© Maisto produktų derinimas

15 Vas

Pagrindiniai principai

Maisto produktų derinimas  Produktų derinimas  – tai ne paprasta dieta. Tai visa filosofija. Pamėginkite paderinti produktus nors porą savaičių ir pajusite skirtumą.

  Baltymai virškinami rūgščioje terpėje, angliavandeniai – šarminėje. Organizmas vienu metu nesugeba išskirti ir rūgšties, ir šarmų, todėl jei valgysime mėsą su bulvėmis, žuvį su ryžiais ar sumuštinį su dešra, pirmąsias 2-4 valandas bus virškinami angliavandeniai  (bulvės, ryžiai, batonas), o baltymai (mėsa, žuvis) gulės skrandyje, laukdami rūgštinės terpės, ir ten rūgs bei pus. Dėl šios priežasties susidaro dujos, teršiasi žarnynas, kyla vidurių užkietėjimas.Baltymai

Baltymai bus pradėti virškinti tik po angliavandenių, ir tai gali trukti 4-8 valandas. Taigi maisto gulėjimas, rūgimas ir virškinimas gali užimti net 12 valandų, ir tai tik tuo atveju, jei žmogus nepersivalgė.

  AngliavandeniaiKitaip tariant, nesuderintas maistas virškinamas visą dieną, o juk mes per tas 12 valandų valgome dar kelis kartus. Toks nesveikas procesas tęsiasi diena iš dienos.

Virškinimui išeikvojama daug energijos, o neteisingam virškinimui – dar daugiau. Pagalvokite, kodėl prisivalgius mėsos su bulvėmis ir visa tai užgėrus kompotu norisi numigti, o suvalgius vien tik ryžių – ne…

  „Greitieji“ angliavandeniai  (saldumynai ir bandelės) virškinami labai greitai, o cukrus skatina rūgimą, todėl šiuos maisto produktus vertėtų valgyti ne desertui, o likus valandai ar pusantros valandos iki pagrindinio maisto.  Bet kokie skysčiai  (tarp jų ir sriuba) kuriam laikui nuplauna skrandžio sultis, o be jų bet koks maistas, patekęs į skrandį kartu su skysčiais, tiesiog ten guli, sąveikauja su tenykštėmis bakterijomis ir laukia, kol prasidės virškinimas.Sriuba

Taigi skysčius (geriausia vandenį, bet galima ir sultis / arbatas, pašildytas / atvėsintas) patartina gerti 15-20 min. prieš valgį, o ne valgio metu ar po jo. Jeigu valgant norisi gerti, reikėtų maistą ilgiau pakramtyti – tai paskatins išsiskirti seiles, kuriose yra tam tikrų fermentų, pagerinančių virškinimą. Kramtykite ramiai ir ilgai.

Gerai sukramtytas ir seilėmis suvilgytas maistas turi daug privalumų: skrandžiui lengviau jį suvirškinti. Be to, nevalgykite daugiau negu jums būtina.

Pieno produktai  Pieno produktus  ir patį pieną reikia vartoti atskirai, kaip tai daro gyvūnai. Jie niekada nemaišo pieno su maistu ar vandens lakimu. Pienas, patekęs į skrandį su kitais produktais, virsta, šiurkščiai tariant, kefyru ir aptraukia likusį maistą, kuriam tenka laukti, kol bus suvirškinta ši pieniška masė. Taigi sausi pusryčiai su pienu ar košės, virtos piene, yra nenaudingos – geriau jas ruošti su vandeniu ir be cukraus.

  Rūgštūs ir saldūs vaisiai  taip pat virškinami atskirai, todėl juos taip pat geriau atskirti.Rūgštūs ir saldūs vaisiai

 Papaja Kai kurie moliūginiai vaisiai, pavyzdžiui, papajos, skrandyje visai neužsilaiko – jie virškinami dvylikapirštėje žarnoje, todėl juos geriau valgyti atskirai.

  Gyvuliniai ir augaliniai baltymai  (mėsa, riešutai) virškinami skirtingu greičiu, todėl jų nereikėtų valgyti vienu metu.Gyvuliniai ir augaliniai baltymai

 Žaliosios daržovės ir žalumynai Žaliosios daržovės ir žalumynai padeda virškinti baltymus, todėl mėsą patariama valgyti su žalėsiais.

  Kalbant apie sūdytą ir aštrų maistą, reikia nepamiršti, kad dauguma maisto produktų jau turi natūralios druskos ir cukraus, be to, yra puikaus, savito skonio, kurio mes nepastebime dėl nuolatinio druskos ir prieskonių vartojimo. Savo skonio receptorius mes pripratinome prie druskos, cukraus bei pipirų ir be jų maistas mums atrodo beskonis. Tačiau jis toks nėra.

  Taip pat labai svarbu pažaboti užkandžiavimą ir valgyti tik tuomet, kai iš tikrųjų esame alkani. Jei užkandžiausime tik dėl to, kad mūsų receptoriai vėl prašys skonio, o ne organizmas – kuro, tuomet nesudeginsime prisikaupusių kalorijų ir priaugsime antsvorio. Žmogui per vieną kartą pakanka suvalgyti tiek maisto, kiek tilptų į abu jo delnus. Idealiausia maistą gaminti orkaitėje, savo sultyse ar ant garų – taip išvengsime cholesterolio.Užkandžiai

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: