© Putojantis vynas

3 Rgp

Putójantis vỹnas (sparkling wine) – 10,5-12,5 proc. alkoholinis vynuogių gėrimas, prisotintas anglies dioksido dujomis, turintis nuo 0,5 iki 12 proc. cukraus. Tai šampanas, putojantis muskatas. Gali būti aromatingi pusiau saldūs spanguolių arba juodųjų serbentų ir kitų uogų skonio ir aromato putojantys vynai.

Putojantis vynas

Pirmosios fermentacijos metu naudojant aerobines (joms reikia oro) mieles išsiskiria daug angliarūgštės. Yra keli būdai, kaip gaunamas putojantis vynas. Antroji fermentacija vyksta:

  • Vyno butelyje (tradiciškai gaminant šampaną). Į natūralų vyną įdedama cukraus ir vyno mielių, butelis užkemšamas. Kai mielių likučiai susikaupia ant kamščio, butelio kakliukas užšaldomas ir ištraukiamas kamštis. Ledas su mielių likučiais išlekia iš butelio. Tada butelis užkemšamas kamščiu ir yra tinkamas vartoti.
  • Vyno butelyje, tačiau kai vynas subręsta, jis perfiltruojamas ir perpilamas į kitą butelį.
  • Didelėse talpose. Vynas filtruojamas, išpilstomas į butelius ir užkemšamas.
  • Kai angliarūgštė įvedama į atšaldytą vyną ir ištirpsta jame (gazuoti vynai).

Lietuvoje putojantys vynai klasifikuojami pagal likutinio cukraus kiekį: saldus (8-8,5 %), pusiau saldus (6-6,5 %), pusiau sausas (4-4,5 %), sausas (2-2,5 %), briutas (0,5-1,5 %).

  Iškilmingomis progomis pradedama lengvu (sec, demi sec) vynu, tinkančiu gerti ir prie pirmųjų patiekalų, vėliau prie antrojo patiekalo geriamas labai sausas (brut), o puotai baigiantis, ragaujant desertą, tinka saldus (doux) putojantis vynas.

Putojantis vynas gali būti pusiau sausas, pusiau saldus aromatizuotas gazuotas, pusiau saldus, išlaikytas, elegantiškas, gaivaus vaisių aromato, išskirtinio skonio natūralios fermentacijos. Pavyzdžiui, iš Penedes regiono (Ispanija): sausas baltasis putojantis vynas Albert Noya 21 Brut Cava gaminamas tik ekologiniu būdu. Putojantį vyną sudaro 78 % Chardonnay ir 22 % Parellada vynmedžių derliaus. Parella – tradicinės vynuogės, iš kurių gaminama Cava. Chardonnay putojančiam vynui suteikia gaivumo bei šilkinės tekstūros. Vynas fermentuojamas +15 °C temperatūroje. Sausas baltasis putojantis vynas Albert Noya 21 Brut Barrica NV Cava fermentuotas naujose Allier ąžuolo statinėse. Pinot Noir ir Chardonnay mišinys įgauna grietinėlę primenantį skonio minkštumą. Papildomas 2 metų mielių kontaktas buteliuose tik pagerina vyno skonį. Per metus pagaminama tik 2050 butelių šio vyno.

Intensyviame vyno Albert Noya 21 Brut Barrica NV Cava aromate jaučiamas vanilės ir vaisių kvapų derinys. Svaraus stoto, tirštame, tačiau delikatumo nepraradusiame putojančiame vyne yra gausu vaisių skonio. Obuolių tyrės, kriaušių ir abrikosų skonių derinys juntamas labai ilgai.

Penedes regione, Katalonijoje (Ispanija), gaminamas baltas arba rožinis putojantis vynas Cava (kataloniškai reiškia „rūsys“), kuris buvo sukurtas 1872 m. Josep Rasentos. Matydamas Šampanės regiono putojančio vyno (šampano) sėkmę, nusprendė sukurti panašų sausą putojantį vyną. Iš pradžių šis gėrimas vadintas Champana arba Xampany (šampanas), vėliau, uždraudus kopijuoti šampano pavadinimą, pervadintas į Cava.

Piedmont regione putojantis brut vynas Rocca dei Forti Spumante Brut gaminamas Charmat metodu iš White Pinot ir Chardonnay vynuogių, kurios suteikia šviesią šiaudų spalvą ir auksinį atspalvį, žaižaruoja taurėje elegantiškomis, ilgai išliekančiomis burbuliukų srovelėmis. Putojantis vynas kvepia vaisiais, o gaivus skonis daro gėrimą idealiai tinkamą prie šaltųjų ir karštųjų žuvies bei jūros gėrybių patiekalų ir užkandžių. Patiekiamas atšaldytas siaurose ir aukštose putojančio vyno taurėse.

Sausas baltasis putojantis vynas Rocca dei Forti Prosecco Piedmont regiono gaminamas Charmat metodu iš specialiai atrinktuose vynuogynuose Veneto regione auginamų aromatinių Prosecco rūšies vynuogių. Gėrimas išsiskiria šviesia šiaudų spalva, švelniu, tačiau intensyviu aromatu, harmoningu ir gaiviu skoniu bei tuo, kad ypač smulkiai putoja. Rekomenduojama patiekti atšaldytą aukštose siaurose taurėse. Ragaujamas kaip aperityvas prieš valgį arba su maistu (žuvimis ir jūros gėrybių salotomis, lengvais vieno kąsnio užkandžiais ir karštais žuvies patiekalais).

Piedmont regione Rocca dei Forti Asti DOCG – kontroliuojamos kilmės ir kokybės putojantis vynas, priskiriamas rūšinių aromatinių putojančių vynų subkategorijai. Gaminamas Charmat metodu pagal griežtai reglamentuotus reikalavimus iš aromatinių White Moscato vynuogių, auginamų Asti, Kuneo ir Aleksandrijos provincijose. Išskirtine balta etikete akį traukiantis vynas yra auksinės šiaudų spalvos, dvelkia akacijų, citrinmedžio žiedų aromatu, o įpiltas į putojančio vyno taures spindi į viršų kylančiomis elegantiškomis burbuliukų girliandomis. Rekomenduojamas gerti atšaldytas, vienas arba su vaisiais ir desertais.

Saldaus baltojo putojančio vyno Rocca dei Forti Spumante Dolce, daromo Piedmont regione, pagrindą sudaro aromatinės Moscato rūšies vynuogės, todėl šis šviesios aukso spalvos gėrimas, pagamintas Charmat metodu, yra maloniai kvapnus, dvelkia gėlėmis, vaisiais, ypač išskirtiniu obuolių aromatu. Ilgai išliekantys elegantiški burbuliukai maloniai tirpsta burnoje ir palieka švelnų muskatinį paskonį. Tinka prie desertų. Patiekiamas atšaldytas.

Lietuvoje populiariausi putojančio vyno gėrimai – Grand Cavalier, Alita, Sovietskoje polusladkoje, Romeo, Bosca Anniversary, Pusiau saldus, Brut Exc. Gosset, Mumm Cordon Rouge H.B. ir kt.

Gėrimai išpilstomi į 0,75 l talpos butelius, o uždaromi tikrais arba plastmasiniais kamščiais.

Plg. šampãnas (2) 

Žr. vỹnas (2)

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: