© Šventojo Valentino vaišės

13 Vas


Šveñtojo Valentìno váišės – valgių asortimentas minint Įsimylėjusiųjų dieną (vasario 14-ąją).
Romantiškoji Šv. Valentino šventė nuo seno apipinta legendomis. Viena legenda pasakoja, kad Valentinas slapta tuokdavo jaunus karius, nors imperatorius Klaudijus tai draudė, manydamas, kad meilė trukdys jaunuoliams būti kare žiauriems. Suimtas ir laukdamas mirties bausmės, Valentinas įsimylėjo kalėjimo sargo dukterį ir būtent vasario 14-ąją nusiuntė jai meilės laišką.
Kita legenda pasakoja, kad trečiojo amžiaus viduryje Romoje gyveno persekiojamų krikščionių kunigas šv. Valentinas. Guodžiantį ir šv. Komuniją tikintiesiems dalijantį šv. Valentiną sugavo ir nuvedė pas ciesorių. Ciesorius Klaudijus, išgirdęs, kad kunigas meldžiasi ir už jį, bet garbina tik vieną Dievą – dangaus ir žemės Kūrėją, įsakė perduoti jį teisėjui Asterijui. Šv. Valentinas pasimeldė už teisėjo šeimą, paprašė Dievo ją globoti ir apšviesti dangiškąja šviesa. Teisėjas turėjo aklą dukrelę ir paklausė, ar šv. Valentinas negalėtų paprašyti savo Dievo suteikti jai akių šviesą. Šventasis uždėjo rankas ant aklos mergaitės pečių ir meldėsi: „Jėzau Kristau, tikras Dieve ir tikras žmogau, kuris aklam gimusiam grąžinai regėjimą, išklausyk nužemintą Tavo neverto tarno maldą ir atidaryk tam vaikui akis, kad visi čia esantieji tai matytų ir Tave pažintų“. Mergaitės akys atsivėrė. Teisėjo šeimyna perėjo į krikščionybę, o Asterijus paleido visus suimtus krikščionis. Naujakrikštai labai išgąsdino ciesorių – jis šv. Valentinui ir visiems atsivertusiesiems įsakė nukirsti galvas. Ėjo 269-ieji metai. Nuo tada kasmet vasario 14-ąją minima Įsimylėjusiųjų (Valentino) diena (2011 m. švenčiamas 1742-asis kartas). Seniausias išlikęs iliustruotas meilės prisipažinimas siekia XIV a. 1803 m. pagamintas pirmasis atvirukas su širdele.
Viduramžiais tikėta, jog šią dieną gamta pasisuka pavasariop. Ima poruotis paukščiai – prasideda meilės sezonas.
Nuo senų laikų vasario 14-ąją lydėjo įdomūs papročiai. Kai kur merginos eidamos gulti suvalgydavo kietai virtą kiaušinį, prie pagalvės prisegdavo penkis laurų lapus ir tikėdavosi susapnuoti sau skirtąjį.
Lietuvoje ši šventė pradėta švęsti 1920-1930 m. gimnazistų tarpe.
Pagal prancūzų tradicijas Valentino laiškeliai privalo būti širdelės formos, parašyti kaire ranka ir anonimiški.
Lenkas vasario 14 d. būtinai apsilanko Poznanėje. Pasak legendos, ten guli šventojo Valentino palaikai. Šventoje vietoje kabo ir stebuklingas šventasis paveikslas, prie kurio ateina prašyti meilės atstumtieji ir kenčiantys. Gabūt todėl Lenkijoje skyrybų procentas yra vienas iš žemiausių.
Italijoje Valentino dieną vaikinas mylimajai dovanoja saldumynų. Venecijoje jaunuoliai plaukioja gėlėmis išdabintomis gondolomis ir dainuoja serenadas.
Japonijoje šios šventės devizas – garsiai prisipažinti meilėje. Šią dieną japonai miestų centrinėse aikštėse pastato podiumus, ant kurių pasirodo patys drąsiausi įsimylėjėliai. Nugali tas, kuris gražiai ir, svarbiausia, garsiai šaukdamas prisipažįsta meilę.
Amerikoje specialūs laiškai, raudonos širdelės keliauja į meilės kraštą – Lovelandą. Laiškai dažniausiai būna anonimiški: tikimasi, kad gavusysis (-ioji) pats (pati) supras, kas prisipažįsta meilę.
Suomijoje vasario 14 d. pagerbiamos motinos, nes specialios šventės mamoms suomiai neturi.


Vaikams nesudėtinga pagaminti ypatingus valgius namuose. Šventojo Valentino dieną iš duonos riekelės, lavašo, dešros arba sūrio puselių, salotų lapų galima iškirpti širdelės formeles sumuštiniams, daugelį padažų (kečupas, majonezas, šokoladinis padažas) – panaudoti kaip konditerinį švirkštą. Kava papuošiama grietinėle ir sirupu arba ištirpintu šokoladu nupiešiama šokoladinė širdelė ir iš karto paduodama.
Desertą, nusipirkus specialų dekorą parduotuvėje, galima apipavidalinti cukraus arba šokolado širdelėmis ir papuošti jais tortą, pyragą arba ledus.
Pusryčiams tinka blynai: iš jų išpjaunamos širdelės, sudedamos viena ant kitos, kai suteptos džemo, kondensuoto pieno ar grietinės įdaru.
Širdies formos gali būti bet koks garnyras: ryžiai, grikiai, piurė. Košę galima papuošti saldžiuoju sirupu arba uogiene: varvinti braškių arba aviečių padažu. Aštriu medinio pagaliuku padažo lašais galima išgauti širdelės formą.
Įsimylėjusiesiems dera abrikosai, apelsinai, bananai, obuoliai, avietės, riešutai, jautiena, pomidorai, aliejus, kmynai, pupelės, šokoladas, egzotiniai vaisiai, perlinės kruopos, pyragėliai, marcipanas, artišokai, avokadai, ikrai, saldieji gėrimai, kriaušiniai, česnakai, medus, jūros kopūstai, mangai, grybai, triufeliai, ryžiai, įdarytos krevetės ir austrės. Populiariausi patiekalai:
– pirmieji patiekalai (Cezario salõtos, graikiškos salõtos, salõtos su kukurūzais, vaisinės salõtos, kopūstų, vynuogių ir obuolių salõtos, salotos su sūriu ir ananasais ir kt.);
– užkandžiai ir sumuštiniai (pipirai, įdaryti sūriu ir kiaušiniais, krekeriai su avokadu ir vyšniniais pomidorais, bandelės su rūkyta lašiša ir kumpiu, sūrio užkandis su bulvių traškučiais, Įdarytos krabų lazdelės, sumuštiniai su kumpiu ir salotomis ir kt.);
– antrieji patiekalai (kiauliena su folijoje keptais obuoliais, troškinys su vištiena ir grybais, spagečiai su pievagrybiais ir pomidorais, vištienos filė su pomidorų ir bazilikų padažu, makaronai su šonine, mocarela ir pomidorais, vištienos filė ir brokoliai, troškinti su grietinėlės padažu, sušiai, Briuselio kopūstai, kepti su kumpiu ir kt.);
– žuvies patiekalai (įdaryta lydeka, kepta žuvis su rūgštynių padažu, lašiša, kepta su sūriu, žuvies ir bulvių troškinys, lašiša, apkepta pankoliais ir citrina, lašišos suflė ir kt.);
– kepiniai (keksiukai su obuoliais ir cinamonu, aplieti vanilės padažu, biskvitinis vyniotinis su spanguolių suflė, šokoladiniai keksiukai, persikų pyragas, bruknių pyragas, šokoladinis pyragas su varškės-vyšnių kremu ir kt.);
– tortai ir pyragai (biskvito ir želė tortas, tortas su aviečių suflė, vaisinis pyragas su sviesto kremu ir želė ir kt.);
– desertai ir gėrimai (braškių suflė, karštas šokoladas, bezė su grietinėle ir vaisiais, vaisių kanapė, raudonųjų serbentų ir grietinėlės desertas, desertas su maskarponės sūriu ir mėlynėmis, spanguolių putėsiai, citrininiai ledai, vaisinės salõtos, vanilinis desertas ir kt.).
Žr. šveñtinis pãtiekalas

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: