© Maisto produktai ir gripas

4 Lap

Kas serga baime susirgti, tas jau serga baimės liga.

Mišelis Monteris

***

Žmogaus imuninė sistema pirmiausia priklauso nuo to, kokį maistą Jūs valgote. Ne paslaptis, kad ir naujagimio imuninę sistemą formuoja maistas – motinos pienas. Kokie produktai stiprina imuninę sistemą ir kokie apsaugo nuo žalingųjų gripo virusų.

Citrusiniai vaisiai

Citrusiniai vaisiaiCitrusiniuose vaisiuose gausu vitamino C, kuris organizmui padeda gaminti energiją, reikalingą sintetinti interferoną. Interferonas – apsauginiai imuninės sistemos baltymai. Be to, vitaminas C gana greitai patenka į leukocitus – baltuosius kraujo kūnelius ir padeda jiems pasipriešinti žalingiesiems gripo virusams. Savo organizmą parai aprūpinsite pakankamu vitamino C kiekiu, jei suvalgysite 4 mandarinus, 2 citrinas ar 1 greipfrutą. Verta atminti, kad citrusinių vaisių negalima valgyti sergantiems alergija, gastritu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige bei žmonėms, kurių inkstuose kaupiasi oksalatiniai akmenys.

Riešutai

Graikiniai riešutaiLazdynų, graikiniuose ir kitų rūšių riešutuose yra seleno. Šis mikroelementas kartu su vitaminu E veiksmingai lavina atminį ir stiprina imuninę sistemą.

Ypač daug seleno yra braziliškuose riešutuose. Šie riešutai yra efektyvūs antioksidantai.Pekano riešutai (braziliški riešutai)

Jei žmogaus organizmui trūksta seleno, net ir palyginti nepavojingi virusai gali labai pakenkti sveikatai.

Jei trūksta seleno, padidėja ir gripo komplikacijų pavojus.

Imbieras

ImbierasImbiero šaknyse yra daugiau nei 10 antivirusinių, organizmo imuninę sistemą stiprinančių medžiagų, apsaugančių ir nuo uždegiminių ligų.

Be to, imbierai yra efektyvesni gamtiniai antioksidantai nei svogūnai ir česnakai.

Imbierai puikiai sušildo organizmą, išlaiko šilumos balansą, skatina prakaitavimą, iš organizmo pašalina toksines medžiagas, pagerina kraujotaką, audinius aprūpina maistinėmis medžiagomis.

Norėdami apsisaugoti nuo gripo, gabalėlį susmulkintos imbiero šaknies vietoje citrinos (ar kartu su citrina) įberkite į arbatą.

Česnakai

Česnakai1Česnakuose gausu alicino ir kitų, sieros turinčių junginių, kurie veiksmingai naikina žalingąsias bakterijas ir virusus.

Česnakai nuo žalingųjų virusų apsaugo nosiaryklės ir burnos gleivinę, todėl ligos sukėlėjai negali patekti į žmogaus organizmą.

Iš alicino susidarę junginiai skystina kraują, pagreitina kraujotaką ir sustiprina imuninę sistemą.

Medus

MedusMeduje optimaliai susiderina vitaminai ir mineralinės druskos, o tokį derinį greičiau įsisavina žmogaus organizmas.

Meduje gausu vitamino C ir mangano, kuris padeda sintetinti šį vitaminą. Toks derinys sustiprina organizmo atsparumą infekcinėms ligoms. Norėdami sustiprinti organizmą gripo ir peršalimo ligų epidemijų metu, medaus valgykite po 25-30 g 2-3 kartus per dieną.

Rūgštūs pieno produktai

Jogurtas4Didžiausią įtaką imuninei sistemai daro žarnynas. Jei žarnyne pagausėja žalingosios mikrofloros, imuninei sistemai tampa žymiai sunkiau pasipriešinti peršalimo ligoms ir gripui. Disbakteriozės profilaktikai ir imuninę sistemą stiprinti padeda kasdienis rūgščių pieno produktų vartojimas: kefyro, varškės, o svarbiausia – „gyvojo“ jogurto. Jogurtai su bifidobakterijomis organizme naikina žarnyno darbą trikdančias bakterijas.

Aitrieji pipirai

Aitrieji pipiraiRaudonieji ir juodieji pipirai praplečia kraujagysles. Aitriuosiuose pipiruose gausu vitamino C. Jei raudonieji pipirai Jums pernelyg aštrūs, juos pakeiskite juodaisiais kvapniaisiais pipirais. Juose yra alkaloido kapsaicino, kuris aktyvina kraujotaką, kovoja su peršalimo ligomis. Virusinių ligų profilaktikai pakramtykite po 1 kvapniojo pipiro žirnelį ir jais skaninkite patiekalus.Juodieji pipirai

Žalumynai

ŽalumynaiŽalumynuose gausu folio rūgšties, kuri turi nemažai įtakos ląstelių augimui ir dauginimuisi. Peršalimo ligų ir gripo epidemijos metu naudinga kasdien valgyti svogūnų laiškų, jais gardinti patiekalus.

Vištienos sultinys

Vištienos sultinys stiprina imuninę sistemą, nes jame yra fermento lizocino. Šis fermentas slopina žalingųjų bakterijų ir virusų aktyvumą, skystina kraują ir pagerina kraujotaką. Kuo geresnės kokybės sultinys, tuo daugiau toksinių medžiagų ir žalingųjų virusų jis pašalina iš organizmo.Rosol (lenkiškas vištienos sultinys su makaronais ir daržovėmis)

Kiauliena

Troškinta kiauliena su daržovėmis ir ryžiaisNe veltui specialistai kiaulieną vadina žiemos mėsa, nes joje gausu ne tik riebalų, bet ir imuninę sistemą sustiprinančio cinko. Vėlyvą rudenį ir žiemą nepatariama piktnaudžiauti dietomis, o peršalimo ligų ir gripo epidemijos metu pasilepinti mėgstamais kiaulienos patiekalais. Šaltuoju metu patariama dažniau valgyti troškintos, o ne keptos mėsos.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: