© Garstyčios

25 Vas

Dešrelė su garstyčiomisGarstyčios su dešrelėmis – tokį skonį turbūt dažnas prisimename nuo vaikystės. Su šiuo prieskoniu net ir pats paprasčiausias patiekalas įgauna pikantišką skonį.

Piktos, bet naudingos. Pikantiškas skonis – ne vienintelis garstyčių privalumas. Garstyčiose gausu vitaminų B, E, A, D, taip pat kalio, geležies ir fosforo. Garstyčios gerina apetitą ir padeda virškinti sunkų maistą. Beje, jomis galima gardinti beveik visas mėsos rūšis. Patyrę virėjai žino, kad norint, jog kepta mėsa būtų minkšta, ją žalią reikia ištrinti garstyčiomis.Garstyčios

Kiauliena su garstyčiomisEteriniai aliejai, esantys šiame prieskonyje, stimuliuoja organizmo apsaugines funkcijas, todėl peršalimo ligų sezonu jų vertėtų vartoti dažniau. Be to, garstyčiose yra riebalų rūgščių, kurios gerina medžiagų apykaitą. Atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad garstyčios stabdo senėjimo procesus, yra viena širdies ir kraujagyslių ligos profilaktikos priemonių.

Baltosios garstyčiosGausi šeimyna. Garstyčios gali būti kelių rūšių. Lietuvoje seniai auginamos nėra itin aštrios. Atpažinti jas galima pagal intensyvią geltoną spalvą. Yra dar ir rudųjų bei juodųjų garstyčių. Beje, pastarųjų spalva yra greičiau tamsiai raudona. Jos yra labai aštrios.

 Juodosios garstyčiosRudosios garstyčios

Milteliai ar grūdeliai. Gaminamos garstyčios dviem būdais arba iš grūdelių, arba iš miltelių. Išoriškai tokios garstyčios niekuo nesiskiria – jų konsistencija primena grietinės. Tačiau iš grūdelių pagamintos garstyčios yra naudingesnės, o ir skanesnės nei iš miltelių. Mat tokioms garstyčioms gaminti naudojami sumalti grūdeliai, iš kurių išspaustas aliejus. Iš miltelių padarytos garstyčios labiau degina burną, tačiau neturi pikantiško skonio. Tad pirkdami garstyčių padažą, nepatingėkite perskaityti, iš ko jis yra padarytas.Garstyčios milteliais

Pasidaryk pats. Garstyčių padažo galima pasigaminti ir namie. Tam reikia grūdelius padžiovinti, susmulkinti, užvirinti su verdančiu vandeniu, nusunkti ir sutrinti į miltelius. Paimkite 180 g smulkintų garstyčių arba jų miltelių, 0,25 ml verdančio vyno acto, 180 g cukraus, truputį pipirų, gvazdikėlių, kardamono, muskato riešuto, nutarkuokite pusės citrinos žievelę.Garstyčios grūdeliais

Smulkintas garstyčias užpilkite verdančiu vyno actu, gerai išmaišykite ir palikite nakčiai šiltoje vietoje. Kitą dieną sudėkite cukrų ir prieskonius ir dar kartą viską išmaišykite. Po poros valandų garstyčias galite tiekti ant stalo.Naminis garstyčių padažas

Svarbu:

1. Garstyčių nerekomenduojama valgyti tik tiems žmonėms, kurie turi skrandžio problemų – serga gastritu arba opalige;

2. Nereikėtų jų valgyti prieš miegą, mat šis prieskonis pasižymi stimuliuojamuoju poveikiu.

 

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: