© Širdis ir mityba

8 Lie

Širdis ir mityba

Karštymetis Lietuvoje. Širdies ligų profilaktikai reikia nevartoti per daug sočiųjų riebalų rūgščių (daug jų riebiuose mėsos ir pieno produktuose) – nuo jų padidėja cholesterolio koncentracija kraujyje. Jis pradeda kauptis kraujagyslių sienelėse – atsiranda aterosklerozė, kuri gali pasireikšti išemine širdies liga.

Mononesočiosios riebalų rūgštys

Vertingos mononesočiosios riebalų rūgštys – jos nedidina cholesterolio koncentracijos kraujyje. Gausu alyvų ir rapsų aliejuose.

Polinesočiosios riebalų rūgštys

Būtinos polinesočiosios riebalų rūgštys. Jų turi būti gaunama su maistu – augaliniais aliejais (saulėgrąžų, sojos, kukurūzų, sėmenų, rapsų), žalialapiais augalais. Valgant jūros žuvų (silkės, tuno, skumbrės, lašišos), mažėja trombozių rizika. Cholesterolio koncentraciją mažina pektinai, esantys obuoliuose, serbentuose, agrastuose ir kt. vaisiuose bei uogose. Arterinės hipertenzijos ([ gr. hyper – virš, aukščiau, anapus + lot. tensio – įtampa) – padidėjęs kraujospūdis) riziką mažina kalis, magnis, kalcis, kurių yra daržovėse ir vaisiuose.

Folio rūgštis

Folio rūgštis, kurios yra pupelėse, žirniuose, brokoliuose, špinatuose, briuselio kopūstuose, burokuose, avižiniuose dribsniuose, taip pat kepenyse, kiaušiniuose, mielėse, mažina homocisteino (t. y. aminorūgštis, turinti didelės įtakos kraujotakos sistemai), kuris laikomas vienu iš išeminės širdies ligos rizikos veiksnių, koncentraciją kraujyje.

Liaudiški receptai nuo širdies ir kraujotakos ligų

Liaudiški receptai

Sumaišyti po 2 valgomuosius šaukštus pipirmėtės lapų, sukatžolės lapų, raudonosios gudobelės vaisių ir valerijono šaknų, po 1 valgomąjį šaukštą apynio spurgų, kmynų sėklų ir krapų sėklų.

2 valgomuosius šaukštus mišinio užplikyti 500 ml verdančio vandens, sandariai uždengti, šiltai apvynioti, 3-4 valandas leisti prisitraukti. Gerti šiltą po 150-200 ml 3 kartus per dieną su arbatiniu šaukšteliu gero medaus. Vartoti esant smarkiam širdies plakimui.

Reikės 300 g džiovintų abrikosų, 300 g razinų be kauliukų, 50-75 g graikinių riešutų branduolių, 3 citrinų su žievele, 650-700 g medaus.

Gerai nuplautus vaisius sumalti mėsmale, sumaišyti, užpilti 0,5 litro medaus, vėl išmaišyti, sudėti į molinį indą ir 3 dienas palaikyti šaldytuve. Vartoti smarkiai plakant širdžiai po 1 valgomąjį šaukštą valandą prieš miegą. Vartojimo kursas – 3 mėnesiai. Po kiekvieno mėnesio daryti 3 dienų pertrauką.

Esant širdies ydai, sveika gerti vandeninį burokėlių antpilą ir kramtyti citrinos žievelę.

Esant tachikardijai, 1 valgomąjį šaukštą melisos užpilti 1 stikline verdančio vandens. 3 min. palaukti, perkošti ir gerti po 0,5 stiklinės šilto antpilo 3 kartus per dieną, prieš valgį.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: