© Bakterijos virtuvėje

9 Geg

Bakterijos virtuvėje

Nors idealiai švari aplinka virtuvėje atrodo būtina, čia kontroliuoti situaciją neretai būna itin sunku. Numanote, kad pagrindiniai bakterijų „šiltnamiai“ – nutekamasis vonios kriauklės vamzdis ir indų plovimo kempinėlė? Deja, pavojai slypi ne tik juose.

Pjaustymo lentelės

Bakterijų tranzitas. Visų pirma virtuvėje labai svarbu bakterijų keliavimo būdas. Virtuvėje nuolat prie įvairių paviršių liečiasi ir daržovės, ir žalia mėsa ar žuvis, ir termiškai neapdoroti pieno produktai. Todėl, norint garantuoti švarą, svarbu, kad skirtingi produktai nepatektų ant vieno paviršiaus. Tai reiškia, kad daržovių, sūrio, duonos gaminių negalima pjaustyti tuo pačiu peiliu ir ant tos pačios lentelės, ant kurios pjaustote žalią mėsą ar žuvį. Turėkite tam atskiras, skirtingų spalvų ar formos (kad nesumaišytumėte) lenteles.

Pjaustymo lentelė

Pjaustymo lentelės higiena. Kaskart panaudotą pjaustymo lentelę būtina kruopščiai nuvalyti. Tikriausiai kasdien tai padarote indų plovikliu ir šiurkščia kempinėle. Tačiau iki pilnos laimės (tiksliau – visiškos švaros), lentelei gali pritrūkti ir keleto dezinfekuojančių akcentų:

* Lentelė perliejama karštu vandeniu, nuvaloma šiurkščia muiluota kempinėle;

Indų ploviklis

* Ant kempinėlės užbėrus rupios druskos bus lengviau nuvalyti ir smulkesnius nešvarumus. Po to dar kartą gerai nuplaukite lentelę;

Džiovintos citrinos skiltelės

* Šalia indų ploviklio ir virtuvės kempinėlės patogu turėti indą su džiovintomis citrinos skiltelėmis – jas sudrėkinę galėsite patogiai ir greitai pavalyti įvairias ant virtuvės paviršių esančias dėmeles bei lentelę aromatizuoti;

Baltasis actas

* Kartais pravers ir stipresnė dezinfekcija. Užpurkškite ant lentelės 3 proc. vandenilio peroksido, palaikykite 10 min. ir nuplaukite. Tada užpurkškite baltojo acto, taip pat palaikykite 10 minučių ir nuplaukite. Po šių procedūrų galite apipurkšti lentelę vandens ir arbatmedžio aliejaus mišiniu – jo nuplauti nebereikia.

Indų šluostė

Kaip nušluostyti indų šluostę? Kita svarbi vieta bakterijoms virtuvėje – indų šluostė. Pasirodo, tai – vienas nešvariausių daiktų mūsų namuose. Bakterijos čia pradeda kauptis akimirksniu. Nuolatinis kontaktas su drėgme ir maisto likučiais čia sudaro palankiausias sąlygas bakterijoms daugintis. Todėl indų šluostes būtina keisti kuo dažniau, skalbti ne žemesnėje nei 60 laipsnių temperatūroje.

Kempinėlės

Nepamirškite taip pat dažnai (ne rečiau kaip kartą per savaitę) keisti ir kempinėlės, su kuria plaunate indus. O kiekvieną vakarą, išplovus indus, kempinėlę išskalbti su ūkiniu muilu ir išdžiovinti (šildymo sezono metu tai galite padaryti palikę per naktį kempinėlę ant radiatoriaus).

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: