© Šampanas

3 Rgp

Šampãnas (2) [pagal Prancūzijos Šampanės (Champague) provincijos pavadinimą] – nestiprus putojantis, anglies dioksido prisotintas vynuogių vynas, gaunamas, pakartotinai rauginant (šampanizuojant) natūralų tam tikrų vynuogių rūšių vyną.

Šampanas

Pirmąkart šio gėrimo unikali technologija sukurta XVII a. Prancūzijoje. Į Prancūziją vynuogių atvežė romėnai užkariautojai. Atvežtieji daigai greitai prigijo ir išsiskyrė savybėmis, kurios nebūdingos rytų ir pietų vynuogėms.

Jau Viduramžiais Prancūzijos vynai buvo vieni iš geriausių Europoje, tačiau tuo metu vynuoges lysvėse augindavo apie vynuogystę nenutuokiantys žmonės. Liudvikas XIV senatvėje gerdavo Šampanės regiono vyną, kuris tebuvo paprastas raudonasis vynas (Bouzy vynas), o jo dvariškiams „šampanas“ dar nebuvo tikrasis šventinis gėrimas. Tik po keleto amžių vynuogės pradėtos auginti racionaliau.

Tikroji mėgavimosi šampanu mada prasidėjo ne Prancūzijoje, o Anglijos karaliaus dvare. Ją visokeriopai populiarino iš Prancūzijos už intrigas ištremtas markizas Sen Evremonas. Gaminamas gėrimas būdavo su nuosėdomis, o stiklo buteliai – netvirti (dažnai buteliai sprogdavo). Todėl šampano gamindavo vos po kelis tūkstančius.

Apskritai šampano išradėjas – Otvilė abatijos vienuolis benediktinas Pjeras (Domas) Perinjonas (1638-1715), kuris 1693 m. rugpjūčio 4 d. atskleidė šampano gamybos paslaptį: sumanė, jog šampaną galima pagerinti vyno gamybai naudojant kelių skirtingų derlių vynus. Tai pagerino vyno skonį, bet nepagausino šampano mėgėjų rato.

Napoleono kariuomenei puolant Rusiją, Lietuvoje pirmą kartą gausiau pradėjo poškėti ir kiti į dangų šampano kamščiai.

Šampanas nėra pats pirmasis putojantis vynas. Pirmą kartą putojantį vyną Langedoko krašto Hilero vienuolyne pagamino benediktinų vienuoliai dar 1531 metais. Iki pat 1850 metų absoliučiai visi šampanai būdavo saldūs, nes tik tokie gėrimai išlikdavo nesugedę. Pirmą sausą šampaną 1865 m. pagamino Bollingerio vyndariai, o briutą – Pomeranijos vyndariai tik 1874 metais.

Yra žinoma, kad specialiu imperatoriaus Aleksandro II  užsakymu buvo pagamintas ypač saldus šampanas, vadinamas Louis Roederer Cristal. Jis puikiai derėjo su santūriai saldžiais užkandžiais. Nutolę nuo imperatoriaus žmonės aklai mėgdžiojo savo stabo elgesį, tam naudodami netinkamus gėrimo ir maisto derinio komponentus.

Lietuvoje šampanas pradėtas gaminti 1980 m. tuometiniame Alytaus vyno ir šampano kombinate.

Šampano gamyba susideda iš dviejų operacijų:

  • šampaninio vyno medžiagų gavimas;
  • šampanizacija.

Vyno medžiagos daromos pagal bendrą vynų gamybos schemą. Šampaninėms vyno medžiagoms imamos 16 % cukringumo vynuogės. Pagamintos šampaninės vyno medžiagos kupažuojamos su 20 % sausu išlaikytu vynuogių vynu.

Vynas prisotinamas anglies dioksido dujomis buteliuose arba rezervuaruose, tada sandariai užkemšama ir rūsiuose rauginama 12 °C temperatūroje. Rūgimo procesas trunka daugiau kaip mėnesį, o po to keletą metų tęsiasi papildomas rūgimas ir išlaikymas. Po išlaikymo pašalinamos nuosėdos, pridedama vyno, konjako, spirito, cukraus ir citrinos rūgšties mišinio, užkemšama kamščiu ir uždedama vielos užvarža.

Taikant srovinį šampanizacijos sandariuose rezervuaruose metodą, rūgimas trunka žymiai trumpiau. Juose palaikomas tam tikras slėgis ir temperatūra. Po to šampanas atšaldomas, filtruojamas ir išpilstomas.

Pagal cukraus kiekį šampanas skirstomas:

  • briutas (0,5 proc. cukraus);
  • labai sausas (1,5 proc. cukraus);
  • sausas (3 proc. cukraus);
  • pusiau sausas (5 proc. cukraus);
  • pusiau saldus (8 proc. cukraus);
  • saldus (10 proc. cukraus).

Pagal gamybos būdą šampanas yra paprastas ir kolekcinis. Paprastas šampanas gaminamas rezervuariniu būdu (vynas prisotinamas anglies dioksido dujomis sandariuose rezervuaruose). Kolekcinis šampanas gaunamas iš vertingiausių veislių vynuogių, rauginamas sandariai uždarytuose buteliuose, o po to dar rauginamas ir laikomas 3-6 metus.

Į šampano taurę galima įmesti mažutį karčiojo šokolado gabalėlį arba gintarinę vynuogę. Sausas šampanas geriamas prieš valgį prie užkandžių, pusiau sausas – prie antrųjų patiekalų, pusiau saldus – prie deserto. Šis gėrimas netinka prie sriubų, silkės, kiaušinių ir panašių patiekalų. Pavyzdžiui, sausam baltajam putojančiam vynui Antoinette DʹHauteuille, pagamintam iš Pinot Noir vynuogių, kruopščiai išaugintų Šampanės provincijoje (Prancūzija), taikytas tradicinis šampano gamybos metodas. Vynas išsiskiria puikia spalva, gera struktūra ir gomurį glostančiais burbuliukais. Jam būdingas tvirtas skonis ir pilnas vynuogių poskonis. Patiekiamas atšaldytas kaip aperityvas arba prie jūros gėrybių.

Į stalą paduodamas atšaldytas (iki +6 °C temperatūros – šaldytuve arba ledukų kibirėlyje). Geriamas iš tulpės formos aukštų ir siaurų taurių. Tokios formos taurėje ilgiau išsilaiko gėrimo aromatas ir burbuliukų žaismas. Taurės pripildomos ne daugiau kaip trys ketvirčiai. Prie šampano tinka lengvi užkandžiai ar nesaldūs sausainiai.

Vieni iš brangiausių prancūziškų gėrimų – raudonasis briutas C.H.Mumm – šviežių vaisių šampanas su karamelės užuominomis, citrinų bei greipfrutų kvapu, juntamomis persikų, abrikosų, vanilės ir medaus natomis, patiekiamas atšaldytas iki 7-9 °C, sausas baltasis Paurent-Perrier Brut, Nicolas Feuillatte Palmes dʹOr Vintage, Dom Perignon Vintage  Champagne A.C., Salon Brut Blanc de Blancs Vintage La Mensil  Champagne A.C., Billecart-Salmon Brut Cuvee N.F.B. Champagne A.C., Dom Ruinart Brut Vintage Champagne A.C., Henriot Brut Souverain Champagne A.C. ir kiti.

Išskirtinis, mažiausiai 48 mėnesius brandintas prancūziškas vynas Nicolas Feuillatte Brut VintageChardonnay, Pinot Noir ir Pinot Meunier rūšių vynuogių Šampanės regione turi šilkinį, gerai subalansuotą, atvirą ir gryną skonį. Tai ir aperityvas, ir derantis prie vištienos su grietinėlės padažu ar prie kitų paukštienos patiekalų.

Nicolas Feuillatte Cuvée 225 Vintage – skaidrus, su nesibaigiančiais burbuliukais, subtiliomis ąžuolo natomis ir medaus užuominomis gėrimas, tinkantis prie gurmaniškų patiekalų. Atskirai ąžuolinėse statinėse brandintos vyno rūšys iš geriausių Šampanės vynuogynų įgauna turtingą unikalų skonį ir aromatą. Tai palyginti brangus šampanas.

Nicolas Feuillatte Brut Rosé – gelsvai rausvas, beveik vario spalvos Cuvée gėrimas: tinka įvairioms progoms paminėti. Juntami gervuogių, aviečių, raudonųjų serbentų skoniai, kurie vyną daro švelnų ir lengvą. Pagamintas iš Chardonnay (10 %), Pinot Noir (60 %), Pinot Meunier (30 %) vynuogių dera prie antienos su spanguolėmis ar fazanienos patiekalų, tinka prie šviežio ožkų sūrio ar raudonųjų vaisių deserto.

Piper-Heidsieck Cuvée Brut yra šampanas, kuriam būdingas gaivumas ir gyvumas, lengvas citrusinių vaisių ir pavasario gėlių aromatas. Jame ypatingas Pinot Noir ir Pinot Meunier vynuogių derinys. Rekomenduojama gerti neformalių pietų metu, prie žuvies ir jūrų gėrybių patiekalų. Piper-Heidsieck Cuvée Rosé Sauvage, pagamintas maždaug iš 50 derlių mišinio, geriamas kaip aperityvas kokteilių, sodo vakarėlių, pasilinksminimų metu, idealiai tinka rafinuotiems pietums, galima naudoti ruošiant žuvies ar vištienos patiekalus, raudonųjų vaisių desertams gardinti.

Mėgstamiausios šampanas pasaulyje – Moët & Chandon Brut Imperial – blyškios aukso spalvos vynas, kvepiantis žaliosiomis citrinomis ir vynmedžio žiedais, yra sodraus, truputį obuolius primenančio skonio, kuriame dominuoja Pinot Noir ir Pinot Meunier aromatai. Sudėtyje esama ir Chardonnay derliaus. Jis išlaikytas 2-3 metus.

Moët & Chandon Brut Imperial Rose – rožinės spalvos ir vario atspalvio vynas su braškių, raudonųjų serbentų kvapais. Aromatą papildo prieskonių natos. Šampanas ragaujamas su ant grotelių kepta žuvimi ir skrudintomis daržovėmis, paukštiena ar aviena su kvapniosiomis žolelėmis ir šviežiomis daržovėmis.

Blyškios aukso spalvos, tropinių ir sodo vaisių, rytietiškų prieskonių kvapo, saldus prancūziškas šampanas Moët & Chandon Nectar Imperial dera su saldžiai rūgščiais padažais, gardinant imbieru bei paprika, su saldžiai paruoštomis kepenėlėmis arba sūriu su mėlynuoju pelėsiu.

Tikruoju dvigubos fermentacijos būdu gamintas šampanas Dom Perignon yra blyškios aukso spalvos, taurėje atsiskleidžia gėlių, greipfrutų žievelių, riešutų bei prieskonių kvapai. Tai prabangus ir retas glotnaus, intensyvaus, veržlaus džiovintų vaisių skonio, švelnios tekstūros taurusis gėrimas.

Šampano (champagne) asortimentas: special cuvee Billecart-Salmon Brut Grande Cuvee Champagne A.C., Dom Ruinart Brut Vintage Champagne A.C., Krug Grande Cuvee Champagne A.C., vintage Deutz Brut Blanc de Blanc Millesime Champagne A.C., Philliponnat Brut Rezerve Millesime  Champagne A.C., brutRuinart Brut Champagne A.C., Veuve Clicquot Ponsardin Yellow Label Brut Champagne A.C., Mumm Cordon Rouge Champagne A.C., brut blanc de blancRuinart Brut Blanc de Blanc Champagne A.C., brut roseRuinart Brut Rose Champagne A.C., Ayala Brut Rose Majeur Champagne A.C., sec, demi secTaittinger Sec Nocturne Champagne A.C., Philipponnat Sec Sublime Reserve Millesime  Champagne A.C., Deutz demi Sec Millesime Champagne A.C.

Plg. putójantis vỹnas 

Žr. vỹnas (2)

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: