© Sula-Sap

3 Gru

Sulà (4) – pavasarį iš medžių (ppr. beržų ir klevų) leidžiamos sultys.

Sula teka nuo vienos iki kelių savaičių. Kuo greičiau pradeda kilti aplinkos temperatūra ir brinkti medžių pumpurai, tuo greičiau sula nustoja tekėjusi. Klevai ima skirti sulą savaite ar dviem anksčiau nei beržai.

Klevų sula truputį saldesnė už beržų. Dar irokėzai klevų sulos tekėjimo pradžią švęsdavo iškilmingomis ceremonijomis, šokiais, aukų aukojimais. Sula buvo leidžiama po to, kai užsiliepsnodavo laužas šalia klevų giraitės. Pagal šitą ženklą irokėzai tomahaukais įkirsdavo klevų žievę ir prie įkirtimų pritvirtindavo molio ar beržų tošies ąsotėlius, į kuriuos ir tekėdavo saldi, kvapni rausva sula. Ji buvo garinama moliniuose ąsočiuose, pakabintuose ant ilgų karčių virš ugnies. Taigi indėnams cukrus buvo žinomas nuo seniausių laikų. Jų patyrimu pasinaudojo ir baltaveidžiai žmonės.

Lietuvių valstiečiai šviežią sulą nuo seno gėrė, rečiau ją vartojo sriubai virti, burokams raugti.

Turi mineralinių medžiagų (kalio, geležies, kalcio, vario), sacharozės, fruktozės, aminorūgščių, baltymų. Beržų suloje būna 1-2, klevų – 2-4 proc. cukraus.

Ar jau laikas leisti sulą, nulaužiama smulki šakelė ar peiliu šiek tiek įpjaunamas medžio kamienas – jei iš žaizdelės gausiai teka sula, pats laikas ją tekinti. Per sezoną iš vieno beržo galima surinkti iki 100 daugiau litrų sulos. Klevai sulos išskiria mažiau.

Sula geriama šviežia arba rauginama, į ją dedama serbentų, ąžuolo šakelių ar žievių, užpilama avižų (jos dengia sulą nuo dulkių). XX a. pradėta rauginti ir mielėmis su cukrumi.

Klevų sula truputį saldesnė už beržų. Šiaurės Amerikoje cukrinių klevų – ir visai saldi, joje būna iki trijų procentų cukraus.

Pigus cukranendrių cukrus dabar išstūmė klevų cukrų. Šis dar gaminamas tik Kanadoje. Sulos gavyba griežtai ribojama. Išgarinus sulą, gaunamas sirupas, kuris maisto pramonėje pagardina įvairiausius kulinarijos ir kitokius produktus.

Dabar, išgarinus sulą, gaunamas sirupas, kuris tinka pagardinti įvairiausius kulinarijos ir kitokius produktus. Ne veltui Kanados valstybiniame herbe – klevo lapas kaip tos šalies emblema.

Žr. beržų sulà, klevų sulà, rauginta sulà

Sap – in the spring of trees (birch and maple) are allowed juice.
Sap flowing from one to several weeks. The sooner it starts rising ambient temperature and tree buds swell, the faster the sap lost.  Maples starting to Sulla week or two before the birch.
Maple sap a little sweeter than birch. Even the Iroquois maple sap flow celebrate the beginning of solemn ceremonies, dances and offerings. Sap was allowed after the ignition of scrap near maple grove. Under this label the Iroquois Tomahawk maple bark and bite to cut clay to affix or birch bark cup, and flow into the sweet, fragrant pink sap. She was chatty evaporate, suspended over a long mane of fire. Thus, the sugar has been known to Indians since time immemorial. Their experience in the use of race and white people.
Lithuanian peasants fresh Sulla drank from an old, rarely used it to cook soup, beetroot pickle.
Have minerals (potassium, iron, calcium, copper), sucrose, fructose, amino acids, proteins. Birch sap is 1-2, maple – 2-4 per cent. sugar.
Whether it is time to sap, branch, or break small knife slightly incised tree trunk – when the sap flows abundantly sores, it’s time to grind. In season one birch can collect up to 100 liters of sap more. Maple sap emit less.
Sap drunk fresh or fermented, it is added to black currant, oak twigs or bark, pour oats (the dust cover Sulla). Twentieth century started with yeast fermentation, and sugar.
Maple sap a little sweeter than birch. North American sugar maple – and quite sweet, it is up to three per cent of sugar.
Cheap sugar cane is now supplanting the maple sugar. This not only made in Canada. Sap production is strictly limited. Evaporation of the sap, syrup is obtained, which is a wide range of flavor in the food industry and other culinary products.
Now, the evaporation of the sap, syrup is obtained which is suitable for a wide range of culinary seasoning and other products. Not for nothing that the Canadian state emblem – maple leaf as an emblem of the country.
See. birch sap,
fermented sap, maple sap

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: