© Sojų mėsa

12 Vas

Sojų mėsà (kitaip – sojų faršas) – kieti sojos gaminiai, naudojami kaip mėsos pakaitalas. Tai pusfabrikatis, iš kurio gaminami vegetariški (antrieji) patiekalai (pvz., sojų apkepas su daržovėmis, sojų kubelių vėrinukai).

Sojos dažniausiai auginamos dėl baltymų. Jų baltymų kokybė artima mėsos, pieno, kiaušinių baltymų kokybei. Sojų baltymai priskiriami pilnaverčiams baltymams, turi visas žmogaus organizmui būtinas aminorūgštis, tarp jų ir nepakeičiamas. Kadangi sojose yra optimalus aminorūgščių santykis, iš jų gaminamas ne tik faršas, varškė, miltai, lakštiniai, paplotėliai, pastos, pienas, padažai, dribsniai, tačiau ir mėsa bei kiti produktai.

Sojų baltymų sudėtis artima mėsos baltymams, todėl jie vadinami augaline mėsa. Kaip ir sojų pienas, dribsniai, taip ir sojų mėsa turi daug fosforo ir kalio druskų, A, B, D vitaminų, taip pat riebalų, baltymų, ląstelienos, magnio druskos.

Iš parduodamos fasuotos sojų mėsos gabalėlių (pagal aprašymą ant pakuotės) kepamas sojų kepsnys, gaminamas iš fermentinio sūrio, saldžiosios paprikos, obuolio, pipirų, cukraus, druskos, sojų padažo. Pirmiausia gabalėliai apibarstomi prieskoniais. Suvožti, apvolioti džiūvėsėliuose gabalėliai dedami į įkaitintus riebalus. Vienai pusei apkepus, apverčiama kita. Ant viršaus uždedamos dvi siauros fermentinio sūrio juostelės, o per vidurį – paprikos juostelė. Uždengiama ir kepama keptuvėje, kol kepsnys apkepa, o sūris – išsilydo. Sojų mėsa apšlakstoma sojų padažu. Patiekiama su bulvėmis ar žaliomis daržovių salotomis.

Vegetariškam daržovių troškiniui imama sojų mėsos gabaliukų, morkų, bulvių, rūgščių obuolių, daržovių sultinio, kmynų, svogūnų, sojų padažo, aliejaus, prieskonių (mairūno, čiobrelių, maltų pipirų, petražolių lapelių). Sojų mėsa apšlakstoma sojų padažu, užpilama sultiniu ir paliekama kelioms valandoms brinkti. Sudedama į troškintuvą ir užvirinama. Morkos ir bulvės supjaustomos gabalėliais ir sudedamos ant sojų mėsos. Įberiama prieskonių, patroškinama. Tada sudedami nulupti, skiltelėmis supjaustyti obuoliai ir dar troškinama. Svogūnai pakepinami, supilami į troškinį, įberiama petražolių ir ataušinama. Garnyrui tinka ryžiai.

Nors sojų mėsa yra beveik beskonė, tačiau termiškai apdorota labai skani. Sojų mėsa parduodama prekybos centruose ir sveiko maisto parduotuvėse.

Žr. sojà (2), tòfu nkt.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

%d bloggers like this: