© Chrizantema-Chrysanthemum

6 Vas


Chrizantemà (2) [gr. chrysos – auksas + anthemon – gėlė] – skaistažiẽdė (2) – astrinių (Asteraceae) vienmetė ir daugiametė žolė (Chrysanthemum), paplitusi Europoje, Azijoje, Afrikoje. Auga purioje, derlingoje žemėje, saulėtoje vietoje.
Viena legenda pasakoja apie žiaurų Kinų imperatorių, kuris kartą sužinojo, kad tolimose salose auga gėlė-saulė, iš kurios galima pagaminti nemirtingumo eliksyrą. Imperatorius panoro turėti šią gėlę, tačiau jis to padaryti negalėjo – nuskinti ją galėjo tik tyros širdies žmogus. Imperatorius nusiuntė šio stebuklo parnešti tris šimtus geriausių vaikinų ir merginų, tačiau šie, sužavėti nematyto krašto grožio, ten pasiliko ir įkūrė Tekančios saulės šalį, pavertę gėlę, kuri, pasirodo, buvo chrizantema, Japonijos simboliu.
Remiantis kitais šaltiniais, chrizantemų gimtinė – Kinija, kur daugiau nei prieš du tūkstančius metų buvo išaugintos pirmosios kultūrinės šių gėlių rūšys. Iš pradžių jos buvo vien geltonos, tačiau vėliau atsirado įvairių spalvų ir žiedų bei žiedynų augalų. Ypač chrizantemos paplito tarp Senovės Kinijos poetų ir dailininkų. Tapybos darbų galima pamatyti ant senovinių pastatų raštų, ant marmurinių bei molinių dirbinių, ant porceliano dirbinių ir monetų.
Japonijoje chrizantema – turtingumo, klestėjimo ir ilgaamžiškumo simbolis. Čia chrizantemų auginimas – nacionalinis pomėgis. Stilizuota šešiolikos žiedlapių auksinė chrizantema – valstybinio herbo pagrindas, o aukščiausiu šalies apdovanojimu tapo Chrizantemų ordinas. Nuo senų laikų Japonijoje ir Kinijoje pagal Mėnulio kalendorių devinto mėnesio devinta diena skirta chrizantemoms. Šios šventės metu namai puošiami ikebanomis, chrizantemų girliandomis, chrizantemų garbei skaitomos eilės ir dainuojamos dainos. Iš jų gaminamos žmogaus ūgio lėlės. Manoma, kad nuskinti tą dieną augalai turi magiškų galių: grąžina jaunystę ir sveikatą. Kinės mėgsta puošti šukuosenas šia gėle, nes chrizantemos simbolizuoja ištikimybę.
Rytuose chrizantemų garbei organizuojamos nacionalinės šventės. Japonijoje ši šventė vadinama Chrizantemų diena. JAV lapkritis vadinamas chrizantemų mėnesiu. Tuo metu visur vyksta renginiai, skirti šiai gėlei. Daugybė parodų ir festivalių mėnesio karalienei chrizantemai džiugina lankytojus spalvingais žiedais. Chrizantemos puošia klombas, arkas, krepšelius, gėlių ir architektūrines kompozicijas. Floridoje (JAV) vyksta kasmetis chrizantemų festivalis.
Pirmosios chrizantemos Europoje pasirodė XVII amžiaus pabaigoje. Manoma, kad anksčiausiai už visus jomis susidomėjo anglai, atvežę nuostabių augalų iš Japonijos. Tačiau prancūzai tvirtina, kad pirmą kartą šių gėlių į Europą atvežė jų tėvynainis.
Iš pradžių atvežti augalai žmonių nesudomino, tačiau vėliau gėlininkai išvedė vis naujų rūšių. XIX amžiaus viduryje be chrizantemų neapsiėjo nė vienas Europos sodas. 1889 metais Paryžiuje, gėlių parodoje, lankytojus apstulbino didžiulė chrizantema „Vilis“, kurios skersmuo – 41 cm. Ji priminė 41 cm Kaukazo papachą, todėl dėl šio panašumo vienas kalnietis, atsidėkodamas sodininkui, padovanojo jam 30 avių.
Pagal aukštį chrizantemos skirstomos į žemaūges ir aukštaūges, o pagal žydėjimą – į ankstyvąsias ir vėlyvąsias. Pagal žiedus – tuščiavidures, pilnavidures, pusiau pilnavidures. Pasaulyje yra apie 150 chrizantemų rūšių, kurios yra dviejų tipų: indiškos smulkiažiedės ir kinų stambiažiedės.
Stambiažiedės naudojamos puokštėms, žiemą jos auginamos šiltnamiuose, o smulkiažiedės, atsparios šalčiams, žydi iki pat šalnų. Chrizantemos puikiai auga ir namuose. Auginamos vazonuose išauga iki 25-30 cm aukščio.
Maistui gėlės pradėtos naudoti Rytų Azijoje, tačiau pastaruoju metu ir Amerikoje bei Europoje. Jose yra augalinių baltymų, angliavandenių, daug vitaminų (C, PP, B1, B2), mineralinių druskų, ypač kalio, kalcio, natrio, fosforo ir geležies.
Kvapūs, tamsiai žalios spalvos chrizantemos lapeliai ir stiebai valgomi. Pasižymi pikantišku skoniu ir švelniu aromatu. Jų dedama į salotas, sriubas, desertus, troškinama su daržovėmis, džiovinama, marinuojama, jomis puošiami patiekalai. Japonijoje ir Kinijoje chrizantemos lapai apvirinami ir patiekiami apvolioti sezamo aliejuje arba jais pagardinama verdama mėsa. Kinijoje chrizantemos lapai su riebalais kepami keptuvėje. Antilų salų gyventojai gamina chrizantemų salotas.

Chrysanthemum [gr. Chrysa – gold + anthem – Flower] – sharpen (Asteraceae) Temporary and permanent grass (Chrysanthemum), popular in Europe, Asia and Africa. Grows in loose, fertile land, sunny spot.
One legend tells of brutal Chinese emperor, who became aware that the remote islands rising sun-flower, which can be obtained from the elixir of immortality. The emperor wanted to have this flower, but he was unable to do so – it could have picked just the pure heart of man. The emperor sent to the miracle of the best Carry three hundred boys and girls, but these are to delight the edge of unprecedented beauty, stayed and established the country of the rising sun, turning them into a flower, which appears to the chrysanthemum, the Japanese symbol.
According to other sources, the birthplace of chrysanthemums – in China, where more than two thousand years ago had produced the first culture of flower species. At first it was just yellow, but later appeared in various colors and flowers and inflorescences of plants. In particular, chrysanthemums spread between the ancient Chinese poets and artists. Paintings can be seen on ancient buildings in patterns on the marble and pottery ware, porcelain ware, and on coins.
Japanese chrysanthemum – wealth, prosperity and longevity symbol. Chrysanthemum cultivation here – a national hobby. Sixteen stylized chrysanthemum petals gold – the emblem of the state basis, and the highest national award of the Order of Chrysanthemum was. Since ancient times in Japan and China, according to the ninth lunar month is the ninth day of chrysanthemums. During this holiday house decorated with Ikebana, garland chrysanthemum, chrysanthemum in honor of the order shall be read and sung songs. Of these dolls are made of human stature. It is believed that the plants are harvested when the day is magical: Returns youth and health. Tion of good clinical decorating styles like this flower, because the chrysanthemums symbolize fidelity.
East chrysanthemums arranged in honor of a national holiday. In Japan, this festival is called Chrysanthemum Day. U.S. in November called the chrysanthemum month. At that time, all events take place, for this flower. Many exhibitions and festivals in the month the Queen chrysanthemum welcome visitors with colorful flowers.Chrysanthemums adorned with arches, baskets, flowers and architectural compositions. Florida (USA) is an annual Chrysanthemum Festival.
First chrysanthemums appeared in Europe at the end of the seventeenth century. It is believed that the earliest any of them interested in English, has brought beautiful plants in Japan. However, the French claim that the first flowers to Europe, they brought their compatriot.
Initially, the plants failed to attract people, but later withdrew florists are new species.Mid-nineteenth century could not do without any one chrysanthemum garden of Europe. In 1889 in Paris, flower show, the visitors threw a huge chrysanthemum “Willy” in diameter – 41 cm. She recalled the 41 cm in Caucasian fruit, because of the similarity of a mountaineer, thank gardener, gave him 30 sheep.
According to the height of chrysanthemums in the fall and a big stunt, while the blooms – in the early and late. According to the rings – hollow, solid, semi-solid.Worldwide there are about 150 species of chrysanthemums, which are of two types: small-Indian and Chinese Large.
Large bouquets used in the winter they are grown in greenhouses and small-resistant to frost, blooms until frost. Chrysanthemum grows well at home. Grown in pots and grows 25-30 inches tall.
Flowers started to use food in East Asia, but recently, in America and Europe. It contains vegetable protein, carbohydrates, vitamins (C, PP, B1, B2), mineral salts, particularly potassium, calcium, sodium, phosphorus and iron.
Scented, dark green leaves and stems of chrysanthemums eaten. Characterized by a mild spicy taste and aroma. They are added to salads, soups, desserts, stewed with vegetables, dried, pickled, they are decorated dishes. Japan and China, chrysanthemums and foliage apvirinami served in sesame oil, or use seasoned cooked meat. China chrysanthemums leaves cooked with fat frying. Antilles Islanders produce chrysanthemum salad.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: