© Smulkinta mėsa

12 Vas

Smùlkinta mėsà – iškaulinta ir susmulkinta (sumalta) mėsa, į kurią gali būti pridėta mažiau nei 1 % druskos.

Šviežia smulkinta mėsa yra įvardijama kaip atšaldyta ar sušaldyta smulkinta mėsa, pavyzdžiui, atšaldyta smulkinta kiauliena, sušaldyta smulkinta jautiena. Į tokią mėsą gali būti pridėta mažiau nei 1 proc. druskos. Atšaldytos smulkintos mėsos vidaus temperatūra turi būti ne aukštesnė kaip +2 °C, o sušaldytos – ne aukštesnė kaip -18 °C.

Mėsos smulkinimas priklauso nuo mėsos rūšies, naudojamų įrengimų, produkto smulkinimo operacijų ir smulkinimo laipsnių, pavyzdžiui, gauta į dešrų cechą žaliava tikrinama organoleptiškai, kartais dar ir chemiškai bei bakteriologiškai. Užšaldyta mėsa turi būti atšildyta. Nuo skerdenų nupjaunami antspaudai, nuvalomi užteršimai, kraujosrūvos, sumušimai, nešvarumai.

Dešrų gamyboje vartojama tik minkštoji skerdenos dalis – raumeninis ir riebalinis audinys. Prieš atskiriant mėsą nuo kaulų, skerdena padalinama į gabalus. Atskiriant mėsą nuo kaulų, labai svarbu, kad į ją nepatektų smulkių kaulų, antkaulio gabaliukų, kremzlių. Iš iškaulintos mėsos išpjaustomos sausgyslės, kremzlės, stambios kraujagyslės, storos jungiamojo audinio plėvelės, smulkūs kauliukai, riebalai, užteršimai, kraujosrūvos.  Pagrindinis mėsos, skirtos dešrų gamybai, kokybės įvertinimo kriterijus – vertingiausio maistiniu atžvilgiu raumeninio audinio kiekis.

Galiojančiame Europos Komisijos reglamente (EB) Nr. 2076/2005 smulkintai mėsai nustatytus privalomuosius kokybės rodiklius (mėsos baltymų kiekį, jungiamojo audinio ir mėsos baltymų santykį) yra privaloma nurodyti į Bendrijos rinką tiekiamos smulkintos mėsos ženklinime.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymu Nr. B1-535 patvirtinti „Vietinei rinkai skirtos smulkintos mėsos specialieji ženklinimo reikalavimai“, kuriuose smulkintai mėsai nustatytas vienas kokybės rodiklis.

Parduodant smulkintą mėsą vartotojui, ženklinimo informacijoje turi būti nurodoma konkretaus gyvūno rūšis, iš kurio smulkinta mėsa pagaminta (pvz., kiaulienos smulkinta mėsa, maišyta smulkinta kiaulienos ir jautienos mėsa ir kt.), gamintojo pavadinimas ir adresas, smulkintos mėsos riebumas procentais (užrašant: „Riebumas ne didesnis kaip…“), laikymo sąlygos, data – iki kada smulkinta mėsa tinkama vartoti, kiekis gramais (g) arba kilogramais (kg), kai parduodama supakuota smulkinta mėsa.

Jeigu smulkinta mėsa parduodama maišyta, reikia nurodyti jos sudėtį, t.y. procentais nurodyti, kokią dalį smulkintoje mėsoje sudaro atskirų gyvūnų rūšių mėsa.

Smulkintos mėsos pakuotė turi būti paženklinta atpažinimo žymeniu – nacionaliniu sveikumo ženklu, kuris patvirtina, kad mėsa skirta parduoti tik Lietuvos Respublikos rinkoje.

Plg. 1 fáršas (1)

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: