© Plastikinis indas

17 Vas

Plastikìnis iñdas – indas iš plastiko (amino plastiko), organinio stiklo ir polistirolo, polietileno.

Plastikas – lengva, nebrangi ir nepavojinga sveikatai medžiaga. Daugelis produktų išpilstomi į plastmasinę tarą arba supakuojami į polietileninius paketus. Plastikinė tara hermetiškai patikima: į ją nepatenka oro, mikrobai joje dauginasi lėtai, o produktai ilgai išlieka švieži.

Plastikinė pjaustymo lenta turi daug privalumų: plastikas nesugeria produktų kvapo, lengvai nusiplauna (galima dėti į indaplovę), yra ilgaamžė medžiaga. Plastikinė pjaustymo lenta tinka žuviai, mėsai, įvairiems kitiems produktams.

Plastikiniai indai yra stipresni už stiklinius ir porceliano bei fajanso. Tinka sausiems produktams laikyti, valgyti iš jų nepatartina.

Plastikiniai indai, turintys žymas „Thermoplast“ arba „Duroplast“ ypač patogūs mikrobangų krosnelėms tada, kai reikia greitai pašildyti maistą, išimtą iš šaldiklio. Šie indai, skirtingai nuo stiklinių, stiklo keramikos, porceliano arba fajanso, nuo staigaus temperatūros pokyčio neišsikreivina ir nesuskilinėja.

Talpos iš šilumai atsparaus plastiko skirtos plačiam mikrobangų krosnelių temperatūrų diapazonui. Jose maistą galima virti ir tik pašildyti. „Thermoplast“ arba „Duroplast“ reiškia, kad jie apsaugoti nuo deformacijos. Tokių indų nepatariama naudoti gaminant riebalus arba daug cukraus turinčius produktus, nes, esant daug aukštesnei nei 100 °C temperatūrai, indai gali susikreivinti.

Produktai atšildomi arba pakaitinami ir plastikinėse plėvelėse arba maišeliuose. Jie turi būti nelabai užsandarinti, nes visiškai užsandarinti gali sprogti. Maišelis truputį praveriamas arba keliose vietose subadomas.

Mikrobangų krosnelėms naudojami maišeliai, turintys mažas skylutes, t.y. speciali plėvelė su smulkiomis skylutėmis karštam orui išeiti, kuri, verdant skystą maistą, padeda apsisaugoti nuo taškymosi.

Geriausiai tinka ovalūs ir apvalūs indai, nes tada maistas iš visų pusių veikiamas tolygiai, todėl jis neperdžiūva kampuose, kas gali atsitikti naudojant kvadratinės formos indus.

Keksams ir tortams gaminti pasirenkami cilindriniai indai, kurie turėtų būti daug aukštesni nei tie, kurie naudojami kepant paprastoje orkaitėje. Kepant mikrobangų krosnelėje, kepinys daug labiau pakyla nei orkaitėje.

Jeigu instrukcijoje parašyta, kad indai skirti šaltiems produktams laikyti, vadinasi, šildant iš jų į maistą pateks organinių toksinų. Plastikiniai indai maistui saugoti ilgaamžiškumu nepasižymi. Juos kategoriškai draudžiama naudoti ilgiau nei nurodyta.

Plg. plastmãsinis iñdas

Žr. iñdas (2), lentẽlė (2), tarà (2)

 

Advertisements

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: