© Žalumynai ir Velykų keksas

27 Kov

Žalumynai Velykų stalui

Velykinė puokštėVelykų rytą šventinis stalas, papuoštas gyva žaluma, ne tik puikiai nuteikia, bet ir simbolizuoja pavasarį – gamtos atgimimą, gyvybės pergalę prieš mirtį.

Velykų žaluma. Gražiame vazonėlyje ar indelyje galite sudaiginti rugių, kviečių grūdus arba pipirinių sėklas. Grūdams suželti reikia dviejų savaičių. Jų priežiūra paprasta: laikomi šviesioje, saulėtoje vietoje ir kas antrą dieną palaistomi. Pipirnių sėklos sudygsta ypač greitai – vos per kelias dienas.

Sužėlę želmenys dar labiau puoš stalą, jei ant jų gražiai išdėliosite kiaušinius, kiškučius, kitus dekoratyvinius Velykų elementus.

Beržų šakelės. Aštriu peiliu nupjaukite kelias beržo šakeles, pamerkite į kambario temperatūros vandenį ir laukite. Maždaug po savaitės pasirodys pirmieji žali lapeliai. Beržų šakeles galima derinti su kitomis pavasarį žydinčiomis gėlėmis, pavyzdžiui, tulpėmis ar narcizais.

Velykinis medisTulpės, narcizai. Jų svogūnėlius savaitę laikykite šaldytuve, paskui pasodinkite į žydintiems augalams skirtą žemę. Trečdalis svogūnėlio turi likti virš žemės. Laistykite saikingai. Gėlės sudygs po 1-2 savaičių.

Apie Velykų valgius: Pasninko_valgiaiMargutisVelykeVelyku_valgiai

Velykų keksas

Ant gausaus Velykų stalo, puošto pataisų ar bruknių šakelėmis, samanėlėmis ar avižų želmenimis, tiesiog privalo puikuotis šeimininkės keptas tortas, pyragas ar bent jau keksas su džiovintais vaisiais ir riešutais.

Su džiovintomis slyvomis ir kokosų drožlėmis

Tešlai:

350 g sviesto, 400 g cukraus, 6 kiaušiniai, 50 g krakmolo, 350 g miltų, 3 šaukšteliai kepimo miltelių, pakelis vanilinio cukraus, 1 trynys, tarkuota citrinos žievelė, tarkuota apelsino žievelė, 200 g džiovintų slyvų.

Aptepo masei:

400 g kokosų drožlių, 2 baltymai, 2/3 stiklinės cukraus.

Iš nurodytų produktų užmaišykite tešlą. Paskui 2/3 jos atskirkite ir suberkite tarkuotą citrinos žievelę, į likusią – trynį, apelsino žievelę ir smulkiai supjaustytas slyvas. Į sviestiniu popieriumi išklotą kepimo formą sudėkite tešlą su citrina. Išilgai padarykite griovelį. Į jį dėkite tešlą su slyvomis. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros ir kepkite apie valandą.

Baltymus plakite su cukrumi, kol susidarys standžios putos, ir sumaišykite su kokosais. Šia mase aptepkite keksą ir 10-15 minučių pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 100 laipsnių temperatūros. Palaukite, kol baltymai sukietės. Skanaus!

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: