© Porcelianinis indas

17 Vas

Porceliãninis iñdas – dėklas iš neįprastos keramikos – porceliano.

Pasirodė daugiau kaip prieš 1300 metų Kinijoje, o vėliau ir Japonijoje. Senovėje buvo sakoma, kad porcelianas žydras kaip dangus po lietaus, blizgantis kaip veidrodis, plonas kaip popierius, skambus kaip gongas, lygus kaip ežero paviršius saulėtą dieną. Europoje jis anksčiau vertintas brangiau už auksą. Sklido gandai, kad bet kurie nuodai porceliano induose pakeičia spalvą. Porceliano gamybos technologija buvo slepiama  nuo į Kiniją ir Japoniją nuolat plūstančių pasiuntinių. Ir tik XVIII a. vienam vienuoliui pavyko išsiaiškinti kinų porceliano gamybos paslaptis.

Europoje porcelianą iš švelnaus molio kaolino, lauko špato ir kvarco priemaišų pirmieji pradėjo gaminti prancūzai. Pasaulį sužavėjo prancūzų ažūrinis porcelianas. Dirbama ir dekoruojama buvo rankiniu būdu. Pastaruoju metu daugelis darbų yra mechanizuoti.

Porcelianinių indų šukė yra balta, smulkiai korėta, glazūros sluoksnis plonas, blizgantis, atsparus maistinėms medžiagoms (acto, citrinos rūgščiai), kietas, neįbrėžiamas plieniniais įrankiais. Stuktelėjus į indo kraštą, pasigirsta aukštas, skambus ir ilgai netylantis garsas.

Porceliano indai lengvi, patvarūs ir tvirti. Jie geriausiai iš visų indų išlaiko šilumą.

Mikrobangų krosnelei tinkami naudoti visi porcelianiniai indai, išskyrus tuos, kurie yra kolekciniai, pagaminti iš plono porceliano su paauksuotais piešiniais.

Porcelianiniai indai (puodeliai ir lėkštutės) valomi vata, suvilgyta actu arba stipriu valgomosios druskos tirpalu, tačiau neplaunama vandeniu su soda.

Porcelianinių indų nerekomenduojama plauti itin karštu vandeniu. Jiems labiausiai tinka šiltas vanduo su muilu, o skalauti – šaltas vanduo. Karštas vanduo ardo glazūrą. Porceliano indai su laiku tamsėja. Norint jiems grąžinti akinamą baltumą, pavaloma soda arba druska bei actu, tik neliečiant auksu dekoruotų indų.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: