© Tiesa apie arbatą

14 Geg

Daugiau apie arbatą ir jos rūšis, apie pasaulio arbatos rūšis: Arbata (52 straipsniai) ir Pasaulio arbata (44 straipsniai)

Arbatos rūšys

Arbatos rūšys

Arbata atsirado labai seniai – beveik prieš 5 000 metų. Jos tėvyne laikoma Kinija. Įvairias arbatos rūšis gamina iš arbatmedžio pumpurų ir jaunų lapų. Arbatmedis – unikalus augalas, turintis labai daug reikalingų žmogui medžiagų. Jo poveikis tiek tonizuojamasis, tiek atpalaiduojamasis, priklausomai nuo arbatos paruošimo. Šio augalo lapuose gausu kofeino, eterinių aliejų, vitaminų C, B1, B2, K, PP, mineralinių medžiagų.

Raudonoji arbata

Lietuvoje labai paplitusi dviejų rūšių arbata: juodoji ir žalioji, mažiau – geltonoji, raudonoji ir baltoji. Šios visos arbatos gaminamos iš vieno kininio arbatmedžio – arbatmedinių šeimos visžalio krūmo ar nedidelio medžio. Skiriasi tik gamybos būdai.

Juodoji arbata

Juodoji arbata gaminama iš vytintų ir fermentuotų lapų. Ji daugiau fermentuota, gamybos procese naudojamas labai karštas oras, todėl joje vertingų medžiagų yra mažiau.

Geltonoji arbata

☼ Jei gaminant arbatą, fermentacijos procesas nutraukiamas per vidurį, gaunamos raudonoji ir geltonoji arbatos. Šios arbatos turi ir juodosios, ir žaliosios arbatos ypatybių.

Žalioji arbata

Žalioji arbata nefermentuojama, todėl joje išsaugoma daugiau naudingųjų medžiagų: vitaminų, mikroelementų.

Baltoji arbata

Baltajai arbatai renkami patys jauniausi nepažeisti lapeliai. Surinkti jie garinami ne ilgiau kaip minutę, kad būtų sustabdyta fermentacija, paskui džiovinami.

Arbatos nauda

Arbatmedis

☼ Žaliojoje arbatoje yra kofeino ir raugintų medžiagų. Šios medžiagos suteikia žvalumo, gerina atmintį, mažina nuovargį, išblaško miegą, didina protinį aktyvumą.

☼ Arbata, veikdama per centrinę nervų sistemą, tonizuoja raumenis, todėl padidėja fizinis aktyvumas.

☼ Žalioji arbata skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, gerina apetitą ir virškinimą, stabdo viduriavimą. Jei apsinuodijote ir sergate žarnyno ligomis – gerkite žaliąją arbatą.

☼ Žalioji arbata turi daug dezinfekcinių ypatybių, mažiau – juodoji ir raudonoji.

☼ Žaliojoje arbatoje yra daug dantis saugančių baktericidinių medžiagų, fluoro junginių, kurie padeda stiprinti dantis. Esantis vitaminas C gydo sergant parodontoze.

☼ Arbatoje gausu mangano, kuris stangrina jungiamąjį audinį ir aktyvina riebalų bei baltymų apykaitą.

☼ Juodoji arbata palengvina migrenos priepuolius.

☼Raudonojoje arbatoje nėra kofeino, todėl ji naudinga vaikams nei nemigos kamuojamiems žmonėms.

Įsidėmėkite! Arbatmedžių arbata naudinga, tačiau ne visiems. Jos reikėtų vartoti mažiau:

☼  sergantiems opalige, taip pat tiems, kuriems padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas;

☼ sergantiems ateroskleroze;

☼ nėščiosioms. Arbatoje yra kofeino, kuris stimuliuodamas vaisių, neigiamai veikia jo vystymąsi.

Arbatos paruošimas

Arbatos užplikymas

Labai svarbu žinoti, kaip arbatą paruošti. Juodosios ir žaliosios arbatos paruošimo būdai skiriasi.

☼ Svarbiausias dalykas ruošiant arbatą – vanduo. Atminkite, kad žaliąją arbatą reikia užpilti iki 70 °C atvėsintu, o juodąją – 95 °C temperatūros vandeniu.

☼ Užplikytą juodąją arbatą laikykite 2-6 minutes, žaliąją – 8-10 minučių.

☼ Geriausias vanduo ne vandentiekio, bet šaltinio. Kietame vandenyje arbata būna drumsta, nekvapni, neskani.

☼ Jei norite, kad labiau atsiskleistų arbatos aromatas, indus, kuriuose ruošiate arbatą, prieš tai pakaitinkite.

☼ Jei, užplikius arbatą, pasirodė puta, vadinasi, ją paruošėte teisingai.

☼ Jei paruoštoje arbatoje atsirado kartumas, vadinasi, ji paruošta neteisingai.

Kaip laikyti arbatą?

Arbatos laikymas

☼ Geriausia arbatą laikykite moliniuose ar stikliniuose indeliuose.

☼ Arbatą laikykite sandariai uždarytą, kad į indą nepatektų jokių kvapų, nes arbata pritraukia pašalinius kvapus.

☼ Arbatos negalima laikyti polietileniniuose maišeliuose. Arbatžolės greitai sugeria drėgmę, todėl pradeda pelyti.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: