, cough, scurvy, liver, helps patients with kidney stones, rheumatism, radiculitis, arthritis. Sap regulate metabolism, strengthens and cleanses the body, promote tissue regeneration. She used the lack of vitamins, has long been used in hair and skin care.
Birch sap has sugars (glucose, fructose), C, PP vitamins, minerals (calcium, iron, potassium, calcium, copper), organic acids and many other valuable minerals.
Of birch sap can be moderate for 10 years. Allows the sap of trees to be felled at least one year and five years and not less than 20 cm in diameter. From the north side drilled hole, and allowed to set off without peel crust. Drill a hole in the most convenient hand drill or feather blade carefully cut tokiamee height to fit the bottom of the bucket or jar. Holes are drilled to allow detention of at least 1 m above the ground.Hole diameter must be greater than 2 cm and their depth in wood – 3 cm. Inserted into holes in wood or tin quirk, which will flow into the container tree juice. Spacing between the holes must be no smaller than 10 cm. After the sap, holes must be plugged with wooden pegs and garden undiluted lubricant or resin that the tree would be protected from possible diseases.
The vessel is covered with sap on it and neprilytų neprikristų different bug. Not allow the sap from trees growing at the roadside, the fertilizer and minerals are used in a variety of chemicals.
Sap starts to run the daily average temperature rise of 4-6 ° C, and runs 1-2 weeks. In drier areas tree sap is sweeter. It is as sweet and the dry summers and cold winters.Of birch sap produced a variety of drinks with out prescription, production technology and ingredients, as well as dishes, which keep the drinks.
Preserved birch sap perkošiama a double gauze, placed the sugar and heat for several minutes (up to 90 ° C). Add lemon determines the taste and is sold in jars.They are hermetically sealed and kept cool.
Fermented sap is a very refreshing drink improves digestion, which restores the mineral balance in the blood, and suloje bacteria and fungi have a lot of B vitamins.
Birch sap of pine branches or dried mint or lemon balm perkošiama, add the sugar and heat cured as birch sap. Pine knots before apipilant nuplikomos sap several times with boiling water. After a few minutes to assemble determines the taste of lemon and poured into jars. They are forced up through the bottom and left to cool.
Strained juice is made from birch sap kvass: strained juice maintained in the temperature to ferment. After a few days after sap ferment muddy. Vessel is removed to cold rooms. Sap ferments still a couple of weeks. Its fermentation process, the time depends on the extent to which it is natural sugar. Sap, which ferments, it is considered a sterile anti-microbial. Retrieved kvass poured into bottles, hermetically closed and kept refrigerated.
Delicious kvass birch sap heated to 35 degrees, add yeast and sugar, cover with a dish and kept at a temperature of 50-10 degrees for three to four days.
If the sap with honey, cloves, lemon zest, boiled over a low fire, cool, then add yeast, then filtered and poured into bottles, thrown in a few raisins and kept tightly closed in a cool place.
Birch sap is produced very similar Champagne: strained sap poured into a thick glass bottle, put powdered sugar, raisins, grated lemon peel. Stopper the bottle sealed and removed to a cold room. Champagne consumed immediately.
The best drink of fresh sap, which hold up for several days, it can be harmful. Sap is considered closed jar in the refrigerator or poured into the bottles (you can pour a little sugar), seal and store in the basement.
Often sold in shops preserved birch juice, produced in Belarus or Ukraine.
Cf. maple sap, fermented sap
See. sap

Vienas atsakymas to “© Beržų sula-Birch sap”

  1. Katinas 2012/04/17 at 11:42 #

    Reblogged this on nebukavis and commented:
    Sveikas ir natūralus “limonadas”🙂

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: