© Maistas ir pelėsiai

27 Vas

Pelėsiai

Tikriausiai visi esame girdėję apie pelėsį, iš kurio buvo išgautas penicilinas – vaistas, padėjęs išgelbėti daugybę gyvybių. Deja, naudingų pelėsių yra labai nedaug, nors iš viso žinoma net apie 160 pelėsio grybelio rūšių. Naudingieji pelėsiai vartojami penicilino gamyboje, taip pat rokforo, kamambero rūšies sūriams gaminti.

 Vaisių pelėsis

Jogurto grybelisPelėsių sporų yra visur: ore, dirvožemyje, ant mūsų odos, ant augalų, ant gyvūnų, net ant maisto, kurį mes valgome. Pavojų sveikatai kelia pelėsių veiklos produktai ir mikroskopinės jų sporos, galinčios sukelti rimtą ligą – mikotoksikozę. Nustatyti, kokių pelėsių susidarė ant maisto, buityje neįmanoma, kaip neįmanoma visiškai sustabdyti pelėsių susidarymo ant maisto. Todėl pirmiausia reikėtų pasirūpinti, kad pelėsių nesusidarytų. O jeigu jau taip atsitiko ir produkto paviršiuje ar viduje pamatėte pelėsį, jokiu būdu nesistenkite produkto „gelbėti“ (pavyzdžiui, nugriebti pelėsį ir pervirti uogienę, nugremžti pelėsį ir panašiai) ar sušerti jo gyvūnams. Visus supelijusius produktus reikia išmesti, nors, žiūrėdami plika akimi, jūs ir nepastebite jokių pelijimo požymių. Atminkite, kad pelėsių sporos – mikroskopinės. Tad taupumas gali tapti rimtos ligos (ir, žinoma, su ja susijusių išlaidų) priežastis.Duonos pelėsis

Konservuotų produktų pelėsisLabiausiai pavojingi:

* supeliję žemės riešutai, kiti riešutai, javai ir kruopos.

* pelėsinius sūrius (rokforą, kamamberą), netgi laikomus šaldytuve, gali užpulti ir kenksmingi pelėsiai, todėl šių sūrių geriau ilgai nelaikykite.

* dažnai tikrinkite savo maisto atsargas ir negailestingai išmeskite sugedusias.

* gamindami uogienes ar kitas maisto atsargas negailėkite cukraus, vartokite jo tiek, kiek reikia pagal receptą.

* maisto atsargas laikykite sausoje patalpoje.

* kartą jau atidarytą indą laikykite šaldytuve sandariai uždarę.

* atitirpinę šaldytuvą, kruopščiai jį išplaukite šiltu vandeniu su soda. Jeigu šaldytuve atsirado pelėsių, plaudami naudokite dezinfekuojamąją priemonę. Nelaikykite duonos gaminių polietileniniuose maišeliuose – geriau suvyniokite į specialiai tam skirtą popierių, plėvelę, foliją.

 

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: