© Prieskonių auginimas namuose

18 Kov

Prieskonių auginimasJei prie namų neturite daržo ar gyvenate bute ir nuolat norite pagardinti patiekalus šviežiais ir kvepiančiais prieskoniais, Jums pats laikas pradėti auginti savo mini daržiuką. Žaliuojantys prieskoniai ant palangės pamalonins ne tik Jūsų skrandį. Nuostabi žalia spalva nuteikia pozityviai bei padeda atsipalaiduoti.

Geriausia prieskoniams parinkti saulėčiausią palangę. Dažniausiai tai būna pietinis arba vakarinis langas. Rekomenduojama, kad dieną temperatūra augalams būtų apie 15-20 °C, naktį ji gali nukristi iki 5 °C. Svarbu, kad augalėliai gautų gryno oro, todėl kaip įmanoma dažniau atverkite jiems langą, tik saugokite nuo skersvėjų ir žvarbaus vėjo gūsių.

Indas turėtų būti apie 10-15 cm aukščio. Indo apačioje dedamas drenažinis sluoksnis iš stambiagrūdžio žvyro ar duženų (apie 2-3 centimetrai). Naudojamos kokybiškas sijotas ir dezinfekuotas gruntas ir kompostas. Dauguma prieskoninių žolių mėgsta purią žemę, todėl į gruntą pridedama sijoto smėlio. Geriausia proporcija – lygiomis dalimis žemės, komposto, smėlio mišinys.

Priklausomai nuo rūšies, prieskoninės žolės ir augalai sudygsta per 2-7 dienas. Augimo metu žiedus geriausia nuskabyti.

Jei norite ilgiau džiaugtis prieskoniais, vos užsimezgusius žiedelius nukirpkite. Augalas daug maistinių medžiagų atiduoda žiedams, todėl lapeliai gali sunykti ir prarasti skonines savybes. Draugiškus prieskonius galite sodinti į ilgesnį lovelį ar platų vazoną, vaizdas ir kompozicija bus žavingi.

Ne visi prieskoniai gerai „sutaria“ augdami viename vazone, todėl geriau kartu sodinkite tuos augalus, kurie „nesipeša“. Pavyzdžiui, česnako laiškai geriau auga kartu su petražolėmis.

Gerai „sutaria“ rozmarinas ir šalavijas, rozmarinas ir lauras, čiobrelis ir raudonėlis. Baziliką patartina auginti atskirai nuo kitų prieskonių.

BazilikasBazilikas – vienmetis, tačiau pakankamai ilgai žaliuojantis augalas. Per stambius plačius lapus bazilikai greitai išgarina drėgmę, todėl juos reikia dažnai laistyti. Bazilikas puikiai tinka patiekalams, į kurių sudėtį įeina pomidorai, salotoms, dažnai naudojamas gaminant italų virtuvės patiekalus, dera su česnakais ir petražolėmis.

MelisaMelisai parenkama saulėta, šilta ir nuo vėjo apsaugota vieta. Vienoje vietoje gali augti  iki 10 metų. Švieži lapeliai tinka salotoms, padažams, daržovių patiekalams, sriuboms. Naudojama gaminant paukštienos ir žuvų patiekalus. Puikiai tiks ruošiant veršieną, kiaulieną, avieną ir laukinių žvėrių mėsą, pieniškus ir kiaušinių patiekalus, žirnių ir bulvių sriubas. Šį prieskonį rekomenduojama ne kaitinti, o dėti į     paruoštus patiekalus.

RaudonėlisRaudonėlis puikiai tinka kaip prieskonis salotose, bulviniuose, pupelių, mėsos patiekaluose, marinuojant ir rauginant agurkus. Suteikia kvapą rūkytiems gaminiams, dešroms, girai. Nesigailėsite įdėję raudonėlį į jūros gėrybių patiekalus, guliašą, kiaušinių patiekalus. Puikiai dera su kitais prieskoniais, ypač su juodaisiais pipirais, baziliku ir mairūnu. Plačiai naudojamas medicinoje gerinti virškinimą, šlapinimąsi ir prakaitavimą, skatina atsikosėjimą. Veikia kaip skausmą malšinanti priemonė, nervų sistemos raminamoji priemonė, kraujavimą stabdanti, dezodoruojanti priemonė. Padeda nuo bronchito, inkstų ligų, kepenų uždegimų, reumato, paralyžiaus, dusulio problemų.

RozmarinasRozmarinas puikiai tiks paskaninti mėsos ir žuvies patiekalus, salotas, aromatizuos arbatą. Naudojamas padažuose, sriubose, marinatuose. Kaip vaistažolė padeda nuo nervožių, galvos svaigimo, prostatito, astmos, bronchito, viršutinių kvėpavimo takų uždegimo. Rozmarino nuoviras teigiamai veikia plaukų veikimą.

MairūnasMairūnai naudojami bulvių sriubai, salotoms, grybų patiekalams, mėsiškoms sriuboms, kepant paukštieną, žuvies salotose, gaminant kai kuriuos sūrius.

Konservuojant agurkus ir pomidorus mairūnas suteiks pikantišką skonį. Naudojamas grietinės, pomidorų padažuose.

PetražolėPetražolė – dvimetis augalas, vieną kartą išauginę turėsite šviežių petražolės šakelių porą metų. Priežiūra paprasta, augalas nėra lepus, tačiau norėdami gausaus derliaus reikia pakankamai laistyti ir tręšti.

Geriausia naudoti natūralias trąšas (labai veiksmingas laistymas čiobrelių, jonažolių arbata). Petražolė naudojama salotoms, sriuboms, mėsiškiems patiekalams paskaninti, patiekalų paruošimui. Dera su jūros gėrybėmis. Maistui vartojami petražolės lapeliai.

Petražolėse gausu vitaminų ir mineralinių druskų, o apie jų gydomąsias savybes tikriausiai parašytume visą knygą.

ČiobrelisČiobrelis – daugiametis, nelepus augalas. Sėkmingai buvo „prikeltas“ po to, kai atrodė nudžiūvęs. Naudojamas arbatoms gaminti, kaip prieskonis įvairiems mėsiškiems patiekalams, dažnai sutinkamas prancūzų bei italų virtuvės patiekaluose, nuostabiai tinka pagardinti orkaitėje apkepamam varškės sūriui su medumi ir čiliu.

Prieskoniams ir arbatoms vartojamos čiobrelių šakelės su lapeliais.

KrapasKrapas – vienmetis, greitai peraugantis augalas, nuskynus neatauga, todėl norėdami visada turėti šviežių krapų ant palangės, turėsite periodiškai sėti. Pakankamai lepus, greitai vysta, todėl reikia dažnai laistyti, bet kartu stengtis neperlaistyti.

Tinka salotoms, daržovių patiekalams paskaninti, dedamas į sriubas. Maistui vartojami krapų šakelės su lapeliais.

Žiemą nerekomenduojama sėti krapų patalpoje, nes dėl saulės šviesos trūkumo jie greitai ištįsta ir tampa beverčiai maistiniu požiūriu.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: