© Tiesa apie kavą

14 Geg

Daugiau apie kavą ir jos rūšis pasaulyje rasite 85 straipsnius: Kava ir Pasaulio kava

Kava

Kavą žmonės geria jau ne vieną šimtą metų. Visiems žinomą energijos suteikiantį stimuliuojamąjį poveikį nulemia kavoje esantis kofeinas. Kofeinas žmones veikia nevienodai. Vieni šio gėrimo gali išgerti po keletą puodelių per dieną ir nejausti jokio poveikio, kitiems pakanka ir vieno puodelio per dieną.

***

Kava ir kraujospūdis

Padidėjusį kraujospūdį turintiems žmonėms rekomenduojama kuo mažiau gerti kavos, kad kraujospūdis nepadidėtų dar labiau.

Kava - stimuliatorius

Kava stimuliuoja tulžies išsiskyrimą, todėl pagerina virškinimą, stimuliuoja skrandžio rūgšties išsiskyrimą. 

Kava - vidurius laisvinamoji priemonė

Žmonėms, kurių jautri virškinimo sistema, kava gali veikti kaip silpna vidurius laisvinamoji priemonė.

Sunkus vitamino B pasisavinimas

Svarbiausia, kad kava sutrikdo kai kurių vitaminų pasisavinimą, ypač vitamino B. Dėl to gali sutrikti nervų sistema, atsirasti odos sveikatos problemų. Dėl sumažėjusio kalcio kiekio gali suaktyvėti osteoporozės vystymasis.

Kava ir žvalumas

Kava sumažina nuovar, suteikia žvalumo ir pasitikėjimo savo jėgomis. 

Kava sustiprina skausmą malšinančių vaistų poveikį.

Kofeinas

Kavoje esantis kofeinas stimuliuoja ne tik širdį, bet ir regėjimą. Jam veikiant, vaizdai atrodo ryškesni ir gražesni.

Kava – tai gėrimas, kuriuo dažnas iš mūsų mėgaujasi kasdien. Todėl kavos specialistai pataria:

Pigi kava - mirtis

☼ niekada nesirinkite pigios kavos, nes tik aukštos kokybės kava suteikia puikų aromatą ir skonį;

Aukštos kokybės kava

☼ atkreipkite dėmesį į kavos apdirbimo būdą (tinkamą skrudinimą); kavos kokybė ir skonis priklauso nuo skrudinimo; lengvai skrudintos pupelės yra švelnesnio, stipriau skrudintos – aštresnio skonio;

Kavos rūšys

☼ svarbu atsižvelgti ir į kavos gamintoją, tačiau svarbus faktorius yra skonis – reikia paragauti keletą kavos rūšių ir išsirinkti mėgstamiausią aromatą;

☼ prieš pirkdami kavą pagalvokite: kaip ją gaminsite.

Verta žinoti:

Kavos ruošimas

☼ kavą ruoškite tik švariame inde;

Šviežias vanduo

☼ vartokite šviežią vandenį;

☼ atidarykite pakelį 2 valandas prieš vartojimą, leiskite kavai „pakvėpuoti“ ir prisitaikyti prie aplinkos sąlygų;

☼ nešildykite kavos ir nelaikykite jos termose;

☼ kavą užpilkite ne verdančiu, o karštu minkštesniu vandeniu. Tinkamiausia temperatūra – 95-96 °C.

Kaip laikyti kavą?

Kavos laikymas

☼ Kavą laikykite vakuuminėje pakuotėje. Tuomet kava išlieka šviežia tol, kol pakuotė atidaroma.

☼ Kavą su pakuote (uždara ar praplėšta) laikykite specialiame inde.

☼ Kavą laikykite sausoje, vėsioje vietoje.

☼ Kava tinkama vartoti dvejus metus. Laikoma šaldytuve ji sensta lėčiau.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: