© Kalėdaitis-Celebrated cake

4 Gru

Kalėdaitis (1) [lot. oblatae > lenk. k.] – švęstas paplotėlis, kurio bendru valgymu pradedama Kūčių vakarienė. Tai vienas iš svarbesnių Kalėdų atributų.


Kalėdaitis buvo paplitęs visoje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijoje.


Kepamas iš kvietinių miltų ir gryno vandens neraugintos tešlos specialiose metalinėse plokštėse. Jose įbrėžta įvairių religinių simbolių ir ženklų, vaizduojančių įvairias figūras, kryžių.
Anksčiau klebono vardu per Adventą po namus kalėdaičius išnešiodavo bažnyčios vargonininkas arba zakristijonas. Dabar kalėdaičiai valgomi per Kūčių vakarienę. Po maldos šeimos galva arba vyriausias amžiumi kalėdaičius išdalija šeimos nariams, kurie juos lauždami ir dalydami vieni kitiems sako linkėjimus. Šis paprotys turi istorinę kilmę. Kalėdaičių vartojimas Kūčių vakarą primena Eulogiją – senovėje bažnyčioje per pamaldas šventintą duoną, kurią tikintieji nešdavo namo padalyti pamaldose nedalyvavusiems. Kalėdaičių baltumas primena širdies grynumą, o jų laužymas ir pasidalijimas – brolišką meilę. Kalėdaičių dalijimas Kalėdų išvakarėse reiškia dvasines dovanas, kurių atnešė pasauliui gimęs Kristus. Senovėje kalėdaičiai kartais buvo daromi spalvoti ir meniškai puošiami. Bet tokie kalėdaičiai valgomi tik per Kūčias. Šiuos paplotėlius kepdavo dažniausiai vienuoliai ir siųsdavo daugiausia didikams bei vienuolynų geradariams. Lietuvos kaimuose į kalėdaičius kartais įkepami rūtų ar kitų žiedų lapeliai. Tai simbolizuoja skaistybę. Dažnai per Kūčias vartojami kalėdaičiai turi dar ir Jėzaus Kristaus atvaizdą.
Žr. Kūčių valgiai dgs.

Celebrated cake [latin. oblatae > Polish] – celebrated cake, a common eating Christmas Eve dinner begins. This is one of the most important attributes for Christmas.
Celebrated cake, a common eating Christmas Eve dinner begins, was distributed throughout the territory of the Grand Duchy of Lithuania.
Baked from wheat flour and unleavened dough of pure water in special metal panels. They inscribed the various religious symbols, and symbols representing the different shapes of crosses.
Previously, on behalf of the pastor of Advent through the wafers in nurturing the church organist or sacristan. Now wafers eaten during the Christmas Eve dinner. After the prayer, the family head or the senior age wafers distribute to family members who they refract and divide each other by saying greetings. This custom has historical origins. Wafers consumption on Christmas Eve recalls Eulogia – ancient church during worship holy bread, the faithful carry her to a house divided worship did not participate. Wafers whiteness recalls the purity of heart, but the breaking and sharing – brotherly love. Division of the wafers on Christmas Eve is the spiritual gifts, which brought the world Christ was born. In ancient times, some wafers were made of colorful and artistically decorated. But the wafers are eaten only during Christmas Eve. These cakes baked mostly monks and sent most noble monasteries and Benefactors. Lithuanian countryside baking wafers are sometimes added to the rue leaves or other flowers. It symbolizes chastity. Often used in the wafers during Christmas Eve and still have an image of Jesus Christ.
See. Christmas Eve meals

Advertisements

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: