© Sintetinė mėsa

12 Vas

Sintètinė mėsà – dirbtinis (nenatūralus) produkto pakaitalas.

Sintetinės mėsos gamyba susijusi su tuo, kad gyvuliai šeriami įvairiais hormonais, kad greičiau augtų ir juos galima būtų skersti bei parduoti, antibiotikais ir kitais medikamentais, kad būtų sveikesni ir nepasiduotų ligoms.

Sintetiniai maisto priedai atsirado todėl, kad natūralūs nebegali užtikrinti žmonių mėsos vartojimo poreikių. Į mėsą dedama sintetinių priedų, pavyzdžiui, natrio glutamato (E621) į peršaldytą mėsą. Valgomas maistas pasidaro skanus, nes sintetiniai kvapai sustiprina skonio pojūčius.

Pridėjus maisto priedų, prailginamas ir produkto realizavimo terminas. Nors mėsos su sintetiniais maisto priedais patartina valgyti kuo mažiau. Jei maisto priedai vartojami laikantis vartojimo normų ir pagal paskirtį, sintetinė mėsa (kaip ir kiti maisto produktai) nekelia žmonėms sveikatos problemų.

Vertinant maisto priedų poveikį sveikatai atliekami toksikologiniai tyrimai, t.y. maisto priedas vartojamas bandymams su gyvuliais. Esant būtinybei, išsamiau atliekami biocheminiai, reprodukciniai, kancerogeniniai tyrimai.

Kai maisto priedas leidžiamas Europos Sąjungoje, jam suteikiamas E skaičius.

Žr. dešrà (4), kraũjo plazmà, mėsõs gaminỹs, sojà (2)

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: