© 1 Virtinis

6 Kov

1 Virtìnis (2) – tarkuotų bulvių ar tešlos kukulis su įdaru. Tai vienas iš pagrindinių aukštaičių, ukrainiečių, rusų, baltarusių ir lenkų valgių.

Virtiniams naudojami kvietiniai miltai. Į apykietę tešlą suminkomi miltai, druska, vanduo, išplaktas kiaušinis, riebalai. Paskui išplojama ant delno paplotėliai, įdedama įdaro ir išspaudžiama.

Geriausia tešlą iškočioti ploniau ar storiau, supjaustyti kvadratėliais, uždėti įdaro, sulenkti trikampiu kaip skarelę ir suspausti kraštus. Įvairios formos virtinius galima pjaustyti stikline ar tešlai skirtu rateliu.

Virtiniai užspaudžiami dviem būdais:

a) plokščiai (be siūlės), paprastai užspaudžiant kraštus,

b) su siūle, šoniniu būdu.

Pagaminti virtiniai dedami į verdantį pasūdytą vandenį ir verdami – mažesnieji, kol iškyla, o didesnieji – kiek ilgiau. Po to išgriebiami ant sieto (kiaurasamčio), užpilami riebalais ar padažu.

Įdarai gali būti: nevirtos maltos mėsos (avienos, kiaulienos, jautienos) įdaras su keptu svogūnu, pipirais, mairūnu, virtos maltos mėsos įdaras su svogūnais, paspirgintais riebaluose, pipirais, sultiniu, raugintų ir saldžių kopūstų įdarai, juos susmulkinant ir patroškinant su lašinukais ir svogūnu, pipirais ir druska, pyrago džiūvėsėliais. Su virtais ar žaliais lašiniais tinka prie liesios mėsos. Virtiniams tinka ir varškės, grybų, morkų, sugrūstų, sumaltų aguonų, burokų, sutarkuotų žalių ir sugrūstų virtų bulvių, maltų plaučių ir kiti įdarai.

Virtos mėsos įdarui reikalingi kiauliena, jautiena ar kitokia mėsa, svogūnai, riebalai, pipirai, kalendra, petražolės ar pipirnės lapeliai, druska; varškės įdarui – varškė, kiaušiniai, mėta, druska; virtų bulvių įdarui – lašinukai, svogūnai, kiaušinis, druska; šviežių kopūstų įdarui – kopūstai, kietai virti kiaušiniai, svogūnas, sviestas, kalendra, kmynai, druska; raugintų kopūstų įdarui – rauginti kopūstai, rūkyti lašinukai, svogūnas, džiovinti baravykai; grybų įdarui – džiovinti grybai, svogūnai, sviestas, pipirai, džiūvėsėliai, druska; kanapių įdarui – kanapės, sviestas, svogūnas, kiaušinis, džiūvėsėliai, druska; uogų ar vaisių įdarui – uogos ir vaisiai, cinamonas, cukrus.

Nuo to, koks įdaras, valgoma su grietine, sviestu arba cukrumi, spirgučiais.

Plg. koldūnas (2)

Žr. virtinùkas (2)

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: