© Stiklinis indas

17 Vas

Stiklìnis iñdas – dedamoji priemonė apkepams, mėsos ir bulvių patiekalams, desertui, vaisiams, ledams, galima dėti į orkaitę, mikrobangų krosnelę, šaldiklį bei plauti indaplovėje. Tai ir padėklas tortui ant kojelės, dubenys, lėkštė su skyreliais, dubenėliai, lėkštės ir  panašiai.

Dar ketvirtame tūkstantmetyje prieš Kristaus gimimą žmonija jau naudojo stiklą.

Stikliniai indai gaminami dviem būdais:

a) pučiami;

b) presuojami.

Dėklai pučiami dažniausiai iš bespalvio skaidraus paprasto, bario arba švino stiklo (krištolo), o presuojami – iš bespalvio, spalvotojo stiklo ir šiek tiek iš krištolo. Pagal tai skiriami:

1. Pūstieji stikliniai indai.

2. Presuoti stikliniai indai.

Stikliniai indai puošiami ir presuojami ketaus arba plieno formose. Presuotų stiklinių indų sienelės storesnės už pūstųjų.

Mikrobangų krosnelei stikliniai arba stiklo keramikos indai tinka tik produktams atšildyti arba gaminti vien mikrobangų režimu, net jeigu jie ir turi „atsparumo šilumai“ žymą. Tinkamiausi dubenėliai, lėkštės ir puodeliai, pagaminti iš balto nedūžtančio matinio stiklo, o indai iš plono stiklo visai nenaudojami. Tokie indai praleidžia mikrobangas, tačiau nuo labai karšto maisto jie gali paprasčiausiai sutrūkinėti.

Dauguma įvairiausių stiklinių indų skirta stalui serviruoti. Tai indai vandeniui, vynui, salotoms, kriušonui, taip pat siaurakakliai indai (buteliai, grafinai).

Stikliniai indai atitinka visus higienos reikalavimus. Stikliniai virtuviniai indai skirti valgiui gaminti. Juose valgis ilgai neatšąla, nekinta jo skonis ir kvapas.

Plaunami perliejamu vandeniu su druska ir actu, o paskui – paprastu švariu vandeniu. Stiklinės pamerkiamos vandenyje, į kurį įberta žiupsnelis sodos, palaikomos, nušluostomos ir išdžiovinamos. Stikliniai indai su siauru kakliuku – grafinai, vazos ir kt. – plaunami šiltu vandeniu, į kurį įdėta smulkiai sutrintų kiaušinių lukštų arba laikraščio popieriaus skiautelių. Nešvarūs buteliai išsiplauna stipriai pasūdytu actu. Aliejaus buteliai išvalomi kavos tirščiais.

Neturint specialių ploviklių, blizgesį stikliniams indams suteikia patrinus druska ir praskalavus šaltu arba drungnu vandeniu. Švarūs indai pastatomi dugnu į viršų ant dvigubai sulankstyto rankšluosčio, kad nutekėtų vanduo. Paskui iššluostoma švariu sausu rankšluosčiu arba minkšta linine servetėle. Krištolinės ir stiklinės vazos blizga, jeigu jos plaunamos tik šaltu vandeniu.

Į įkaitusius karščiui atsparius indus negalima pilti šalto skysčio. Prieš pastatant tokį indą ant viryklės, būtinai patikrinama, ar gerai nuvalytas jo išorinis paviršius. Gaminant maistą karščiui atsparaus indo dugnas visuomet turi būti uždengtas skysčio arba riebalų sluoksniu, šildyti maistą tokiame inde reikia ant silpnos ugnies nuolat maišant. Karščiui atsparaus indo negalima trinti vieliniu šveistuvu.

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: